Sektörel Haberler

lhracata Yeşil Pasaport katkısı

İş dünyası, 1 milyon dolardan 500 bin dolara çekilen yeşil pasaport alt limitinin, daha fazla ihracat yapılması için olanak sağlayacağının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan yeşil pasaport hakkına ilişkin ihracat limitinin 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirilmesi iş dünyasında memnuniyet yarattı. Düzenlemenin, yurt dışına gitmekte zorluk çeken özellikle KOBİ statüsündeki ihracatçıların daha etkin olmalarını sağlayacağını vurgulayan iş dünyası, ihracatçıya güç katarak yeni ürünlerin yeni pazarlara ulaşmasına vesile olacağını ifade etti. Artık daha fazla ihracatçının yeşil pasaport sahibi olabileceğini ifade eden iş dünyası, ihracatçıların yurt dışı seyahatleri ve pazar ziyaretleri açısından yeşil pasaportun büyük önem taşıdığını belirtti. Yeşil pasaport'un kullanım süresinin de 4 yıla çıkarılması gerektiğini düşünen iş dünyası, ihracatçının daha fazla yurt dışı etkinliklerine katılarak ihracatlarını artırmasına katkı sağlayacak bu adımın da en kısa zamanda atılmasını beklediklerini ifade etti. İhracatçıların dünya genelinde daha rahat dolaşmasını sağlayacağını belirten iş dünyası, alt limitin 500 bin dolara düşürülmesinin vize muafiyeti uygulayan ülkelere seyahati de kolaylaştıracağına dikkati çekti. Hükümetin ihracatçılara verdiği en önemli destekler arasında gördüğü  yeşil pasaport uygulamasında ihracat limitinin 1 milyon dolardan 500 bin dolara çekilmesi önemli bir adım olarak altı çizildi.

İHRACATÇILARA "YEŞİL PASAPORT HAKKINA İLİŞKİN İHRACAT LİMİTİ 500 BİN DOLARA İNDİRİLDİ
Cumhurbaşkanı kararıyla son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de hususi damgalı pasaport olarak bilinen "yeşil pasaport verilecek. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan yeşil pasaport hakkına ilişkin ihracat limit miktarı 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Buna göre, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcileri de ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport sahibi olabilecek. Bu kapsamda, yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek.

11 BİN 952 İHRACATÇI YEŞİL PASAPORT SAHİBİ OLDU
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, bugüne kadar 11 bin 952 ihracatçıya yeşil pasaport verildiğini açıklamıştı. 23 Mart 2017'de başlayan uygulamanın başlangıcında istenilen her yıl ihracat yapma şartı da kaldırılarak, son üç takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının ortalaması esas alınmıştı.

10 BİN İHRACATÇIYA DAHA YEŞİL PASAPORT İMKANI DOĞDU
TİM Başkanı İsmail Gülle, "Türkiye'nin ihracatının saha neferleri olan ihracat ailemiz, ihracatımızın hacmini her daim arttırmak ve ihraç ürünlerimizi dünyada 223 ülke ve ticaret bölgesine ulaştırmak adına, yoğun bir çalışma yürütüyor. Hükümetimizin ihraç ürünlerimize küresel ölçekte mobilite kazandırmak adına attıkları adımlar, AB ile Gümrük Birliği anlaşması, serbest ticaret anlaşmalarının yanı sıra ihracatçımızın da mobilite kazanması, ihraç pazarlarımızı kolayca ziyaret etmeleri büyük önem arz etmekte. Bu nedenle 2017'de Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin destekleriyle ilk kez ihracatçılarımızı hususi damgalı pasaport imkanı getirilmesi büyük bir adımdır. Söz konusu limitin 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirilmiş olması, çok daha fazla ihracatçımızın bu imkandan yararlanması adına büyük bir imkan sunacaktır dedi.
Açıklamada verilen bilgiye göre, 193 ülkenin yüzde 64'ünü oluşturan ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini gerçekleştiren çok sayıda ülke, yeşil pasaporta vize muafiyeti sağlıyor.


Pınar Taşdelen Engin - UTİB Başkanı
"Olumlu etki edeceğini düşünmekteyiz
Firmalarımız, ürünlerinin tanıtımı, yeni pazar arayışı, ihracatın arttırılması konusunda hızlı hareket etme gereği karşısında, vize sorunu bazen haftaları alan zaman kaybına yol açmaktadır. İhracatçılarımızın yurt dışına gidiş gelişlerinde kolaylaştırma ihtiyacının ülke ekonomisi ve dış ticaret açısından önemli bir husustur. Bu nedenle, ihracatçıların yeşil pasaport alabilmeleri için gereken 1 milyon dolarlık ihracat yapma şartının 500 milyona düşürülmesinden memnuniyet duymakta ve bu gelişmenin ihracatımıza olumlu etki edeceğini düşünmekteyiz.

N.Coşkun İrfan - Evinoks YKB
"Birçok formalite ile uğraşıyoruz
Alt tabanın 500 bin dolara indirilmesi çok doğru değil. Bu durum dış ülkelerce sorun yaratabilecek şekilde yeşil pasaport sayısının artmasına sebep olabilir. Aslında; 1 milyon – 5 milyon $ limitine bir pasaport, 5 - 10 milyon $ limitine iki pasaport, 10- 20 milyon $'a 3 pasaport ve üzerine de 4 pasaport hakkı tanınsa ve sürelerin de 2 yıl yerine 3 yıla uzatılması daha doğru olurdu. İki yıllık pasaportta, zaten pasaport bitişine 6 ay kala bir çok ülke girişi kabul etmiyor. ( Schengen için 3 ay gerekiyor. ) Dolayısıyla süre 2 değil, otomatikman 1,5 yıla inmiş oluyor ki, yeni pasaport çıkarma işlemleri de 15-30 gün alıyor. Sonuçta çok kısa bir süre için birçok formalite ile uğraşıyoruz. Geçmiş 3 yıla bakılarak pasaport verildiğine göre, zaten bu firmalar gelecek 3 yılda da zaten ihracat yapacaklardır. Pasaport süresinin 3 yıl tutulması çok daha makul olacaktır.

Vehbi Varlık - İnoksan YKB
"İhracatçıyı daha fazlasına motive ediyor
Yeşil pasaport uygulaması ihracatçıların dünyaya açılmasında büyük kolaylık sağlayacak. Memnuniyetle karşılıyorum, birçok konuda kolaylık sağlayacak. Bu limitler ihracatçıyı daha fazlasını yapmaya motive ediyor. Yeşil pasaport özel bir uygulama. Yeşil pasaport ihracatı artıracak adım olarak değerlendiriyorum.

Yavuz Uğurdağ - İTSO Başkanı
"İhracatçıyı tetikleyecek bir karar
Bu kapsamda, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcileri de ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport sahibi olabilecekler. İnegöl bazlı bakıldığında bu konu bizim için çok büyük bir önem taşıyor. İhracat odaklı bir sanayiye sahip olan şehrimizde 700'e yakın firmamız ile 120'nin üzerinde ülke ile ticari ilişkiler gerçekleştiriyoruz. Sanayici ve işadamlarımız her yıl bu sayıyı daha da yukarılara çıkarabilmek için dış pazar araştırmaları gerçekleştiriyorlar. İTSO olarak bizler de bu çalışmaların bir parçası olup sanayicilerimize katkı sağlıyoruz. Dış ticaret hacmine bakıldığında birçok ili geride bırakan, her yıl dış ticaret fazlası veren ve bu yönde ülkemizin hedeflerine ulaşması için tüm gayretiyle çalışmalarını sürdüren şehrimizde sanayici ve işadamlarımıza sunulan bu kolaylığın sağlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu ve bunun gibi desteklemelerle gerek şehir gerekse ülke olarak çok daha iyi noktalara geleceğimize inanıyorum. Alınan karara göre, 500 bin ile 10 milyon doları arasında (10 milyon dolar dâhil) olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek. Yeşil pasaport için başvurular firmaların bağlı oldukları İhracatçı Birliklerine yapılacak.

Veda Girgin Eroğlu - VGE Tekstil Firma Sahibi
"İhracat rakamı olarakgeri dönecektir
İhracatçılara yeşil pasaport edinme kolaylığı sağlayan yasada yapılan değişiklik, ihracatçının serbest dolaşımının sağlanması, hızlı hareket etmesinin sağlaması, vize edinimi konusunda sorun yaşamaması adına çok olumlu karşılıyorum. Yeşil pasaport edinimi için gerekli ihracat limit miktarında 3 yıla dayalı ortalama alınması ve limitin yaklaşık 1 milyon $'dan 500 bin USD'e düşmesi ve pasaport kullanım süresinin 2 yıldan 4 yıla çıkması bu kazanımdan çok sayıda ihracatçının faydalanması anlamına geliyor ki, bu da ülke ekonomisi rakamlarına artan ihracat rakamı olarak geri dönecektir. Yalnız 500 bin $ ihracat yapan firmaya da, 10 milyon $ ihracat yapan firmaya da, 1 yeşil pasaport hakkı verilmesinin firmanın kazanım hakkı elde ettiği yeşil pasaport sayısı ile yaptığı ihracat rakamı arasında bir orantısızlık olduğunu düşündürüyor. Bu konuda da bir revize yapılması beklentimiz dahilindedir.


Ali İhsan Yeşilova Yeşilova Holding YKB
"İhracat payı güçlenecek
"1 milyon dolardan 500 bin dolara çekilen yeşil pasaport alt limiti, daha fazla ihracat yapılması için olanak sağlayacaktır. Bu kararla birlikte daha fazla ihracatçımız yeşil pasaport sahibi olacaktır. Bizlerde kullanıyoruz. Ülkemizin dışa açılması ve özellikle KOBİ'lerimizin ihracattaki payının güçlendirilmesi için çok önemli bir adım olarak değerlendiriyorum.


Nilüfer Çevikel -DOSABSİAD Başkanı
"İhracatçıların çalışmalarını arttıracaktır
Bu karar ihracatçılarımızın yeni pazar araştırması başta olmak üzere yurtdışında gerçekleştirecekleri çalışmaların artmasını sağlayacaktır. İmalatçı ihracatçılar olarak beklediğimiz müjdeli karar geldi. Artık KOBİ'ler de yeşil pasaport alabilecek. Bu karar ile ihracat yapan firmaların sahipleri veya yöneticileri seyahat özgürlüğü sağlayan hususi damgalı pasaport olarak bilinen yeşil pasaportla dünya genelinde 128 ülkeye vizesiz seyahat edebilecekler. Bu karar ihracatımızı olumlu yönde etkileyecektir. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de hususi damgalı pasaport verilecek. Bu kapsamda, yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek.

Sayı: 1225 - Sayı'nın Kapağı