Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu enerji sektöründe, kazanırken kazandırmak, doğaya sahip çıkarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir ülke hatta dünya bırakmak, üretim maliyetlerinin düşürülerek rekabetçi firmalara kendi pazarlarında destek olmak amacıyla Murat Kılıç ve Oğuz Toraman ortaklığı ile kurulan Sunvital Enerji, 2013 yılında faaliyetlerine başladı. 500 metrekare kapalı alanda montaj ekipleri hariç 8 personeli ile hizmet veren firmanın ana faaliyet alanları arasında çatı üzeri ve arazi güneş enerji santrallerinin kurulumunun yanı sıra bu kurulumlar için danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, yasal izinlerin alınması, gerekli hallerde GES’ler için bakım ve onarım hizmetleri yer alıyor.
Güneş ve rüzgardan elektrik üretimi için Türkiye’nin coğrafi konumunun çok avantajlı olduğunun bilinen bir gerçek olduğuna işaret eden Sunvital Enerji kurucu ortağı Murat Kılıç, “İklim değişikliği, küresel ısınma, karbon emisyonlarının düşürülmesi gibi konular da sık sık dile getiriliyor. Sunvital Enerji olarak yola çıkarken tecrübemizi, ülkemizin kaynaklarını ve ihtiyaçlarını değerlendirerek geçmiş, mevcut durum ve de gelecek üzerine kendimize bir rota oluşturduk. Ticari faydaların yanı sıra global anlamda iklim değişikliği ile mücadelenin bir parçası olmak, yenilenebilir enerji yatırımlarında çözüm ortağı olarak yer almak Sunvital Enerji’nin başlıca hedefleri oldu” dedi.


GÜNEŞ ENERJİSİNE İNANDIK
Güneş Enerji Santrallerinin (GES) projelendirilmesi, danışmanlık, kurulum, işletme ve satış sonrası hizmetleri alanında faaliyet gösterdiklerini anlatan Kılıç, “Güneş enerjisine inandık ve 1,5-2 yıl sabırla mücadele ettik. 8 yıllık birikimimiz ve tecrübemiz bizim en büyük gücümüz. 2013 yılından bugüne 100’den fazla projeye imza attık. 2019 Mayıs ayından sonraki süreçte yönetmelik çatı ve cephe projelerine izin verdi. İşimiz çatılarda olduğu için iş sağlığı ve güvenliği en hassas noktalarımızdan biri. Güçlü olduğumuz noktalardan bir diğeri ise aynı montaj ekibimiz ile 8 yıldır kurulumlara devam etmemiz” dedi. Türkiye’nin Avrupa’da en fazla güneşlenme süresine sahip ülkelerden biri olduğunu altını çizen Kılıç, şunları söyledi: “2020 yılı sonu itibariyle ülkemizde kurulu GES gücü 6,5 GW mertebesinde iken, ülkemizden yaklaşık yüzde 40 daha az güneş alan Almanya’da bu değer 54 GW’ı aşmış durumda. Görüleceği üzere bu konuda gidecek daha çok yolumuz var. Firmalarımızın rekabet güçlerini arttırması yenilenebilir enerji yatırımları ve enerji verimliliği ile mümkün olacak. Ayrıca ihracat yapan firmalarımızın, Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması ile ön plana çıkan, son yıllarda sıkça dile getirilen karbon vergisi gibi ilave vergilerden kurtulmak için âtıl durumda bulunan çatılarını güneşin enerjisi ile doldurmaları avantaj olacaktır.”