Yoğun bir katılımla yapılan toplantıda 11 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıl­masına Dair Yönetmelik ile Enerji Piyasası Dü­zenleme Kurulunun 04/08/2022 Tarihli ve 11098 Sayılı Kararı değerlendirildi.

Osmangazi, belediyecilikte Türkiye’ye örnek oluyor Osmangazi, belediyecilikte Türkiye’ye örnek oluyor

Toplantıya lisanssız elektrik üretim tesislerinin tüketiminin iki katından fazlasını Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) bedelsiz katkı olarak vermesi ile ilgili düzenleme damgasını vurdu.

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, EPDK’nın bu kararının mevcut lisanssız yatırımlarında tedir­ginlikler ve mağduriyetler oluşturduğunun altını çizerek, karar öncesi kurulan lisanssız elektrik üretim tesislerinin uygulamadan muaf tutulma­sını istedi.

“Sanayiciyi koruyan bir karar”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ab­dullah Tancan ise, lisanssız elektrik üretiminin kanunla düzenlendiğinin altını çizdi. Tancan, EPDK’nın ihtiyaç fazlasını sisteme bedelsiz olarak verme kararı ile ilgili şunları söyledi: “Kanun diyor ki; sen kendi tüketimini karşılayacaksan li­sans almaya uğraşma, lisanssız santralini kur, ih­tiyacını karşıla. Kendi ihtiyacını üretmek başka, enerji ticareti yapmak başka. Dolayısıyla ihtiyaç fazlasını, sisteme bedelsiz aktarma kararının ar­dında, kendi ihtiyacını karşılamanın ötesine ge­çerek enerji ticareti yapan, dolayısıyla gerçek sanayicinin önüne geçenler var.”