Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), ABD İstanbul Başkonsolosu Michael Lally’yi ağırladı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Meclis Başkanı Erol Dağlıoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı görüşmede, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi, karşılıklı yatırımların artırılması ve yeni iş birliği alanları değerlendirildi. Görüşmede özellikle teknoloji, havacılık, savunma sanayii ve teknik tekstil gibi yüksek katma değerli sektörlerin potansiyeli öne çıktı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursa’nın otomotiv, tekstil ve gıda sektörlerindeki güçlü altyapısıyla Türkiye ekonomisinin önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirtti. BTSO’nun 60 bin üyesiyle iş dünyasının önemli temsilcileri arasında yer aldığını ifade eden Matlı, Türkiye ile ABD arasındaki mevcut ticari ilişkilerin yeni sektörlerle çeşitlendirilmesini hedeflediklerini söyledi.

Tarım alanında devam eden iş birliklerinin teknik tekstil, havacılık, savunma sanayii ve ileri teknoloji alanlarında genişletilebileceğini kaydeden Matlı, küresel ekonomide yeni bir yapılanma yaşandığına dikkat çekti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra üçüncü ülkelerdeki ortak yatırım ve ticaret fırsatlarının da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

100 milyar dolarlık hedef

ABD İstanbul Başkonsolosu Michael Lally, BTSO yönetimini yeni görev dönemleri dolayısıyla tebrik ederek Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefinde siyasi temasların yanı sıra iş dünyası arasındaki doğrudan bağlantıların da önemli olduğunu belirtti.

Türkiye ile ABD arasında teknoloji, tarım, havacılık ve enerji alanlarında iş birliği olanaklarının genişlediğini ifade eden Lally, çoğunluğu İstanbul, Kocaeli ve Bursa çevresinde faaliyet gösteren yaklaşık 2 bin 400 Türk şirketinin ABD’li firmalarla çalıştığını kaydetti. Bursa’nın otomotiv sanayisindeki deneyiminin yanı sıra savunma ve havacılık alanlarında gelişen kapasitesinin de yeni ticari ortaklıklar için fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

ABD deneyimi dönüşüme katkı sağlayacak

BTSO Meclis Başkanı Erol Dağlıoğlu, yeşil ve dijital dönüşümün önümüzdeki yıllarda üretim ve ticaret süreçlerini önemli ölçüde değiştireceğini belirtti. Bu dönüşüm sürecinde ABD’nin bilgi birikimi ve deneyiminden yararlanmayı önemsediklerini ifade eden Dağlıoğlu, Bursa’nın limanlara yakınlığı, Avrupa pazarına erişimi ve Orta Doğu’ya bağlantılarıyla uluslararası yatırımcılar açısından avantajlı bir konumda bulunduğunu söyledi.

Tekstil ve turizmde iş birliği

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Abidin Şakir Özen, Bursa’nın tarihi ve kültürel değerlerinin turizm alanında önemli fırsatlar sunduğunu belirterek ABD ile bu alandaki ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini ifade etti. Yönetim Kurulu Üyesi Seyfullah Baylan ise Bursa’nın ev tekstili sektöründeki üretim deneyimine dikkat çekti. ABD’de ticaret merkezleri aracılığıyla Türk ürünlerinin pazara erişiminin kolaylaştırılabileceğini belirten Baylan, firmalar arasında gerçekleştirilecek ikili iş görüşmelerinin yeni ticari bağlantılar kurulmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Lally’den GUHEM’e ziyaret

BTSO’daki temaslarının ardından Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’ni (GUHEM) ziyaret eden ABD İstanbul Başkonsolosu Michael Lally, merkezi inceleyerek Havacılık ve Uzay Teknolojileri Fen Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çağlar’ın eşlik ettiği ziyaret, Bursa’nın havacılık ve uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarının tanıtılması açısından da önem taşıdı.