Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Ku­rulu (BDDK) tarafından “Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Özkaynak Stan­dart Oranının Bankalarca Konsolide ve Konsolide Ol­mayan Bazda Hesaplan­ması ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Değişiklikler kapsa­mında, bankaların ya­bancı para net pozisyonunun öz kaynağa oranı alınarak hesaplanan standart oran aşağı yönlü revize edildi.

Türkiye, 85 milyon 372 bin 377 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada Türkiye, 85 milyon 372 bin 377 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada

Buna göre, mevcut uy­gulamada yüzde 20 düze­yinde belirlenmiş olan standart oran yüzde 5’e in­dirildi. Söz konusu değişik­lik, 9 Ocak 2023’ten itiba­ren yürürlükte olacak.

Öte yandan, yapılan de­ğişiklikle kurula, standart oranları, bu yönde alına­cak karar tarihi itibarıyla 4 katına kadar artırma veya en erken bu yönde alına­cak karar tarihini mütea­kip 1 ay sonra yürürlüğe girecek şekilde 4’te 1’ine kadar indirme yetkisi tanındı.

Yönetmelik, bankaların döviz varlık ve yükümlü­lükleri arasındaki ilgi ve dengelerin kurulmasını, ayrıca öz kaynaklarıyla uyumlu bir seviyede döviz pozisyonu tutmasını temin etmek amacıyla uy­gulayacakları net döviz po­zisyonun öz kaynağa oranına ilişkin usul ve esasları belirliyor.