Çevre Mühendisi, Avukat, Doktor, Elektrik Mühendisi, Hemşire, İş Güvenliği Uzmanı v.b.
Yok yok anlayacağınız

Yukarıda bahis edilen kadro bir devlet kurumunun Ankara daki genel merkezinde görev yapan personel listesi değildir. Gelişen mevzuat sayesinde, bir KOBİ nin bir şekilde hizmet alması gereken meslekler bu adları yukarıda anılanlar.
Toplum olarak çok güçlü bir devlet geleneğimiz var, genlerimiz devlet mekanizmasına göre ayarlı. Özel şirketler bile yapılarını, yazışmalarını devletin şablonuna göre şekillendirmektedir.
Devlet bir şeye karar verdi mi o tartışılmazdır. Çoğunlukla, sonsuz bir güce sahip devlet istediği kararı alır. Bu kararlar alınırken toplum hiç oralı olmaz, nasılsa onlar adına devlet bir şeylere karar verecektir. Özel sektörü temsil amacıyla kurulmuş milyarlarca liraya hükmeden meslek örgütleri gelişmeleri sadece seyreder.
Bir zaman geçer, alınan kararların uygun olmadığı herkes tarafından görülür. Bu noktada bir suçlu aranacaktır. Sorumluyu bulmak çok kolay olmaktadır, parmaklar o süreçte görev alan devlet görevlilerine döner.
Bugün özel sektör üretmekten çok bürokratik işlemleri takip etmek için kurulmuş bir organizasyon şeması haline gelmektedir. Üretim yapmak durumunda olan tesisler Bürokratik İşlemler AŞ halini almaktadır.
Ülkenin en büyük sorunlarından birisi katma değeri yüksek ürün üretmektir. Kısıtlı kaynaklarını sadece resmi evrak üzerinde işlem yapılması için harcayan bir toplum bu yüzyılda bir yere varamaz.
Pastayı büyütmek için ne yapılacağı düşünüleceğine, pastanın nasıl bölüşüleceği üzerine kafa yorulmasına özel sektör temsilcilerinin ses çıkarmaması bizi hayrete düşürmektedir.

Sayı: 871 - Sayı'nın Kapağı