Şirketler

Otonom araçlar için güçlü işbirliği

Otomotiv sektöründe Türkiye’nin ve Bursa’nın en önemli firmaları arasında yer alan Karsan ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), otonom araç teknolojileri üzerinde birlikte çalışma fırsatlarını değerlendirdi.

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kı­lavuz, Üniversitede görev yapan akademisyenlerle birlikte Bursa Hasa­nağa Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sür­düren Karsan fabrikası ve Ar-Ge Merkezi’ni ziyaret etti. Firmanın ürettiği modelleri inceleyen Üniversite heyeti, Av­rupa’nın geleceğin mobilite çözümleri ala­nındaki en prestijli organizasyonları arasında yer alan Sustainable Bus of The Year 2023 ödülünün “şehir içi toplu ta­şıma” kategorisini kazanarak, “yılın oto­büsü” seçilen e-ATA ile birlikte firmanın ürettiği Otonom e-ATAK modelini ince­ledi.

Ziyarette konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Üniversite-Sanayi iş­birliği kapsamında Karsan ile daha fazla ortak proje üretilmesi yönünde istekli ol­duklarını vurguladı. Firmanın Ar-Ge Mer­kezi’nin herkes için değerli bir örnek teşkil ettiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Saim Kı­lavuz; “Karsan, hem ülkemizin hem de Bursa’mızın göz bebeği kuruluşlarının ba­şında geliyor. Firma ile geçmişten bugüne çok sayıda işbirliği yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” diye ko­nuştu. Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleştiren toplantıda hazır bulunan Karsan Ar-Ge Di­rektörü Barış Hulusioğlu ve Teşvik Yöneti­cisi Umut Çandır da Bursa Uludağ Üniversitesi ile işbirliğinin arttırılmasın­dan memnuniyet duyacaklarını belirtti. BUÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanlıklarının ön­cülüğünde kurulan Otonom Araç Geliş­tirme Grubu - OTAGG ile araştırma faaliyetlerini beraber yürütmeyi değerlen­direbileceklerini belirten Karsan yönetici­leri, bu ve benzeri çalışmalar yardımıyla, sektör ve üniversite işbirliklerinin güçlen­mesini ve inovatif ürün geliştirme faa­liyetlerinin yaygınlaşmasını arzu ettiklerini ifade etti.

Toplantının ardından BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ve berabe­rindeki heyet, Karsan’ın üretim sahasını gezdi.