Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7 büyümesini bekliyor Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7 büyümesini bekliyor

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, navlun üc­retleri düştükçe, teslimat süreleri azaldıkça, liman tıkanıklıkları hafifle­dikçe ve sipariş birikme­leri azaldıkça küresel tedarik zinciri aksamala­rının gevşemeye başla­dığı kaydedildi.

Açıklamada, bu duru­mun gelecek döneme yö­nelik daha düşük temel mal enflasyonu beklenti­sini artırdığı aktarıldı.

Küresel tedarik zinciri baskılarındaki son iyileş­melerin cesaret verici ol­duğu vurgulanan açıklamada, tedarik zin­ciri baskılarının hafifle­mesinin temel mal enflasyonunun düşürül­mesine yardımcı olacağı ifade edildi. Açıklamada, navlun fiyatlarının Eylül 2021’den bu yana bazı ro­talarda yüzde 70’e kadar düştüğü belirtilerek, kargo taşımacılığının ise 122 gün yerine 90 gün sürdüğü bildirildi.

Açıklamada, yarı ilet­ken sıkıntısının da hafif­lemeye başladığına dair belirtiler olduğu aktarıldı. Açıklamada, Avrupa’daki enerji sıkıntısının da en­düstriyel tedarik zincirle­rini etkileyebileceği ifade edildi.