GÜNDEM

“Finansmana erişimde kolaylık bekliyoruz”

İş dünyasının, yüksek enflasyona rağmen ihracatta çıtayı sürekli yükselttiğini vurgulayan DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, krizlerin fırsatlara çevrilmesi için finansmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Yıllık yüzde 140’a yaklaşan üretici enf-lasyonu ve yılın ilk yarısında 126 milyar dolar ihracat yapılarak rekor kırıl­masını değerlendiren Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Der­neği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Baş­kanı Nilüfer Çevikel, finansmana erişim yolundaki engellerin etkisiz hale getiril­mesi çağrısı yaptı.

126 milyar dolar ile yılın ilk yarısında aylık bazda tüm zamanların en yüksek ih­racat rakamlarının elde edildiğini vurgula­yan DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Küresel tedarik zincirindeki bozul­malar ve arz kaynaklı süregelen sorunlara rağmen ihracatçımızın, her geçen ay başarı çıtasını yükselt­mesi sürdürülebilir büyüme adına umutlarımızı diri tutuyor. Krizleri fırsata çevirmesini bilen iş dünyamı­zın kat ettiği mesafe, ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme adına çok kıymetlidir. Sanayicimiz marka, patent ve nitelikli iş gücü yatırımlarına ağırlık ver­meye devam ederse dış ticaret açığının hızla azaldığı bir tabloyla karşılaşmamız da mümkün olabilecektir” değerlendirme­sini yaptı.

Yeni pazarlara odaklanan ihracatçının önündeki en büyük engelin, finansmana erişimde yaşanan sorunlar ve yüksek üre­tim maliyetleri olduğunun da altını çizen Çevikel, “Yıllık bazda yüzde 140’a dayanan üretici enflasyonuna karşı adeta dayanık­lılık sınavı veren iş dünyamızın enerji başta olmak üzere üretim maliyetlerinin düşürülmesi için etkin ve iş dünyasının gö­rüşlerinin dikkate alındığı adımların atılması gereki­yor. Kurla mücadele edilirken enflasyon ile de dengeli şekilde mücadele edilmesini talep ediyoruz. Son yapılan asgari ücret artışı, çalışanları hayat pa­halılığına karşı koruma amaçlı yapılmış olsa da işve­renin maliyetini artırmıştır. Tüm girdi maliyetleri ile ilgili ekonomi yönetiminin uygulayacağı programla­rın başarılı olmasını temenni ediyoruz” dedi.