Gündem

“Savaşın fiyatlara etkisi yıllarca sürebilir”

Dünya Bankası, Ukrayna’daki savaşın emtia piyasalarında büyük bir şok yarattığını, bunun küresel ticaret, üretim ve tüketim kalıplarını, fiyatları 2024’ün sonuna kadar tarihi yüksek seviyelerde tutacak şekilde değiştirdiğini bildirdi.

Banka, Emtia Piyasaları Görü­nüm Raporu’nun Nisan 2022 sayısını “Ukrayna Savaşı’nın Emtia Piyasalarına Et­kisi” başlığıyla yayımladı. Raporda, Ukrayna savaşından kaynaklanan gıda ve enerji fiyat şoklarının yıl­larca sürebileceğine işaret edildi.

Ukrayna’daki savaşın emtia piya­salarında büyük bir şok yarattığı be­lirtilen raporda, bunun küresel ticaret, üretim ve tüketim kalıpla­rını, fiyatları 2024’ün sonuna kadar tarihi yüksek seviyelerde tutacak şekilde değiştirdiği aktarıldı.

Rusya ve Ukrayna’nın büyük üre­ticilerinden olduğu gıda ürünleri ile üretim girdisi olarak doğal gaza bağlı gübre fiyatlarında da 2008’den bu yana en büyük artışın yaşandığı belirtilen raporda, çoğu emtia için fiyatların 2022’de 2021’e kıyasla önemli ölçüde yük­sek seyretmesinin ve orta vadede de yüksek kalmasının beklendiği ifade edildi.

Raporda; petrol, doğal gaz ve kö­mürün oluşturduğu enerji emtia fiyat endeksinin bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 50,5 yükse­leceği, tarım ürünleri, metaller ve mineraller gibi enerji dışı emtia fi­yatlarından oluşan endeksin ise yüzde 19,2 artmasının beklendiği kaydedildi.

Enerji emtia fiyat endeksinin gele­cek yıl yüzde 12,4 düşmesinin bek­lendiğine dikkat çekilen raporda, enerji dışı emtia fiyat endeksinin ise yüzde 8,8 azalacağı tahminine yer verildi.

Raporda, buğday fiyatlarının yüzde 40’tan fazla artarak bu yıl no­minal olarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının bek­lendiği kaydedildi.