Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulduğu 1987 yılından bu yana faaliyet gösteren Güldoğan Mensucat, 3 yıldır sürdürdüğü yenilebilir enerji çalışmaları kapsamında güneş enerjisini kullanarak kendi enerjisini kendisi üreten bir tesis haline geldi. Güldoğan Mensucat, Bursa OSB’deki fabrikasının çatısı ile dış cephesine uyguladığı güneş enerjisi santrali ile 1.684 kWp tesis gücünden, yılda 1.852.000 kWh elektrik üretecek. Bursa’nın ilk endüstriyel fabrika cephesi güneş santrali olma özelliğini taşıyan uygulama ile 700 evin yıllık elektrik tüketimine denk gelen bir üretim gerçekleştirecek olan Güldoğan Mensucat, yıllık 820 tonluk karbon salınımını da engellemiş olacak.

Firma olarak 3 yıl gibi uzun süren incelemeleri sonrasında gelecek nesillerin enerji ihtiyacını karşılayabilmek ve çevreye verilen zararı en aza indirmek için tesislerinin çatısına ve dış cephesine GES kurduklarını belirten Güldoğan Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Cihangir Güldoğan, “Süreklilik arz eden doğal süreçlerden elde edilen enerjiyi, üretim hatlarımıza yansıtarak doğanın gücünü kullanıyoruz. Üretimdeki en önemli maliyet kalemlerinden biri olan enerji giderinden tasarruf ediyor, dışarıya bağımlılığı azaltıyor, milli ekonomiye katkıda bulunuyoruz” dedi.

Yılda 50.000 MW üretimi ile dünyada en büyük güneş paneli üreticisi olan ve Avrupa, Amerika ile Ortadoğu pazarına hakim olan Longi’nin, Türkiye pazarında ilk defa bu proje ile ürün tedariği yaptığını vurgulayan Güldoğan, şöyle devam etti:

Uluslararası Sac Levha İşleme Fuarı 16. Blechexpo başlıyor Uluslararası Sac Levha İşleme Fuarı 16. Blechexpo başlıyor

“3 yıllık araştırmalarımız neticesinde uygun bulduğumuz bir GES firması ile geçen yılın sonunda görüştük ve hemen işlemlere başladık. Sistem, Aralık 2021’de başlayan çalışmaların ardından şimdi tamamen faaliyete geçti. Bursa’da ilk kez cephede de uygulanan çift cam, çift taraflı yüksek verimli hücre teknolojisine sahip projenin, maliyeti 900 bin dolar olarak gerçekleşti. Amortisman süresi ise 5 yılın altında, ancak elektriğe sürekli gelen zamlardan sonra 3,5-4 yılda kendini amorti edecektir. Bütün sanayici arkadaşlarımıza tavsiye ediyorum.”

Cihangir Güldoğan, ilerleyen dönemde su ve enerji tüketimini azaltan makinalarla yatırımlarını sürdüreceklerini dile getirdi.