Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla ağustos ayına ilişkin dış ticaret verilerini Gü­neydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin (GAİB) hizmet binasında düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Yılın ilk 7 ayında ihracat rekorları kıran Türk ihracatçısı, ağustos ayında rekorlarına bir yenisini daha ekledi. Genel Ticaret Sis­temi’ne (GTS) göre ağustos ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Böylelikle tüm zaman­ların en yüksek ağustos ayı ihracat rekoru kırı­larak son 12 ayın tamamında rekor kırılmış oldu. Yılın ilk 8 ayında 165 milyar dolar ger­çekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 250 milyar doları aşma başarasını göstererek yıllık bazdaki ihracat hedefine ulaştı.

İthalatın yüzde 27’si enerji

GAİB ev sahipliğindeki toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ağustos ayı ihra­cat rakamlarına dair şu açıklamalarda bu­lundu: “Ağustos ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 28 oranında artışla 54 milyar dolara yükselmiştir. Ağustos ayı it­halatımız ise 32,6 milyar dolar olarak gerçek­leşmiştir. Söz konusu ithalatın 8,7 milyar do­ları, yani yüzde 27’si enerji kaynaklıdır.”

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise temmuz ve ağustos aylarında ihracatta kaydedilen ba­şarıların Türkiye ekonomisinin büyümeye de­vam edeceğine işaret ettiğini kaydetti. Gül­tepe, “İhracat tarafındaki başarılarımızı sür­dürerek savaş nedeniyle çalkantılı geçen 2022 yılını önemli bir büyüme rakamıyla kapataca­ğız” dedi. Gültepe konuşmasında Euro/Dolar paritesinde yaşanan düşüşün ihracata ağus­tosta negatif yönlü 1,4 milyar dolar etki yaptı­ğını kaydetti.

Türkiye’nin ağustos ayı ihracat performansı

Ağustos ayında 53 il ihracatını artırırken, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il sırasıyla; 8,4 milyar dolarla İstanbul, 1,44 milyar dolarla Kocaeli, 1,40 milyar dolarla Bursa, 1,2 milyar dolarla İzmir ve 892 milyon dolarla Gaziantep oldu. Kimya sektörü ağustos ayında da ihra­cattaki liderliğini sürdürdü. Bu ayda en fazla ihracat yapan ilk 5 sektör sırasıyla; 2,9 milyar dolarla kimya, 2,3 milyar dolar ile otomotiv, 1,84 milyar dolarla hazır giyim, 1,82 milyar do­lar ile çelik ve 1,3 milyar dolar ihracatla elek­trik-elektronik sektörleri oldu. Hububat ve meyve sebze sektörleri ise ağustosta, tarihleri­nin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi.

Ağustos ayında, ihracat yapılan ülke sayısı 218’den 220’ye yükseldi. Bu ayda 151 ülkeye ihracat artarken en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 70, Lübnan’a yüzde 130 ve Güney Afrika’ya yüzde 214’lük ihracat artışı gerçekleşti.

Ermaksan Additive 3D yazıcısını sergileyecek Ermaksan Additive 3D yazıcısını sergileyecek

Bursa’nın ağustos ayı ihracat performansı

Bursa’nın ağustos ayı ihracatı geçtiğimiz yı­lın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 1 milyar 404 milyon 939 bin dolar oldu. Yılın ilk 8 ayında ise Bursa’nın ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,7’lik artışla 10 milyar 357 milyon 506 bin dolar olarak kayıt­lara geçti. Ağustos ayında Bursa’da en fazla ih­racat gerçekleştiren ilk 5 sektör ise sırasıyla; 589 milyon 606 bin dolarlık ihracatla otomo­tiv, 152 milyon 437 bin dolarlık ihracatla hazır giyim, 103 milyon 66 bin dolarlık ihracatla çe­lik, 100 milyon 723 bin dolarlık ihracat ihra­catla makine ve 97 milyon 180 bin dolarla tekstil oldu. Söz konusu ayda Bursa’da kimya sektöründe yüzde 82,5, hububat sektöründe yüzde 79 ve gemi, yat sektöründe yüzde 166 ihracat artışı gerçekleşti. Bursa’dan ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sıra­sıyla; Almanya, Fransa, İspanya, ABD ve İtalya oldu. Söz konusu ayda Bursa’dan ABD’ye gerçekleştirilen ihracat yüzde 60, İsra­il’e gerçekleştirilen ihracat yüzde 80, Kana­da’ya gerçekleştirilen ihracat yüzde 95, Türk­menistan’a yapılan ihracat yüzde 275 arttı.