Elif Didem Danacıoğlu


Sofra / Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Nihat Kartal, ‘OBASAN Bursa Fabrikamızın günlük kapasitesi 50 bin kişi ve şu anda 45 bin kişiye taşıma yemek hizmeti veriyoruz' dedi.


Sofra / Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Nihat Kartal, ‘OBASAN Bursa Fabrikamızın günlük kapasitesi 50 bin kişi ve şu anda 45 bin kişiye taşıma yemek hizmeti veriyoruz' dedi. Sofra Grubun Bursa Bölge Direktörlüğü, merkez Bursa olmak üzere 7 ili kapsıyor. Bu iller başta Bursa olmak üzere, Kütahya, Eskişehir, Bilecik, Yalova, Çanakkale ve Balıkesir. ‘Bursa bölgede toplam 4 bin 300 çalışanımız var' diyen Nihat Kartal, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde OBASAN Bursa Fabrikasının 7 bin metrekare kapalı alana sahip, üretim ve gıda güvenliği adına son teknolojiyle donatılmış olduğunu vurguladı. Bölgede yiyecek, içecek, destek ve güvenlik hizmetleriyle birlikte yaklaşık 700 projenin mevcut olduğunu ifade eden Nihat Kartal, Bursa Bölge Direktörlüğü kapsamında yalnız Bursa'ya toplamda 160 bin kişiye yiyecek ve içecek servisi sağlandığının altını çizdi.
Sofra/Compass Group Türkiye olarak tarladaki ürününü hak ettiği fiyata satmakta zorlanan çiftçileri sevindirecek bir karara imza attıklarını ifade eden Nihat Kartal, 2015 yılında anlaşmalı platformları vasıtasıyla meyve ve sebzeyi doğrudan çiftçiden almaya başladıklarını söyledi. ‘Bu kararla hem çiftçiye destek olduğumuzu hem de kendi maliyetlerimizi dengelediğimizi söyleyebilirim' diyen Nihat Kartal, Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilerle anlaşma yaparak daha tarladayken ürünlerini alma garantisi verdiklerini belirtti. Nihat Kartal, ‘ Şimdiye kadar bu platformlar vasıtasıyla 450 çiftçiyle anlaşmalı üretim yaptık. Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilerden alınan meyve ve sebzeler lojistik partnerimizin 6 deposunda toplanıyor. Yılda 500 milyon TL'lik gıda alımı yapıyoruz' diye konuştu. İşte, Sofra / Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Nihat Kartal ile yemek sektöründeki detayları incelediğimiz tüm başlıkları bu sütunlardan sizlerle buluşturuyoruz...
Sofra/Compass Group
Türkiye olarak
hizmetlerinizi bizimle
paylaşır mısınız?
1987'de kurulan Sofra Grup, 1992 yılında dünyanın lider yiyecek ve destek hizmetleri firması Compass Group PLC ile yüzde 50 ortaklık gerçekleştirdi. 2011 yılında ise Compass, kalan hisseleri de devralarak Sofra Grup'un yüzde 100 sahibi oldu. Compass Group PLC, dünyanın en büyük yiyecek, içecek, servis ve organizasyon kuruluşudur. Compass Group PLC, 50 ülkede, 50 bin farklı lokasyonda, yıllık 19,9 milyar Pound cirosuyla ve 500 binin üzerinde çalışan personeliyle hizmet sunan dünyanın 6. büyük işverenidir ve Londra Menkul Kıymetler borsasına kote edilmiş olup, hisseleri FTSE 100 içinde işlem görmektedir. 2016 yılında Fortune "Global 500 sıralamasında Compass Group dünyanın en büyük 387. kuruluşu olarak listelenmiştir. Sofra/Compass Group Türkiye olarak, iş merkezleri, fabrikalar, eğitim kurumları ve sağlık kurumlarına toplu yemek ve destek hizmetleri sunuyoruz. Türkiye'de, EUREST ve OBASAN markalarımızla iş merkezlerine ve fabrikalara, SCOLAREST markamızla eğitim kurumlarına, MEDIREST markamızla da sağlık kurumlarına toplu yemek hizmeti veriyoruz. Ayrıca, EUREST SERVICES ile tesis işletim, bakım ve onarım, temizlik, iç taşıma ve depolama, idari ve ofis destek, açık alan ve çevre bakım gibi destek hizmetleri, EUROSERVE GÜVENLİK markamızla da koruma ve güvenlik hizmetleri sunuyoruz.
GÜNDE 1,2 MİLYON-YILDA 320 MİLYON ÖĞÜN YEMEK HİZMETİ
Rakamlarla incelediğimizde Sofra Grup konum itibariyle nerede?
Sunduğumuz hizmetler, yaygınlığımız ve sahip olduğumuz insan kaynağı ile sektörde lider konumdayız. Türkiye'nin 81 ilinde, 2100 müşteriye 3650 farklı lokasyonda hizmet veriyoruz. Bünyemizde 24 bin personel bulunuyor. (11.500 yemek, 12.500 destek hizmetler)? İSO 500 2016 sıralamasına göre özel sektörde Türkiye'nin en büyük 3. işvereniyiz. Günde 1,2 milyon-Yılda 320 milyon öğün yemek hizmeti sağlayan büyük bir yapıya sahibiz. Yıllık ciromuz 1,5 milyar TL
BURSA'DA 45 BİN
KİŞİYE HİZMET
VERİYORUZ
OBASAN Bursa
Fabrikanızın günlük
kapasitesi ne kadar?
Bursa'nın köklü kuruluşu OBASAN'ı 2011 yılında bünyemize kattık. OBASAN markası Bursa için hazır yemek ve catering hizmetinde ‘'güveni'' ifade ediyor. 86 yıllık bir marka olan OBASAN; hazır yemek sektöründe yapılan işin ‘'business'' yani profesyonel bir iş olarak kabulüne sebeptir. Geçmişte lokanta boyutunda yapılan işyerlerine hazır yemek servisi, OBASAN ile profesyonelleşerek bir sektör haline gelmiş ve ev yemeği lezzeti ve kalitesini, çalışanların sofralarına taşıdı. Bursa yerelinde başlayan hizmet daha sonraki gelişimi ile Bursa dışına taşınmış ve marka ulusal anlamda bilinirlik kazandı. Bursa'nın coğrafi konumu, Bursa sanayisi için çok önemli bir avantaj. Bursa stratejik anlamda konumu itibarıyla; Anadolu yarımadasının batıya çıkışı ve batının Anadolu'ya giriş kapısı durumundadır. Bizim buradaki coğrafyamız ise çok geniş. Bursa'da bin çalışanımız var. Sofra Grubun Bursa Bölge Direktörlüğü, merkez Bursa olmak üzere 7 ili kapsıyor. Bu iller başta Bursa olmak üzere, Kütahya, Eskişehir, Bilecik, Yalova, Çanakkale ve Balıkesir. Bursa bölgede toplam 4 bin 300 çalışanımız var. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 bin metrekare kapalı alana sahip, üretim ve gıda güvenliği adına son teknolojiyle donatılmış OBASAN Bursa Fabrikamızın günlük kapasitesi 50 bin kişi ve şu anda 45 bin kişiye taşıma yemek hizmeti veriyoruz. Bölgede yiyecek, içecek, destek ve güvenlik hizmetlerimizle birlikte yaklaşık 700 projemiz mevcut. Bursa Bölge Direktörlüğü kapsamında yalnız Bursa'ya toplamda 160 bin kişiye yiyecek ve içecek servisi sağlıyoruz. Bursa'da uzun yıllardır çalıştığımız müşterilerimiz var. Müşteri devamlılığımız çok yüksek. Müşteri portföyümüz ise ağırlıklı olarak Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağlayan büyük kurumsal firmalar, eğitim alanında markalaşmış okullar. Bursa'daki ulusal ve uluslararası anlaşmalarımız ile iş hacmimiz ve dolayısı ile personel istihdamımız sürekli artıyor. Şu anda yenilikçi yaklaşımlarımız bölgedeki hem iş ortaklarımıza hem rekabet ettiğimiz firmalara inovasyon anlamında katkı sağlıyor. Tüm sektörlerde projelerimiz olmakla beraber, ağırlıklı olarak otomotiv, otomotiv yan sanayi, tekstil, eğitim kurumları ve sağlık kurumları ile çalışıyoruz.
Bursa ilinin
avantajları ve
dezavantajları nelerdir?
Bursa Anadolu'ya açılan büyük bir kapıdır. Bursa ili sanayinin dolayısı ile sosyal hayatın hızla geliştiği bir ildir bu da yeni iş fırsatlarını yenilikçi uygulamaların yapılmasına imkan vermektedir.
Dezavantajları: Sosyal hayatın hızla gelişmesinden dolayı büyüyen konaklama ve turizm tesislerinin yetişmiş iş gücünü almasından dolayı kalifiye personel istihdamında zorlanılmaktadır.
Böylesi kapsamlı bir organizasyonu, olumsuzluklar yaşanmadan günlük olarak nasıl sağlıyorsunuz?
Sektör dinamikleri yüksek bir sektör. Her gün yeniden üretiyorsunuz ve aynı gün içerisinde tüketiliyor. İnsan sağlığı ile direk ilgili bir hizmet üretiyoruz. Bu yüzden gıda güvenliği, servis ağı yeterliliği, iyi kalitede hammadde kullanımı, finansal güç sektör adına çok önemli. Mütesessil sorumluluk nedeni ile firmaların alt taşeron seçimlerinde gözardı etmemesi gereken yasal bağlayıcılıklar söz konusu. Tüm bu unsurların sağlanması sorumluluğunu müşterilerimiz adına biz üstleniyor ve doğru partner olma sorumluluğu ile işimize odaklanıyoruz. Biz müşterilerimiz, sektör ve çalışanlarımız adına üstlenmiş olduğumuz sorumlulukların bilincindeyiz ve en büyük motivasyonumuz markamızın yarattığı güveni her geçen gün geliştirmek ve sürdürebilirliğini sağlamak. Sektörde bizi farklı kılan en önemli özelliklerimizden birisi de deneyimli insan kaynağımız ve operasyonel gücümüzü doğru kullanmamız. Bunlarla birlikte çözüm odaklı yönetimimiz, sorunlardan kaçmamamız ve müşteri beklentilerini doğru yönetmemiz, grubumuzun başarısındaki ciddi etkenlerdir.
Menülerimizi
nasıl yaratıyorsunuz?
Yıllardır bünyemizde gerçekleştirdiğimiz sağlıklı beslenme programlarına karşı ilgi giderek artıyor. Müşterilerimiz hem kendileri hem çalışanları için sağlıklı beslenme olanaklarına daha fazla yönelmeye başladılar. Rejim yemek seçeneklerine ilgi giderek arttı. Özellikle eğitim kurumlarında öğrenciler için sağlıklı beslenme olanakları yaratmak ve beraberinde eğitici ve bilinçlendirici projelerin uygulanması ağırlıkla tercih ediliyor. Yemeğin çalışanlar için ne kadar önemli bir faktör olduğu konusunda firmalar artık daha da farkındalık kazanmış durumdalar. Bu anlamda yemek hizmetlerinde fiyattan ziyade kalite arayışının ağırlık kazandığını görebiliyoruz. Türkiye'de Gastronomi ve İnovasyon Ekibimiz müşterilerimizi memnun etmek üzere yeni konsept ve fikirleri gerçeğe dönüştürüyor. Ayrıca diyetisyenlerimiz eşliğinde iş merkezleri ve fabrikalara, eğitim ile sağlık kurumlarına ayrı olarak, enerji ihtiyaçları iş kolları ve yaş gruplarına göre farklılık gösteren kitlelere uygun menü içerikleri hazırlanmasını sağlıyoruz. Sağlık örgütlerinin önerileri ile tuz ve şeker kullanımlarını azalttığımız gibi, müşterilerimizin de talebiyle alışkanlık edinilmesi adına yemekhanelerde tuz ve su tüketim tercihlerini olumlu yönde pekiştiren farklı sunum teknikleri de uyguluyoruz.
Satın alınacak ürünlerin kalitesini belirleme
kriterleriniz nelerdir?
Ticari pazarlık bitikten sonra ürünün üretildiği fabrikanın denetimi yapılır. Ürün numuneleri bölge aşçıbaşları tarafından test edilip hem pişmeden önce hem de piştikten sonra koku, tat, kıvam, görüntü, doku, renk gibi hususlar değerlendirilir ve sonrasında satın alma kararı verilir. Ayrıca satınalma sürecinden sonra ürünün tahahüt edilen spesifikasyonlara uygun olup olmadığı bağımsız laboratuvarlara gönderilerek periodik kimyasal analizlerle kontrol edilir. Tedarikçilerimizin GFSI (Global Food Safety Initiative) onaylı kalite sertifikaları olması durumunda bu belgeler tedarikçi onayı için yeterli olmaktadır. Bunların dışındaki tedarikçiler için senede bir kere bağımsız denetim kuruluşları tarafından üretim yerleri denetimleri gerçekleştirilmektedir. Denetim raporunda yeterli puanı alamayan tedarikçilerle çalışma sonlandırılır. Uygun puanı alan tedarikçilerden aksiyon planı talep edilir ve yaptıkları iyileştirmeler değerlendirilir.
Satın alma hacminiz
Sofra/Compass mutfağında 1 yılda neler pişiriyor?
4 bin ton kırmızı et, 4 bin ton tavuk, 26 bin ton sebze, 10 bin ton meyve, 20 milyon adet yumurta, 4 bin beş yüz ton pirinç, 4 bin ton bakliyat, 3 bin ton makarna, 10 bin ton yoğurt, 2 bin ton un, 3 bin beş yüz ton şeker, 600 ton tuz
ÇİFTÇİDEN YILDA 500 MİLYON TL'LİK GIDA ALIMI YAPIYORUZ
Üreticiyi destekleyici projeleriniz var mı?
Sofra/Compass Group Türkiye olarak tarladaki ürününü hak ettiği fiyata satmakta zorlanan çiftçileri sevindirecek bir karara imza attık. 2015 yılında anlaşmalı platformlarımız vasıtasıyla meyve ve sebzeyi doğrudan çiftçiden almaya başladık. Bu kararla hem çiftçiye destek olduğumuzu hem de kendi maliyetlerimizi dengelediğimizi söyleyebilirim. Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilerle anlaşma yaparak daha tarladayken ürünlerini alma garantisi verdik. Anlaştığımız çiftçiler tarlalarını Sofra/Compass Group Türkiye için ekiyor.
Biz de onlara gerekli desteği sağlıyoruz. Ürün alma garantisi veriyoruz ve ödeme planları yapıyoruz. İsteyen üreticiye ön ödeme yapıyoruz ve böylece gerekli tohumu ve gübreyi almalarını sağlıyoruz. Tohumun tarlaya atılmasından ürünün mutfaklarımıza gelişine kadar her aşamada çiftçiye destek oluyoruz. Çiftçi de böylelikle ürünümü kime satacağım, kaça satacağım endişesinden de kurtuluyor. Şimdiye kadar bu platformlar vasıtasıyla 450 çiftçiyle anlaşmalı üretim yaptık. Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilerden alınan meyve ve sebzeler lojistik partnerimizin 6 deposunda toplanıyor. Yılda 500 milyon TL'lik gıda alımı yapıyoruz. Sebze ve meyve ile başladığımız doğrudan gıda alımını kademeli olarak diğer ürün gruplarında da uygulayacağız. Gıda fiyatları ciddi oranda artmıştı. Bu duruma yönelik tedbir almamız gerekiyordu ve tarladan ürünü almamız en doğru yöntemdi. Çiftçi ile anlaştığımız için aracı sayısı düştü. Çiftçi ürününü hak ettiği fiyata ve alım garantisi ile satıyor. Biz de maliyetlerimizi kontrol altına aldık. Dolayısıyla rekabet gücümüz arttı. Bu durum elbette müşterilerimize de olumlu yönde yansıyor. Gemlik'ten Karacabey'e kadar çiftçilerimize alma garantisi veriyoruz.
Çiftçilerimizi desteklemeliyiz.
HER YIL ÇİFT
HANELERLE BÜYÜMEYİ PLANLIYORUZ
2017 yılı hedefleriniz
nelerdir?
2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12.1'lik organik büyüme kaydettik. 2016 yılında toplu yemek hizmetinde geçen seneye göre yüzde 10, destek hizmetlerinde ise yüzde 23 büyüme kaydettik. Sofra/Compass Group olarak toplu yemek sektöründe Türkiye'de açık ara lider durumdayız. Londra'da bir araya gelen Compass Group Avrupa Bölge Liderlik Ekipleri toplantısında Türkiye, ‘'Yılın En Başarılı Ülkesi'' seçildi. Bu bizim için çok gurur verici. Ciromuz 1.5 milyar TL ve her yıl çift hanelerle büyümeyi sürdürmeyi planlıyoruz.
Toplu yemek sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Toplu yemek sektöründe düşük maliyetlerle insanları mutlu etmeye çalışıyorsunuz. Son zamanlarda en önemli şey hijyen. İlk başta fiyattan ziyade daha hijyenik yemek alma konusunda sıkıntılar var. Piyasa da ciddi anlamda gıda zehirlenmeleri var. Öncelikle hammadde girdiniz çok önemli. Bizim işimiz hammaddeden başlıyor.
Toplu yemek alımlarında hangi sektörde daha çok artış var?
Türkiye'de özel okul, otomotiv, yan sanayi ve özel hastane açılması ile ciddi bir büyüme var.
Hazır yemek
sektörünün
pazar büyüklüğü ne kadar?
Şuandaki pazar ile ilgili
15 milyar dolardan bahsediliyor. Sektör ciddi anlamda büyüyor.
Sektörün en büyük
sıkıntısı nedir?
Gıdadaki fiyat artışı diyebiliriz. Piyasada marjlar çok düşük. Devletin et ve hal yasası ile ilgili çalışmaları var. Bunlar tamamen ciddi anlamda yürürlüğe girdiği takdirde gelişmeler güzel olacaktır. Gıda da ciddi anlamda artış söz konusu. Hal yasası ile birlikte ciddi toparlanma olacaktır. Maliyetler ölçülmüyor, ölçülecektir.

Sayı: 1111 - Sayı'nın Kapağı