Elif Didem DANACIOĞLU
Beyaz ve kırmızı et, sebze ve bakliyattaki anormal artışların yemek sanayicilerini zorladığının altını çizen BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, planlı tarım yapılmasının altını çizdi.
"Biz kuruşlarla para kazanan bir sektörüz diyen Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, hazır yemek sanayinin sıkıntıda olduğunu ve gıda fiyatlarına fren beklediklerini vurguladı. Coşkun Dönmez, toplu yemek sektörünü etkileyen gıda fiyatlarının ucuzlaması ve kalitenin artması için Türkiye'nin tarım ve hayvancılık politikasının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Firmalara hazır yemek hizmeti veren catering şirketleri, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir nedeni ile büyük sıkıntı yaşıyor. Coşkun Dönmez, yaşanan artışları yemek fiyatlarına yansıtamadıkları için ciddi zararlarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Coşkun Dönmez, hükümetten sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikalarını uygulamaya almasını beklediklerini ve piyasada fiyat istikrarı sağlanması için çeşitli tedbirler gerektiğini belirtti. İşte, Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez ile fiyat artışlarının hazır yemek sektörüne yansımalarını konuştuğumuz röportajımız...
BUYSAD'ın projelerinden
bahseder misiniz?
BUYSAD, Bursa'da faaliyet gösteren toplu yemek üretimi yapan firmaların bir araya gelmesi ile oluştu. Derneğimiz de 26 üyemiz var. Sektörümüzün gelişimi, teknolojiyi iyi kullanma amaçlı ve yurtdışında sektörümüz ile ilgili neler yapılıyor diye üyelerimizin gelişimi için sektörel geziler düzenliyoruz. Yeni dönemde tüm üyelerimizle birlikte daha katılımcı olacağız. Teknik açıdan daha destekleyici bir dönemi hedefliyoruz. Meslek eğitimlerimize devam edeceğiz. BTSO ve BUTGEM ile devam eden aşçılık okulunun destekcisi yine biz olacağız. En büyük sorun istihdam ve bu yüzden kendimize yatırım yapmamız lazım. Bizim üzerimize düşen mutfaklarımızı açmak. Sektöre catering hizmeti verecek aşçıya, garsona ihtiyacımız var. Kendi elemanımızı kendimiz yetiştirmeliyiz.
Kişi başına toplamda kaç kişiye yemek çıkarıyorsunuz?
Kişi başına toplamda Bursa'da 450 - 500 bin catering olarak yemek çıkıyor.
Yemek sanayisinin yaşadığı problemler var mı?
Bizim kuruluş amaçlarımızdan biri de üyelerimizin sorunları ve sıkıntıları ile ilgilenmek. Gıda fiyatlarındaki artış tüketici ve üretici fiyatlarının hep üzerinde seyrediyor. Hizmet verdiğimiz kuruluşlar genelde TÜFE/ÜFE baz alıyorlar. Onları gıda enflasyonları çok ilgilendirmiyor. Dolayısıyla bu fiyat artışlarında, fiyatları sürekli revize etmekte ciddi sorunlar yaşıyoruz. Son zamanlarda personel yönünden sıkıntılar yaşıyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi eleman bulmak oldukça zorlaştı. Ürün çok değerli bir hale geldi, herkes malını en iyi şartlarda satmak istiyor. 120 gün vade ile aldığımız malları 60 gün vade ile zor alıyoruz. Ekonomik krizden bahsediliyor, Bursa'nın lokomotifi Tofaş vardiya kısıtlamasına gittiği zaman Bursa'da sektörün nereye gittiğini göreceğiz. Geçtiğimiz ağustos - eylül ayından itibaren bütün sektördaşlarımızda en az %10 - 15 iş daralması yaşamışlardır. Çünkü
mesailer kalktı talep yok. Piyasadaki durağanlık müşterilerimizden bize vade uzatılımı talepleriyle geldi. Önümüzdeki günlerde sektörümüzü bekleyen en büyük tehlikelerden biri de bu.
Önerileriniz?
Biz, kuruşlarla para kazanan bir sektörüz. Özellikle, planlı tarım yapılması ve Türkiye tarım ve hayvancılık politikasının iyileştirilmesi lazım. Yüksek girdiler sektörümüzde yemek sanayicimiz açısından sorun teşkil ediyor.
Herkez maliyetini tekrar gözden geçirmek zorunda alternatifler üretmelliyiz satış fiyatlarımızı çok sıklıkla güncellemeliyiz. Riskli fiyatlardan uzak durmak zorundayız.
HAZIR
YEMEK SEKTÖRÜ
AÇMAZDA
Hazır yemek sanayi
sıkıntıda mı?
Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir nedeni ile büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yılın ilk çeyrek döneminde çiğ gıda fiyatlarında ortalama da yüzde 20 ürün bazında ise yüzde 60'ları bulan artışlar meydana geldi.Yaşanan artışı yemek fiyatlarına yansıtılamadığı için ciddi zararlar meydana geldi. Bildiğiniz üzere soğan ve patates fiyatlarının ciddi artışı firmaları zor duruma soktu. Sanayinin olmazsa olmazı olan Catering sektörü girdilerdeki artış nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşıyor, bunun nedeninin en önemli girdilerini oluşturan canlı gıdada başlayan anormal fiyat artışları. Sektörümüz yeni bir açmaza girdi. Son 15 günde 9 liraya satılan bütün piliç 13 liraya, 1 liraya satılan göğüs 23 liraya, 9 liraya satılan piliç but 12,5 liraya, 12 liraya satılan kanat 15 liraya yükseldi. Böylece yılbaşından itibaren ortalama fiyat artışı yüzde 64'ü buldu. Diğer girdiler olan kırmızı ette de yüzde 8'lik artış yaşandı buna ilave olarak soğan yüzde 90, patateste yüzde 85, bakliyat yüzde 40'lık artış oldu.Yemek sanayicileri olarak çiğ gıda fiyatlarına gelen aşırı zamlar sonrasında büyük bir açmaza girdik. Tüketicilerimize en kaliteli, lezzetli ve sağlıklı yemeği en uygun fiyata sunmak istiyoruz. Bu nedenle gıda fiyatlarının standart hale gelmesini bekliyoruz. Kaliteden taviz vermeden müşterilerimizi memnun etmeye çalışıyoruz, sektör olarak fiyatlarımızı yılda iki kez güncelleyebildiğimiz için satış fiyatlarımıza artan maliyetleri yansıtamıyoruz.Bu nedenle sektörümüz sürdürülemez bir sorun yaşıyor. Reel Enflasyon rakamlarının bu düzeyde devam etmesi halinde ilerleyen süreçte maalesef fiyatlarımızı 3 aylık ya da 4 aylık periyotlarla güncellememiz gerekebilir.Hükümetten sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikalarını uygulama almasını bekliyoruz.Piyasada fiyat istikrarı sağlanması için çeşitli tedbirler gerekiyor.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın ülkemizde tarım ve hayvancılık politikalarını revize etmesi gerekiyor. Çiftçiler hayvancılık yapanlar yüksek maliyetler nedeniyle üretimden vaz geçmiş durumda. Mazot, gübre ve tarım ilaçlarındaki aşırı artışa birde kuraklık, veya aşırı yağışlardan kaynaklanan verim kayıpları ve hastalık kaynaklı rekolte düşmesi gibi nedenler üreticileri zora sokuyor. Buna bağlı olarak fiyatlar aşırı artıyor. Bakanlığın tüm bu olumsuzlukları giderecek önlemler almasını bekliyoruz.
Toplu yemek sektörünün
Bursa ekonomisine
katkısından bahseder misiniz?
Sektörümüz ciddi ve büyük bir sektör, yemek sanayi sektörü Bursa'da 400 bin kişiye hizmet veriyor. 120 milyon TL'lik aylık hacme sahip. Yıllık 1,5 milyar TL'yi buluyor. Bu sadece catering sektörü için lokantalar vs. hariç.Yemek sanayi bundan
sonra nereye gidecek?
Yakın gelecekte yemek sanayinde sistemlerin değişeceğini düşünüyorm. Kişiye özel menüler olabileceğine inanıyorum. Yemek sanayilerden menü seçer hale gelecek. Çağın gereksinmelerine göre catering sektöründe, ambalajlar ufalacak, altermatifler üretmek zorundasınız.
Değişik isteklelere çok hızlı cevap vermeye alışılması lazım, Bu yönde yatırım yapılması şart. Önümüzdeki dönemlerde catering sektörü çok yatırım bekliyor. Geleneksel pişirme metodlarından çıkmamız lazım. Toplu yemek sektörü, sanayi var olduğu sürece ve insanların gıda ihtiyacı devam ettiği sürece gelişmeye devam edecektir.
Derneğimiz sadece üyelerimize değil, sanayicimizede katkı sağlıyor. Kaliteyi arttırarak, maliyeti düşürerek hizmet verdiğimiz sanayicinin yemek giderlerinin de düşmesini sağlıyoruz, verimlilik açısındanda bu önemli. Ar-Ge çalışmalarına önem veriyoruz. Gelecek dönemde toplu yemek sektörü daha da büyüyecek. Dolayısıyla sektör, sanayi ile beraber ya da diğer sektörlerin gelişimi ile beraber büyümeye devam edecek. Bu büyümeye bağlı olarak nitelikli personel yetiştirme konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bünyemizdeki firmaların kalite ve hijyenik olarak belli standartların üzerinde olması konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bursa'daki toplu yemek sektöründen hizmet alan sanayi, kurum ve kuruluşlar çok şanslılar. Çünkü, kendisini sürekli geliştirin bir sektör var, Bursa yemek sanayisi bu konuda çok başarılı.
Beyaz ve kırmızı et, sebze ve bakliyattaki anormal artışların yemek sanayicilerini zorladığının altını çizen BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, planlı tarım yapılmasının altını çizdi.
"Biz kuruşlarla para kazanan bir sektörüz diyen Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, hazır yemek sanayinin sıkıntıda olduğunu ve gıda fiyatlarına fren beklediklerini vurguladı. Coşkun Dönmez, toplu yemek sektörünü etkileyen gıda fiyatlarının ucuzlaması ve kalitenin artması için Türkiye'nin tarım ve hayvancılık politikasının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Firmalara hazır yemek hizmeti veren catering şirketleri, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir nedeni ile büyük sıkıntı yaşıyor. Coşkun Dönmez, yaşanan artışları yemek fiyatlarına yansıtamadıkları için ciddi zararlarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Coşkun Dönmez, hükümetten sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikalarını uygulamaya almasını beklediklerini ve piyasada fiyat istikrarı sağlanması için çeşitli tedbirler gerektiğini belirtti. İşte, Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez ile fiyat artışlarının hazır yemek sektörüne yansımalarını konuştuğumuz röportajımız...
BUYSAD'ın projelerinden
bahseder misiniz?
BUYSAD, Bursa'da faaliyet gösteren toplu yemek üretimi yapan firmaların bir araya gelmesi ile oluştu. Derneğimiz de 26 üyemiz var. Sektörümüzün gelişimi, teknolojiyi iyi kullanma amaçlı ve yurtdışında sektörümüz ile ilgili neler yapılıyor diye üyelerimizin gelişimi için sektörel geziler düzenliyoruz. Yeni dönemde tüm üyelerimizle birlikte daha katılımcı olacağız. Teknik açıdan daha destekleyici bir dönemi hedefliyoruz. Meslek eğitimlerimize devam edeceğiz. BTSO ve BUTGEM ile devam eden aşçılık okulunun destekcisi yine biz olacağız. En büyük sorun istihdam ve bu yüzden kendimize yatırım yapmamız lazım. Bizim üzerimize düşen mutfaklarımızı açmak. Sektöre catering hizmeti verecek aşçıya, garsona ihtiyacımız var. Kendi elemanımızı kendimiz yetiştirmeliyiz.
Kişi başına toplamda kaç kişiye yemek çıkarıyorsunuz?
Kişi başına toplamda Bursa'da 450 - 500 bin catering olarak yemek çıkıyor.
Yemek sanayisinin yaşadığı problemler var mı?
Bizim kuruluş amaçlarımızdan biri de üyelerimizin sorunları ve sıkıntıları ile ilgilenmek. Gıda fiyatlarındaki artış tüketici ve üretici fiyatlarının hep üzerinde seyrediyor. Hizmet verdiğimiz kuruluşlar genelde TÜFE/ÜFE baz alıyorlar. Onları gıda enflasyonları çok ilgilendirmiyor. Dolayısıyla bu fiyat artışlarında, fiyatları sürekli revize etmekte ciddi sorunlar yaşıyoruz. Son zamanlarda personel yönünden sıkıntılar yaşıyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi eleman bulmak oldukça zorlaştı. Ürün çok değerli bir hale geldi, herkes malını en iyi şartlarda satmak istiyor. 120 gün vade ile aldığımız malları 60 gün vade ile zor alıyoruz. Ekonomik krizden bahsediliyor, Bursa'nın lokomotifi Tofaş vardiya kısıtlamasına gittiği zaman Bursa'da sektörün nereye gittiğini göreceğiz. Geçtiğimiz ağustos - eylül ayından itibaren bütün sektördaşlarımızda en az %10 - 15 iş daralması yaşamışlardır. Çünkü
mesailer kalktı talep yok. Piyasadaki durağanlık müşterilerimizden bize vade uzatılımı talepleriyle geldi. Önümüzdeki günlerde sektörümüzü bekleyen en büyük tehlikelerden biri de bu.
Önerileriniz?
Biz, kuruşlarla para kazanan bir sektörüz. Özellikle, planlı tarım yapılması ve Türkiye tarım ve hayvancılık politikasının iyileştirilmesi lazım. Yüksek girdiler sektörümüzde yemek sanayicimiz açısından sorun teşkil ediyor.
Herkez maliyetini tekrar gözden geçirmek zorunda alternatifler üretmelliyiz satış fiyatlarımızı çok sıklıkla güncellemeliyiz. Riskli fiyatlardan uzak durmak zorundayız.
HAZIR
YEMEK SEKTÖRÜ
AÇMAZDA
Hazır yemek sanayi
sıkıntıda mı?
Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir nedeni ile büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yılın ilk çeyrek döneminde çiğ gıda fiyatlarında ortalama da yüzde 20 ürün bazında ise yüzde 60'ları bulan artışlar meydana geldi.Yaşanan artışı yemek fiyatlarına yansıtılamadığı için ciddi zararlar meydana geldi. Bildiğiniz üzere soğan ve patates fiyatlarının ciddi artışı firmaları zor duruma soktu. Sanayinin olmazsa olmazı olan Catering sektörü girdilerdeki artış nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşıyor, bunun nedeninin en önemli girdilerini oluşturan canlı gıdada başlayan anormal fiyat artışları. Sektörümüz yeni bir açmaza girdi. Son 15 günde 9 liraya satılan bütün piliç 13 liraya, 1 liraya satılan göğüs 23 liraya, 9 liraya satılan piliç but 12,5 liraya, 12 liraya satılan kanat 15 liraya yükseldi. Böylece yılbaşından itibaren ortalama fiyat artışı yüzde 64'ü buldu. Diğer girdiler olan kırmızı ette de yüzde 8'lik artış yaşandı buna ilave olarak soğan yüzde 90, patateste yüzde 85, bakliyat yüzde 40'lık artış oldu.Yemek sanayicileri olarak çiğ gıda fiyatlarına gelen aşırı zamlar sonrasında büyük bir açmaza girdik. Tüketicilerimize en kaliteli, lezzetli ve sağlıklı yemeği en uygun fiyata sunmak istiyoruz. Bu nedenle gıda fiyatlarının standart hale gelmesini bekliyoruz. Kaliteden taviz vermeden müşterilerimizi memnun etmeye çalışıyoruz, sektör olarak fiyatlarımızı yılda iki kez güncelleyebildiğimiz için satış fiyatlarımıza artan maliyetleri yansıtamıyoruz.Bu nedenle sektörümüz sürdürülemez bir sorun yaşıyor. Reel Enflasyon rakamlarının bu düzeyde devam etmesi halinde ilerleyen süreçte maalesef fiyatlarımızı 3 aylık ya da 4 aylık periyotlarla güncellememiz gerekebilir.Hükümetten sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikalarını uygulama almasını bekliyoruz.Piyasada fiyat istikrarı sağlanması için çeşitli tedbirler gerekiyor.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın ülkemizde tarım ve hayvancılık politikalarını revize etmesi gerekiyor. Çiftçiler hayvancılık yapanlar yüksek maliyetler nedeniyle üretimden vaz geçmiş durumda. Mazot, gübre ve tarım ilaçlarındaki aşırı artışa birde kuraklık, veya aşırı yağışlardan kaynaklanan verim kayıpları ve hastalık kaynaklı rekolte düşmesi gibi nedenler üreticileri zora sokuyor. Buna bağlı olarak fiyatlar aşırı artıyor. Bakanlığın tüm bu olumsuzlukları giderecek önlemler almasını bekliyoruz.
Toplu yemek sektörünün
Bursa ekonomisine
katkısından bahseder misiniz?
Sektörümüz ciddi ve büyük bir sektör, yemek sanayi sektörü Bursa'da 400 bin kişiye hizmet veriyor. 120 milyon TL'lik aylık hacme sahip. Yıllık 1,5 milyar TL'yi buluyor. Bu sadece catering sektörü için lokantalar vs. hariç.Yemek sanayi bundan
sonra nereye gidecek?
Yakın gelecekte yemek sanayinde sistemlerin değişeceğini düşünüyorm. Kişiye özel menüler olabileceğine inanıyorum. Yemek sanayilerden menü seçer hale gelecek. Çağın gereksinmelerine göre catering sektöründe, ambalajlar ufalacak, altermatifler üretmek zorundasınız.
Değişik isteklelere çok hızlı cevap vermeye alışılması lazım, Bu yönde yatırım yapılması şart. Önümüzdeki dönemlerde catering sektörü çok yatırım bekliyor. Geleneksel pişirme metodlarından çıkmamız lazım. Toplu yemek sektörü, sanayi var olduğu sürece ve insanların gıda ihtiyacı devam ettiği sürece gelişmeye devam edecektir.
Derneğimiz sadece üyelerimize değil, sanayicimizede katkı sağlıyor. Kaliteyi arttırarak, maliyeti düşürerek hizmet verdiğimiz sanayicinin yemek giderlerinin de düşmesini sağlıyoruz, verimlilik açısındanda bu önemli. Ar-Ge çalışmalarına önem veriyoruz. Gelecek dönemde toplu yemek sektörü daha da büyüyecek. Dolayısıyla sektör, sanayi ile beraber ya da diğer sektörlerin gelişimi ile beraber büyümeye devam edecek. Bu büyümeye bağlı olarak nitelikli personel yetiştirme konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bünyemizdeki firmaların kalite ve hijyenik olarak belli standartların üzerinde olması konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bursa'daki toplu yemek sektöründen hizmet alan sanayi, kurum ve kuruluşlar çok şanslılar. Çünkü, kendisini sürekli geliştirin bir sektör var, Bursa yemek sanayisi bu konuda çok başarılı.
Sayı: 1199 - Sayı'nın Kapağı