ABD, otomotiv yan sanayiye göz kırpıyor
Dursun EROĞLU
İhracat başarısıyla Türkiye ekonomisinin lokomotifi haline gelen otomotiv sektöründe, Avrupa Birliği ağırlığını korurken, Amerika'da faaliyet gösteren yan sanayi firmaları, Bursalı üreticilere "Gelin bize yedek parça üretin" mesajı veriyor.
Araç ihracatı neredeyse hiç olmayan, yan sanayide düşük düzeyde ihracat yapılan ABD, özellikle yan sanayiye ilgi duyuyor.
Bu ülkenin dünyanın en büyük ekonomisine sahip olması ve yıllık 250 milyar dolarlık otomotiv ithalatına bakılırsa, Bursalı üreticiler için yeni bir ihracat kapısının açıldığı söylenebilir.
Dış Ticaret Müsteşarlığı, TUSKON, İGEME ve UİB'in organize ettiği, Otomotiv Sektörü Açısından ABD Pazarı ve Giriş Stratejileri Semineri, yan sanayi ihracatında dikkatleri ABD'ye çevirdi.
UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, UİB ihracatının yüzde 90'ının taşıt araçları ve yan sanayi olduğunu, Bursa'nın 9,8 milyar dolarlık ihracatının 6 milyar dolarının otomotive ait olduğunu belirtti. Otomotiv ihracatının Bursa ve Türkiye ekonomisi açısından önemine vurgu yapan Okur, 21 milyar dolarlık sektör ihracatında yan sanayinin de büyük payı olduğunu ifade etti.
HDT İhracat Genel Müdürlüğü Uzmanı ve Washington eski Ticaret Müşaviri Salih Çiçek, semineri EKOhaber'e değerlendirirken, seminerin, 2006'da Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yürürlüğe konulan ABD Pazarında Ticaretin Geliştirilmesi Stratejisi çerçevesinde düzenlendiğini kaydetti. Hedeflerinin, Amerika'nın 6 büyük kentinde ve belirlenen sektörlerde ihracat potansiyelinin geliştirilmesi için faaliyet göstermek olduğunu, ihracatçı birlikleri ve sivil toplum örgütleri ile birlikte İzmir'de ve İstanbul'da gıda sektörü ile ilgili toplantılar yapıldığını hatırlatan Çiçek, "Programın ağırlık noktasını otomotiv oluşturmamakla birlikte otomotiv sektörü de, ABD'ye ihracatını geliştirmek istediğimiz bir sektör. Özellikle de yedek parça, hedef sektörümüz. Amerika'ya ihracatımız arzu edilen seviyede değil. Ama ABD'nin yıllık 250 milyar dolarlık otomotiv ve yan sanayi ithalatı var. Türkiye'den ithalatı ise sadece 200 milyon dolar civarında. İlk hedef bu rakamı daha da artırmak" dedi.
Türkiye'de otomotiv sanayinin özellikle kalite açısından avantajlı bir durumda olduğunu kaydeden Çiçek, ABD'ye yan sanayinde ihracat yapan ülkelerin genelde Çin, Uzakdoğu, Kore olduğunu kaydederken, seminerin ardından yan sanayicilerin ABD'de üreticileri ziyaretinin planlandığını söyledi.
ABD'de faaliyet gösteren Armsco Fire Arm Company firmasının sahibi ve Chicago Türk Amerikan Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ali Güzeldere de, Amerika'da yaşadığını, 15 yıldır Türkiye'den ithalat yaptıklarını ve dünya çapında en çok av tüfeği ihracatı yapan firmalardan birisinin sahibi olduğunu anlattı. Konya'da Huğlu ve Üzümlü firmalarında üretilen tüfekleri Amerika'da sattıklarını kaydeden Güzeldere, "Chicago, Amerika'nın yedek parçada en büyük üreticisi. Amerika'yı 6 büyük üretim bölgesine bölerseniz, üretimin yüzde 70'i bu 6 büyük şehirdedir. Benim Bursalılardan beklediğim, gelip oraya mal satmaları. Çok büyük OEM firmalar. Aklınıza gelecek herşeyin üretimi yapılıyor. Şikago'da yıllık 30 milyar dolarlık parça üretiliyor" dedi.
Türkiye kaliteli ve ucuz
Türkiye'nin Çin ve Hindistan'dan sonra, dünyadaki imalatçılar arasında en ucuz ülke olduğunu söyleyen Güzeldere, ancak kalite konusunda Çin ve Hindistan'dan çok daha iyi olduğunu vurguladı. Güzeldere, şunları söyledi: "Biz maalesef Amerika'ya biraz geç gitmişiz, kendimizi tanıtmamışız. Kalitenin yanı sıra okumuş eleman bakımından burada yüksek potansiyel var. Bu iki avantajla Amerika'da çok önemli başarılar elde edilebilir. Herkes otomotiv deyinde Detroit'i bilir. Evet, Detroit'te üretiliyor, ama sadece arabalar.. Parçaları Şikago'da yapılıyor. Amerika uzak görünüyor. Halbuki, Türkiye'de büyük potansiyel var. Amerika, iş, sermaye ve finans açısından çok büyük potansiyel. Türkiye'nin rekabet gücünü değerlendirmesi lazım." Şikago'daki Accurate Pars şirketinin sahibi Özcan Yabukoğlu ise, İstanbul'da 50 civarında firma ile iş anlaşmaları olduğunu anlattı ve Türkiye'den ABD'ye yapılan yaklaşık 200 milyon dolarlık otomotiv ihracatının büyük bölümünün kendi firmalarında gerçekleştirildiğini belirtti. "Bursa ile hiç diyalogumuz olmamıştı. Burada tanıştık. Bizim aradığımız, kalite, fiyat, zamanında teslim" diyen Yabukoğlu, şöyle devam etti:
"Benim Amerika'daki çalıştığım şirketlerden birisinin 240 fabrikası var. 100-150 milyar dolardan fazla da cirosu. İşin başındayız. Biz Bursa'dan, istediğimiz kalitede, istediğimiz fiyatta ve zamanında teslim edilecek parçaları bulursak, işi çok kısa zamanda büyütürüz. Benim Amerika'dan gelme nedenim de bu zaten. Senede 5 sefer Türkiye'ye geliyorum. Gerekli potansiyel varsa, Bursalı firmaların elbette şansı büyük. Şu anda Türkiye'de Amerika'ya fason parça üretip satan en büyük firma bizim firmamız. Türkiye genelde otomotivde Avrupa ağırlıklı çalışıyor. Halbuki Amerika da büyük potansiyel ve büyük bir pazar. Uzaklık da çok önemli bir handikap değil. Gemi 17 günde gidiyor. Çok acil parçaları zaten kargo ile kısa zamanda gönderiyoruz."
Uzun vadeli bir çaba
TUSKON'un ABD Koordinatörü Kerem Aydın ise, TUSKON olarak, DTM'nin perspektifleri doğrultusunda çalışmalar organize ettiklerini, bunlarla iş dünyasının bir sinerji oluşturmasını istediklerini belirtti.
Aydın, "Amerika'dan sektörün uzmanlarını getirdik. Bu, bu seminerle hallolacak iş değil. Uzun vadeli planın ilk aşaması. Ticari geziler, fuarlar gerekli dedi.
Seminerde, ABD'de yaşayan kalite uzmanı Muman Tugan, Ford Motor'da çalışan Rajesh Suthar, Watson Hengereden Emine Pennington ve Şikago Türk Amerikan Ticaret Odası Genel Sekreteri Serkan Ayhan, Bursalı sanayicilere hitap etti.

Sayı: 611 - Sayı'nın Kapağı