Sektörel Haberler

“Oyunun kuralları değişiyor”

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) bünyesinde Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumu hızlandırmak için kurulan BUSİAD Avrupa Yeşil Paktı Görev Gücü, bir çevrim içi toplantıyla çalışmalarına başladı.
Avrupa Yeşil Mutabakatı konusunda farkındalığı artırmak amacıyla gerçekleştirilen çevrim içi toplantının konuğu Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü oldu. Güçlü, “Kamu Eylem Planı Hazırlığı” ve “Sektörler ve Firmalar Nezdinde Öngörülen Risk ve Fırsatlar” başlıklarında bir sunum gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü BUSİAD Avrupa Yeşil Paktı Görev Gücü Başkanı Hüsamettin Çoban’ın gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Güçlü, AB’nin 2050 yılında karbon-nötr kıta olma hedefinin iklim değişikliğiyle mücadelenin AB’nin önceliği oalcağını ortaya koymuştur. Güçlü, “Aslında Avrupa Yeşil Mutabakatı ile AB, sanayisini dönüştürerek yeni bir büyüme stratejisi ortaya koymuştur. AB, sadece kendi sanayisini dönüştürmekle kalmayıp, ticaretle üçüncü ülkelerde de yansımaları olması beklenmektedir” dedi. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın ülkemiz üzerinde etkilerinin olması kaçınılmaz görünüyor diyen Güçlü, şöyle devam etti: “Bu etkiler, ticaret, yatırımlar ve Avrupa değerler zincirine entegrasyonumuz konusunda hissedilecektir. Rekabetçiliğimiz ve fırsatların değerlendirilmesi açısından önemli görünüyor. Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD) mekanizmasının etkisi olacak. SKD ile karbon kaçağı olması muhtemel sektörler için vergi uygulanması söz konusu olacak. Sisteme ilişkin ilk öneri gelecek günler içinde AB’de paylaşılacak. Uygulama için öngörülen tarih 2023. 
İlk anda Çelik, çimento ve alüminyum etkilenecek. Sonrasında 63 sektör ve alt sektör var. Tekstil ve hazır giyimin de burada yer alma olasılığı var. “
Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın yayınlanmasının hemen ardından Ticaret Bakanlığı kanalıyla harekete geçtiğini 9 kurumun katılımıyla bir çalışma grubu kurduklarını ifade eden Güçlü, ayrıca Bakanlık olarak diplomatik girişimlerde bulunduklarını da kaydetti. Yeşil Mutabakat Eylem Planı hazırlığında sona geldiklerini de belirten Güçlü, diplomatik temaslarında SKD’nin ticari bir engele dönüşmemesi ve AB finansmanına erişim konularının masaya getirildiğini söyledi.