Global oyuncular arasında yer almak adına sadece üretim ve ihracat yapmak artık yeterli olmuyor. Müşteriye yakınlık, birçok noktadan teslimat yapma imkanı ve daha çok üretim yapma hedefiyle yurt dışında yatırım yapan firmalar dünyadaki görünürlüğünü artırıyor. Hedef pazarlarına daha iyi hizmet vermeyi başaran firmalar hem prestijlerini artırmayı hem de üretim ve ihracat rakamlarını yükseltmeyi başarıyor.

Bursa’nın önde gelen firmaları da bir noktadan dünyayı yönetmek yerine, “yakınlaşma” stratejisini benimsiyor. Firmalar, bu kapsamda yatırım yaptıkları ülke ve bölgeye göre yeni iş birlikleri geliştirme, satış ofisi veya üretim merkezi kurma ya da o bölgelerdeki yetenekleri geliştirerek kendi bünyelerine katma gibi adımlarla uluslararası arenada ses getirecek projelere imza atıyorlar.

Ermaksan kalitesi ABD ve Almanya’da

ABD ve Almanya’da iki yatırımı bulunan Ermaksan’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan, dünyada artan rekabette teknoloji geliştiren ve geliştirdiği teknolojileri ihraç eden ülkelerin ön plana çıktığını söyledi. Teknoloji kullanma kabiliyetinin markaları ön plana çıkaran en önemli unsur olduğuna inandıklarını ifade eden Özkayan, “Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine önem verip, rakiplerden pozitif şekilde ayrışmak, özgün ve katma değerli ürünler geliştirmek gerekiyor. Bu bakımdan şirket olarak, ilk günden beri insana, teknolojiye, makineye yatırım yapıyoruz. Kazandığımızı daima yatırıma dönüştürdük. Dolayısıyla yatırım yapma eğilimi şirket DNA’mızda var” dedi.

Ermaksan’ın ürettiği ürünlerin 110’dan fazla ülkede kullanıldığını aktaran Özkayan, “Uzun yıllara dayanan know-how birikimimizi, hızlı aksiyon alabilme ve teknoloji geliştirme yetkinliğimizle birleştirerek, dünya pazarlarında Ermaksan’ı daha iyi noktalara taşımak ve ülkemizi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Bursa fabrikalarının dışında ABD ve Almanya’da iki fabrikalarının daha bulunduğunu söyleyen Özkayan, şu bilgileri paylaştı:

“ERMAKUSA, ABD ve bölge pazarlarına doğrudan ulaşma hedefiyle faaliyet gösteriyor. Chicago’da bulunan merkezimizde 11 bin metrekarelik ofis ve showroom alanı, geniş bir yedek parça deposu, fiber lazer kesim, abkant pres ve makas gibi çeşitli makineleri, deneyimli satış ve satış hizmetleri bulunuyor. Almanya’da faaliyetlerini sürdüren Ermak Deutschland GmbH ise, bölge pazarına doğrudan ürün ve hizmetlerimizi ulaştırdığımız bir yapıya sahip. Buralardaki yapılanmalarımız, ilgili pazarlara yakınlık ve müşterilere hızlı çözüm noktasında şirketimize çok önemli katkılar sağlıyor.”

Yurt dışı yatırımlarıyla birlikte ‘sektörün global oyuncusu’ olma hedeflerini geleceğe taşıdıklarını vurgulayan Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan, gelecek dönem hedefleriyle ilgili şunları söyledi: “Üç boyutlu yazıcılarda kullanılan metal tozların üretimine yönelik EIGA gaz atomizasyon sistemimizde titanyum tozlarını üretiyoruz. Böylelikle bu ürünlerde ithalatın önüne geçip, aynı zamanda bu tozları ihraç ederek, dünyadaki 1 milyar dolara yakın metal tozu pazarından pay elde etmeyi hedefliyoruz. Titanyumun ardından nikel alaşım tozları, krom kobalt, paslanmaz çelik tozu gibi metaller üretmek de planlarımız arasında.”

Özkayan bu ürünlerde hedef pazarlarını Almanya ve Kuzey Amerika başta olmak üzere Avrupa Birliği ve Güney Amerika olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.

Düşük maliyet, hızlı teslimat (foto. Eren Ertoksöz)

Oktay Holding bünyesinde 2001’de faaliyete başlayan Oktel, sektöründeki potansiyeli avantaja dönüştürerek kısa sürede hızla büyümeyi başardı.

Avrupa pazarına yakın olmak, müşterilerine daha hızlı teslimat ve hizmet sunmak amacıyla Sırbistan’ın Belgrad şehrinde Oktel Serbia yatırımını devreye alan firma bakır bobin teli alanında Avrupa’nın önde gelen şirketleri arasında yerini aldı.

Oktay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ertoksöz, firma olarak ağırlıklı olarak bakır alanında faaliyet gösterdiklerini söyleyerek, Sırbistan’daki yatırımları hakkında şunları söyledi:

“Avrupa’da sektörümüzde bir açık vardı ve onu değerlendirmeyi amaçladık. Örnek verecek olursam Romanya’da bu işi yapan bir firma bulunmuyor. Bu yüzden bu ülkelere yakın bölgelerde bir depo ve satış merkezi açıp, dağıtımımızı buradan gerçekleştirmenin daha hızlı, etkin ve karlı bir yöntem olacağını düşündük.”

Son dönemde lojistik maliyetlerindeki artışla birlikte yurt dışına yatırım yapmanın kendilerine büyük avantaj sağladığını aktaran Ertoksöz, “Sırbistan ve Türkiye arasındaki nakliye ücretleri pandemiden önce 700 – 800 avro bandındaydı.

Ancak şu an bu rakam 3 bin avroya çıktı. Biz de ürünlerimizi toptan olarak yurt dışındaki depomuza yollayarak burada ciddi bir maliyet avantajı yakalıyoruz” dedi.

Yeşim, Mısır’ın da ihracat şampiyonu

Özel sektör desteklenirse işsizlik sorun olmaktan çıkar Özel sektör desteklenirse işsizlik sorun olmaktan çıkar

Önümüzdeki yıl 40’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanan Yeşim Grup, yurt dışında 4 merkezde üretim gerçekleştiriyor. Mısır’da Jade Textile ismiyle üç lokasyonda üretim merkezi bulunan Yeşim, Moldova’da ise Asena Tekstil ismiyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Yeşim Grup Ceo’su Şenol Şankaya, Mısır ve ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması nedeniyle Mısır’ın ABD’ye ihracat gerçekleştiren firmalar için cazip imkanlar sunduğunu anımsattı. Şankaya, Moldova’daki üretim tesisleriyle de Avrupa ve Rusya pazarına daha kolay erişim sağladıklarını ifade etti. ABD pazarına yönelik stratejileri doğrultusunda Mısır’da önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerine değinen Şankaya, “Grubumuza bağlı Jade Tekstil ciddi bir başarı ivmesi yakaladı. Mısır’da son 4 yıldır üst üste 4’üncü kez en büyük hazırgiyim-konfeksiyon ihracatçısı olmayı başardık. 2021 yılında Mısır’dan gerçekleştirdiğimiz ihracat 145 milyon doları buldu. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde hem ihracat hem de istihdam da 2 kat daha artış sağlayarak, ihracatımızı 250 milyon dolara, istihdamımızı da 12 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Moldova’nın Gagauziya bölgesindeki yatırımları ile yaklaşık 20 yıldır Avrupa pazarına üretim gerçekleştirdiklerini aktaran Şankaya şunları söyledi: “İlk yurt dışı yatımımızı ağırlıklı olarak Türklerin yaşadığı bu bölgede gerçekleştirdik. Buradaki en büyük yabancı yatırımcı olarak, bölge ekonomisine yön veriyoruz. Gelinen noktada 2 bini aşkın istihdamımızla 50 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştiriyoruz.”

Yurt dışı yatırımlarıyla ‘global oyuncu’ olma misyonlarına daha çok yaklaştıklarını vurgulayan Şenol Şankaya, “Farklı kültürlerle entegrasyon sağlama ve üretim planlama, çok daha farklı kasların kullanılmasını sağlıyor. Öte yandan yurt dışındaki üretim tesislerimiz, Yeşim Grup’un toplam cirosuna, ihracatına ve geleceğe dönük büyüme hamlesine son derece büyük katkılar yapıyor. 2021 yılını 480 milyon dolarlık ciro ve 460 milyon dolarlık ihracat değeriyle kapattık. Söz konusu ciromuzun yaklaşık yüzde 35-40’ını yurt dışı firmalarımızdan sağlıyoruz” diye konuştu.

Şankaya, Yeşim Grup olarak yurt dışı yatırımlarında hedef pazara yakınlık, uygun iş gücü, serbest ticaret anlaşmaları ile söz konusu pazarlara uygun maliyetli ürün gönderme gibi konu başlıklarına önem verdiklerini sözlerine ekledi.

Yeşilova Holding AB pazarında büyüyor

Yeşilova Holding de Avrupa Birliği pazarında daha etkin bir konuma gelmek amacıyla yurt dışına yatırım yapan firmalar arasında. Almanya’nın Frankfurt kentinde faaliyet gösteren Cansan Aluminium GmbH şirketiyle otomotiv sektörü başta olmak üzere solar enerji, raylı sistemler, makine ve inşaat gibi birçok farklı sektör için faaliyetlerini sürdürüyor.

Yeşilova Holding İcra Kurulu Başkanı Yalçın Yeşilova, Almanya’daki yatırımları için, “Grubumuzun yurt dışı büyüme stratejisinin bir ayağı olan şirketimiz, Avrupa pazarındaki büyümemizde yeni projeler ve hizmetler ile fırsatlar yaratıyor. Şirketimiz ihracatımızı artırırken, diğer yandan da yeni iş birliklerinin geliştirilmesi noktasında tetikleyici rol üstlenerek, global ayak izimizi genişletme yönünde yol haritamızın oluşumuna katkı sağlıyor” açıklamasında bulundu.

Yeni pazarlar oluşturmak için müşterilere yakın olmanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yeşilova, yurt dışına açılmayı isteyen firmaların bu ülkelerdeki operasyonlarının da sağlam olması gerektiğini vurguladı. Yeşilova yatırım için Almanya’yı tercih etmelerinin sebeplerini ise şöyle açıkladı: “Almanya’nın, dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olmasının yanı sıra Avrupa pazarına olan hakimiyeti, coğrafi yakınlığı, uygun yatırım iklimi, şeffaf düzeni ve verimliliği artıran bir ekosisteme sahip olması bizim için çok önemliydi.”

“Yurt dışı yatırım ve globalde genişleme hedefi, bugün şirketlerin büyüme stratejilerinde çok önemli yere sahip” diyen Yeşilova, sektöründe belirli büyüklüğe ulaşan şirket ve grupların, üretim ve operasyonel hacimlerini artırmak amacıyla yurt dışı satın alma ya da yeni yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini belirtti. Yeşilova, “Grubumuzun yurt dışı büyüme hedefinin bir ayağı olan Almanya’daki şirketimiz de AB pazarı ve globalde büyüme stratejimize ivme kazandırıyor” diye konuştu.

Yeşilova Holding’in gelecek dönem yurt dışı yatırımları hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Yalçın Yeşilova şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde yurt dışı pazarlardaki etkinliklerimizi artırmayı hedefliyoruz. Ancak bunu yaparken mevcut kapasitemizi bir sonraki seviyeye taşıyacak stratejik bölgeleri seçmeye özen göstereceğiz.”

Hedef pazarlara hızlı çözüm

Alanında Avrupa’nın en büyük entegre tesisine sahip, Avrupa’da mağaza ekipmanları ve raf sistemleri sektöründe ilk beş firma arasında yer alan ÜÇGE, Bursa’da kurulu toplam 100 bin metrekare alana sahip altı ayrı fabrikası, çatısı altında faaliyet gösteren 9 şirketi, Almanya’daki depo ve ofisi ile dünya genelindeki 40’ı aşkın distribütörü ile müşterilerine hizmet veriyor.

Firmanın yurt dışı yatırımı hakkında bilgilendirmelerde bulunan ÜÇGE Genel Yönetmeni Esra Güven, “Global markaların Avrupa’daki faaliyetlerinin arttığı dönemde bizim de Avrupa’daki fiziki varlığımızın önemi daha da arttı. Bu noktadan hareketle uluslararası platformda, alanımızda daha kolay ve hızlı hizmet verebilmek adına yaklaşık dört yıl önce Almanya Köln’de WORLD Warenhandels GmbH şirketini kurduk” dedi.

Almanya’daki yapılanmaları ile uluslararası faaliyet gösteren müşterilerine depolama, nakliye, montaj, satış sonrası hizmetler ve gümrükleme konularında önemli avantajlar sağladıklarına vurgu yapan Güven, “WORLD Warenhandel GmbH şirketimiz ile hizmet ağımızı daha da güçlendirip, hedef pazarlarımıza daha yakından çözüm üretebiliyor. Böylece marka bilinirliliğimiz ve markamıza duyulan güven daha fazla artıyor. Son dönemde hedef pazarlarımıza yönelik gerçekleştirdiğimiz anlaşmalar ile de Avrupa’daki distribütörlük ve hizmet ağımızı genişletiyor, pazar payımızı daha da artırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Orhan Holding: Türkiye’nin küresel otomotiv tedarikçisi konumunda bulunan Orhan Holding, yurt dışında en fazla yatırımı bulunan Türk firmaları arasında. Orhan Holding’in ABD, Meksika, İngiltere, İspanya, Slovakya, Fransa, Romanya, İtalya, Macaris- tan, Güney Kora, Rusya, Hindistan, Fas ve Çin’de toplam 31 fabrika ve 5 teknik merkezi bulunuyor.

Durmazlar Makina: ABD ve Almanya’daki yatırımlarıyla uluslararası arenada da gücünü pekiştiriyor. Firma, Almanya’daki Durma Maschinen GmbH ve ABD’deki Durma North America şirketleriyle Avrupa ve ABD pazarlarındaki payını artırmayı hedefliyor.

Beyçelik Gestamp: Otomotiv, iklimlendirme, enerji ve sigorta sektörlerinde 21 şirketiyle faaliyetini sürdüren Beyçelik Holding’in amiral gemisi Beyçelik Gestamp yurt içi ve yurt dışında 5 farklı lokasyonda üretim gerçekleştiriyor.

Nukon: 37 ülkeye fiber lazer kesim makineleri ihraç eden Nukon’un Bulgaristan, Hollanda, ABD, Avusturya ve İtalya’da showroomları bulunmakta. Firma, son dönemde artan ham madde ve lojistik maliyetleri nedeniyle yurt dışında yeni yatırımlar için çalışmalarına hız verdi.

Coşkunöz Holding: Bursa’nın köklü firmalarından Coşkunöz Holding’in Rusya ve Romanya’da yatırımları bulunuyor. Rusyalı PJSC MMK Şirketler Grubu ortaklığında kurulan MMK – Coşkınöz – Alaburga ile Romanya’daki Coşkunöz MA şirketin global arenadaki gücünü artırıyor.

Akyapak Makina: Metal bükme, delme, kesme makineleri ve kaynak çözümleri ile 112 ülkeye ihracat yapan Akyapak, yurt dışındaki yatırımlarıyla dünya genelindeki güçlü imajını pekiştirdi. Firma, USA ve Akyapak Russia Tampa ve Moskova’daki ofisleriyle pazar payını artırmayı hedefliyor.

Cansan Alüminyum: Yeşilova Holding de yurt dışı büyüme stratejisi hedefleri doğrultusunda yabancı ülkelere yatırım yapmayı tercih eden firmalar arasında. Frankfurt şehrinde Cansan Alumi- nium GmbH şirketiyle faaliyet gösteren firma Avrupa’daki pazar payını artırmayı hedefliyor.

Yeşim Tekstil: Yurt dışında 4 üretim merkezine sahip olan Yeşim Grup, böylelikle ABD, Avrupa ve Rusya pazarına daha kolay erişim sağlıyor. Mısırda Jade Textile ismiyle 3 farklı lokasyonda üretim yapan firmanın, Moldova’da ise Asena Textil isimli bir üretim merkezi bulunmakta.

Çilek Mobilya: Dünya Bankası tarafından Uluslararası Marka olarak lanse edilen Çilek Mobilya da yurt dışında yatırımlara önem veren Bursa firmaları arasında. Yurt dışındaki ilk mağazalarını 2001 yılında Malta’da açan firma, mağazalarının yanı sıra yurt dışında şirketleşmeye de gitti.



Güleryüz Otomotiv: 8 farklı modelde yıllık 720 şehir içi otobüs üretimi yapan Güleryüz’ün Almanya’da bir şirketi bulunmakta. Almanya’da Güleryüz Bus Europa şirketiyle faaliyet gösteren firmanın Ecoline, Panora ve Cobra Ecoline modelleri Avrupa şehirlerinde hizmet vermekte.

Küçükçalık Tekstil: Yurt dışında yatırım için Mısır’ı tercih eden tekstilcilerden biri de Küçükçalık Tekstil. Firma, 2007 yılında Mısır’da K.C.G. Textile Egypt S.A.E. ismiyle kurduğu şirket ile ev tekstili alanında dokuma, büküm, brode ve boyama ile konfeksiyon bölümlerinde üretim yapıyor.

Bursalı Grubu: Tekstil, turizm, dış ticaret, gayrimenkul ve e-ticaret sektörlerinde 1000 çalışanıyla ülke ekonomiye değer katan Bursalı Grubu, ABD’ye açıldı. Havlu ihracatında Türkiye lideri olan Bursalı bu yıl Bursalı USA ismiyle ABD’deki yatırımını devreye aldı.

Haksan Otomotiv: Otomotiv sektörü ile birlikte beyaz eşya, inşaat, raylı sistemler ve savunma sanayi alanlarında faaliyet gösteren Haksan Otomotiv’in Bursa ve Manisa’daki üretim tesislerinin yanı sıra Rusya’da da merkezi bulunmakta.



Kaplanlar Soğutma: Türkiye’nin önde gelen soğutma ekipmanları üreticilerinden biri olarak imalatının yüzde 65’ini ihraç eden Kaplanlar, Dubai’deki satış ofisiyle bu bölgedeki müşterilerine hızlı ve etkin çözümler sunuyor.

ÜÇGE: Perakende ve lojistik sektörlerinin dünyadaki en önemli tedarikçilerinden olan ÜÇGE, 2018 yılında Almanya Köln’de WORLD Warenhandels Gmbh isminde şirket kurdu. Firma böylelikle müşterilerine depolama, nakliye, montaj, satış sonrası hizmetler ve gümrükleme konularında önemli avantajlar sağlamaya başladı.

Warmhaus: Beyçelik Holding bünyesindeki Warmhaus, globaldeki gücünü artırmak adına yatırım için İngiltere’yi tercih eden firmalardan. Alanında dünyadaki en büyük 10 şirketi arasında yer alan Warmhaus, 2017 yılında Birleşik Devletler’de 3 bin metrekarelik satış ofisi ve deposunu faaliyete geçirdi.

Burkay Uğur Kimya: Burkay ailesinin 2001 yılında adım attığı kimya sektöründe faaliyet gösteren Burkay Uğur Kimya, Türkiye pazarının önde gelen plastik ham madde distribütörü konumunda. Bursa’daki merkez ve İstanbul’daki ofisinin yanında Dubai, İtalya ve Rusya’da uluslararası müşterilerine hizmet veriyor.

Meha Otomotiv: Burdöksan tarafından otomotiv yedek parça sektöründe kauçuk-metal, kauçuk ve volan ürünleri üretmek üzere 2012 yılında kurulan Meha Otomotiv, 8 binin üzerinde ürün çeşidiyle 28 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İngiltere’de Avrupa pazarında gücünü sağlamlaştırmayı hedefliyor.

Oktay Holding: Oktay Holding bünyesinde 2001 yılında faaliyete başlayan Oktel, kısa sürede hızla büyümeyi başardı. 2006 yılında Sırbistan’ın Belgrad şehrindeki Oktel Serbia şirketinin yatırımını tamamlayan firma, böylelikle Avrupa’daki müşterilerine daha hızlı hizmet verme imkanına kavuştu.

ELEKTROTEKS: Tek ve çift merkezli kapitone ile yatak imalat makineleri sektöründe Avrupa’nın en kaliteli üreticilerinden olan ELEKTROTEKS, ABD’de kurduğu ELEKTROTEKS LLC USA şirketiyle hizmet ve kalitesini ABD’ye taşıyan şirketler arasında.

Ales Pres: Talaşlı imalat sektöründe 4 kuşağa dayanan tecrübesiyle Hasanağa OSB’deki fabrikasında pres ve makine imalatını sürdüren Ales Pres, Almanya’nın Heilbronn şehrinde açtığı ofis ile Avrupa’daki müşterilerine daha hızlı ulaşıyor.

Tece Dekor: Bursa’daki yatırımlarını tamamladıktan sonra küresel olarak genişleme çalışmalarına başladı. 2017 yılında Polonya’nın Poznan kentinde depo ve ofis açan Tece, Polonya ve komşu ülkelerindeki potansiyel müşterilerine stoklarına doğrudan erişimle hizmet veriyor.

Surfence Makina: Makine ekipman güvenlik sistemleri sektöründe yüzde 100 yerli üretim hedefiyle 2017 yılında kurulan Surfence Makina, bu yılın başında kurduğu Surfence GmbH şirketiyle Avrupa’ya satışlarını Almanya’daki merkezinden gerçekleştiriyor.

Epsan Plastik: Yüksek performanslı mühendislik başta olmak üzere elektrik, beyaz eşya, savuna, tarım ve sağlık hemen hemen her sektörün taleplerine cevap veren Epsan Plastik, Türkiye’deki iki üretim tesisinin yanında İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa’daki ofisleriyle müşterilerine hizmet veriyor.

NSK Otomotiv: NSK Group bünyesinde yer alan NSK Otomotiv, ROTA markası altında ürettiği rot, rotbaşı, rotil, komple rot, rot mili, V kol, bugi kolu gibi referans ürün skalasında olan 10 binden fazla ürünü Kazangil Autopeças ile Güney Amerika’ya, ROTA North America LLC şirketiyle de Kuzey Amerika’ya ulaştırıyor.

İpeker Tekstil: Bursa’da entegre tekstil üretimi yapan, Türkiye’nin en eski tekstil firmalarından olan İpeker Tekstil, yurt dışındaki ilk yatırımını 1995 yılında Almanya’da gerçekleştirdi. İpeker GmbH adıyla Ausbusrg’da şirket kuran İpeker, İtalya’da İpeker Como isimli irtibat ofisiyle dış temsilciliklerine bir yenisini daha ekledi.

Nevpa Grup: 1952 yılında Nevşehir’de kurulan Nevpa hem ulusalda hem de globalde büyüyor. Treyler üst yapı ekipmanları üretiminde Türkiye lideri olan firma Bursa ve İstanbul’daki yatırımlarının yanı sıra 2010 yılında Almanya’da Nevpa Europe şirketini kurdu.