EPDK’den yapılan açıklamaya göre, 19 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ikincil mevzuat değişik­liklerinin ardından EPDK, depolamalı elek­trik üretimi kapsamında başvuruları almaya baş­ladı.

Depolama tesisi kur­mayı taahhüt eden yatı­rımcılar, depolama kapasitesi kadar rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından herhangi bir yarışma yapılmaksızın EPDK’ye ön lisans başvu­rusunda bulunabiliyor.

Otomotiv endüstrisi haziranda 2,6 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu Otomotiv endüstrisi haziranda 2,6 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

Açıklamada değerlen­dirmelerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tahsis edilecek toplam kapasite yaklaşık 30 bin megavat olmasına karşın 40 günlük sürede 164 bin 200 megavat ku­rulu gücünde 2 bin 753 başvuru yapıldığını bil­dirdi.

Yılmaz, “Bu başvuru­lardan 72 bin 400 mega­vat kurulu gücündeki 1542 başvuruyu güneş enerjisine dayalı depola­malı elektrik üretimi baş­vuruları oluşturuyor. 91 bin 800 megavat kurulu gücündeki 1211 başvuru ise rüzgar enerjisine da­yalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamın­daki başvurular. Bu baş­vuruların toplam yatırım değeri 230 milyar doları aştı.

Daha önce de söyledi­ğimiz gibi mevcut kapa-site dikkate alındığında bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansı­masını bekliyoruz.” ifa­delerini kullandı.

Cumhuriyet’in 100. yı­lında yenilenebilir enerji sektöründe büyük bir ya­tırım atağı yaşanacağına inandığını belirten Yıl­maz, “Daha önce de vur­gulamıştım. Batarya depolaması ile yenilene­bilir enerji kaynaklarımız artık baz yük santraller gibi çalışacak.

Hem daha fazla yerli-yenilenebilir kapasiteyi sisteme dahil edeceğiz hem de emre amade kapasiteyi artırarak arz güvenliğimizi pekiştire­ceğiz.” değerlendirme­sinde bulundu.