İNCELEME

‘Kentsel Dönüşüm' masaya yatırıldı...

Elif Didem Danacıoglu


İMSİAD, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BTSO İnşaat Konseyi tarafından düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Forumu' kentsel dönüşüm konusunda kent dinamikleri ile biraya geldi. Bursa'da kentsel dönüşüm her geçen gün hız kazanırken, "Nasıl bir kentsel dönüşüm? sorusuna kent dinamikleri, "Kentsel Dönüşüm planlamalarının acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşen İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BTSO İnşaat Konseyi işbirliğinde düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Forumu' ortak akılla ele alındı. Bursa'nın deprem gerçeği göz önünde bulunduğunda, ‘Kentsel Dönüşüm Forumu'nun Bursa'daki önemi ortaya çıkmaktadır. Bursa'da kentsel dönüşüm her geçen gün hız kazanırken, "Nasıl bir kentsel dönüşüm? olmalı sorusuna cevap veren kent dinamikleri ise, "Kentsel Dönüşüm planlamalarının acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.
‘Kentsel Dönüşüm Forumu'nda konuşan Bursalı dinamikler, kentsel dönüşümün yık-yap anlayışından çıkması ve sağlıklı, yaşanılabilir kentleri inşa etmek gereğine dikkat çektiler.
Kentsel dönüşümün kent bütününde ele alınması gereken bir süreç olduğunu savunan konuşmacılar, doğru şehirleşmeye ulaşabilmek için kentsel dönüşümü fırsat olarak değerlendirdi. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, ortak akıl vurgusu yaptı. İnşaat sektörünün ekonomiye güç kattığını ifade eden İbrahim Burkay, dünyada yaşanılabilir şehirler sıralamasında Bursa'nın 18. sırada olduğunu ve kentin geleceği için kentsel dönüşümün büyük önem taşıdığının altını çizdi. Geçmişi konuşmanın faydası olmadığını ve olası depremin yaklaştığına dikkat çeken İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı. BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, Bursa'nın dönüşümü için eylem planlarını hayata geçirdiklerine değindi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise Büyükşehir Belediyesi'nin 4 bin 500'e yakın binanın yıkımını gerçekleştirdiğini söyledi. Bursa'nın her yerinde büyük bir dönüşüm ve gelişim olduğuna dikkat çeken Recep Altepe, tüm sokak ve mahallelerde çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve Bursa'da 1076 mahalle bulunduğunu söyledi.
Önemli mesafelerin kat edildiğini belirten Recep Altepe, çalışmalara devam edileceğinin altını çizdi. Dönüşümlerin acil olması gerektiğini vurgulayan Recep Altepe, depremin ne zaman olacağının belli olmadığını ve dönüşümlerin hızlandırılması gerektiğini ifade etti.
İşte, ‘Nasıl Bir Kentsel Dönüşüm' forumu ve oturumlara yansıyanlar...

Atilla Ödünç (Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili)
‘112 adet site kentsel dönüşümle yıkıldı'
"Kentsel dönüşüm, büyüleyici ve etkileyici bir kelime. Son yıllarda sıkca kullanılması dahi konunun önemini ispat etti. Kentsel dönüşümle ilgili takepler geldi, gelmesininde sebepleri belliydi. Çürük yapıların yenilenmesi gerekiyordu.
1999 depreminden sonra devlet kendine ait yapıların güçlendirilmesinden sorumluydu. Fakat en önemlisi vatandaşımızın oturduğu yerleri kim güçlendirecekti. Bununla ilgili inşaat sektöründeki işadamlarımız öneriler getirdiler. Anlaşıldı ki, bu kentsel dönüşümün yapılabilmesi için emsal artışına ihtiyaç olacaktı.
112 adet site kentsel dönüşümle yıkıldı şuanda görüştüğümüz 44 adet daha dosya bulunmakta.


Cem Kürşat Hasanoğlu (Osmangazi Belediye Başkan Yard.)
‘Betonarme yığınlar çıksın istemiyoruz'
"Kent meydanında ciddi bir yıkım ve satın alma başlattık. 116 milyon lira kamulaştırma için bedel ödedik. Kükürtlü ve Çekirge'yi tekrar eski hakettiği haline gelmesi için çalışma başlattık. Kağıt üzerinde plan yapıp önümüze betonarme yığınlar çıksın istemiyoruz.
Burada kentsel tasarım ölçeğinde çalışılacak. Kükürtlü eski güzel günlerine tekrar dönecek. Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarımız devam etmekte.

Mustafa Bozbey (Nilüfer Belediye Başkanı)
‘Dönüşüm değil, kentsel yenileme'
"Bursa'da 20 yıllık binalar yıkıldı, kentsel dönüşüm yaptığımızı hayal ediyoruz. Neyin kentsel yenilemesinden, neyin şehirciliğinden bahsediyoruz. Kentin içini yıkıyoruz, yoğunluğu iki kat artırıyoruz. Dönüşüm değil, kentsel yenileme. Kentsel yenileme yapılarak yoğunluğun artırıldığı yerlerde, altyapıların yeterliliğine bakılmıyor. Kentsel yenilemeyi yaparken her yönüyle düşünmemiz gerekiyor.Kentsel dönüşüm alanlarının hep beraber belirlenip, uydu kentlerin ortaya konulmasıyla bu sorunun çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Kentin mimari geleceğini de düşünmek gerekiyor. İmar yönetmeliği mimarlara serbest çalışma imkânı sağlamalı. Kentlere göre alınacak kararlarda yerel meclislere de yetki verilmeli. "


İ.Hakkı Edebali (Yıldırım Belediye Başkanı)
‘En önemli parametrelerimizden birisi tasarım standartlarımız'
"750 bine yakın nüfusuyla Yıldırım'da kentsel dönüşümde insanların yaşamına uygun alanlar yapamazsak tam anlamıyla başarıyı yakalayamayız. Kentsel dönüşüm hamlemizdeki en önemli parametrelerimizden birisi tasarım standartlarımız. İlçenin yüzde 33'nü kapsayan ve Türkiye'nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesi ile geleceğin modern ve güvenli şehrini inşa ediyoruz. İlçemizin 3200 hektarlık planlanabilir alanının 1125 hektarlık kısmında kentsel dönüşüm alanı yer alıyor. İlçemizde devam ettirdiğimiz kentsel dönüşümde fiziki dönüşümün yanı sıra mekânsal ve sosyal değişimi birlikte yürütüyoruz.

Mustafa Andıç (İMSİAD Başkan Yardımcısı)
‘Kentsel dönüşüm bir fırsattır'"Doğru şehirleşmeye ulaşabilmemiz için kentsel dönüşüm bir fırsattır, gerekçeleri doğru anlaşılmadığı için doğru adımlar atılamıyor. kentsel dönüşümle sorun yaratan soruna dönüşecek olan sorunlardan biri, müteahhitlik hizmet yasası'nın halen çıkmamış olmasıdır. ‘bu işte para var'dan ibaret bir motivasyonla her önüne gelenin müteahhit olması, en acı sonuçlarını maalesef kentsel dönüşümde gösterecektir. Müteahhitliği, parası olup mesleği olmayanların ilk girebileceklerini sandıklarını meslek olmaktan çıkarmaya dönük tüm adımlar, nitelikli bir kentsel dönüşüm için büyük önem taşımaktadır.


Can Şimşek (Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı)
‘Devlet güvencesinde sağlıklı sonuçlar verebilir!'
" Mimar olarak, Bursa'nın felaketi bitişik nizam imar uygulamaları olarak görüyorum. Yaşanabilirlik anlamında yapılmaması gereken bir imar uygulamasını Bursa'nın birçok bölgesinde görebiliyoruz. Sosyal donatı, park alanlarımız hiç biri yeterli değil. Kentsel dönüşüm, ancak devlet güvencesinde sağlıklı sonuçlar verebilir! Yerel yönetimlerin görevi kolay olanı seçip kentleri balon misali şişirmek değil, sağlıklı ve yaşanabilir kentleri inşa etmektir.


Mehmet Albayrak (İMO Bursa Şb. Bşk.)
‘Yık-yap anlayışından çıkması gerekmektedir'
"Tüm kentlerimizde kentsel dönüşüm planlamaları acil ihtiyaçtır. Kentsel dönüşümün yık-yap anlayışından çıkması gerekmektedir. Güçlendirme kavramı ön plana çıkartılmalıdır. Mevcut 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası herhangi bir envanter çalışmasını kapsamamaktadır. Yasa; riskli bölgeler ilan edilerek dönüştürmek üzerine kurulu ve bu bölgedeki mevcut tüm yapıların yıkılarak yeniden yapılmasını öngörüyor. Deprem yönetmeliği de hızlı değerlendirme teknikleri içermiyor. Bu nedenle hızlı değerlendirme alanında bilimsel olarak hazırlanan yeni bir yasaya ihtiyaç var. Geçmişten günümüze bizlere miras kalan ve büyük risk taşıyan yapı stokumuz hala duruyor.Parsel bazında emsal artışı ile kentsel dönüşüm hedeflemek son derece yanlıştır. Olsa olsa müteahhitlere verilen bir teşvikten ibarettir. Bu şekilde kentsel dönüşümün olamaz. Bunun için zamanımız "hiç yok. Bitişik nizam bölgelerde henüz bir emsal artışına rastlamadık. Bunun için adil bir yöntem de değildir.Plan bütününde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını son derece değerli buluyoruz. Kentsel dönüşüm, yıllara yayılması gereken, uzun soluklu, iyi planlanması gereken, çağdaş yaşam standartlarının gerisinde kalan bütün alanların kentsel dönüşüm uygulamalarının kapsamında olduğu, toplumun tüm dinamiklerinin katkı koyduğu bilgi, tecrübe ve bir dizi ön çalışma gerektiren zahmetli bir iştir. Bu nedenle planlaması bütüncül olarak şehrin tamamını kapsayacak şekilde iyi yapılır.

Doç. Dr. Beyhan Bayhan (Bursa Teknik Üniversitesi)
‘Bursa, Kuzey Anadolu fayının etkisi altındadır'
"Bursa birinci derece deprem bölgesindedir. Bursa, Kuzey Anadolu fayının etkisi altındadır. Bu fayda oluşacak bir depremden de Bursa'nın etkileneceği muhtemeldir. Bursa'da en az İstanbul kadar deprem tehlikesi altındadır. Kentsel dönüşümün çok ciddiye alınması gerektiğini düşünüyorum. Kentsel dönüşüm Bursa için elzemdir. "

Sevilay Çetinkaya (Şehir Plancıları Odası Bursa Şb. Bşk.)
‘Gündemdeki Kentsel Dönüşüm: 0.50 Emsal Artışı'
"0.50 emsal artışları yapılan bölgeler kentin yerleşik alanlarıdır. Kentsel dönüşüme karşı değiliz, kentimizin kentsel dönüşüme ihtiyacı vardır. Gerekli etüt çalışmaları yapılmadan kentsel dönüşüm yapılmamalıdır. Kent bütününde ele alınması gereken bir süreçtir. Yapılan plan değişiklikleri ada ya da mahalle-altı/mahalle ölçeklerinde olmalıdır. Bu anlamda 6306 sayılı yasa revize edilmelidir. İlçe ve mahallelerin risk ve altyapı analizleri yapılmalıdır. Dönüşüm önceliği afet riski yüksek olan ve kentsel standartları düşük olan bölgelere verilmelidir. Kentsel mekanın yenilenmesi sürecinde kamusal yararın ön planda olduğu bir planlama yaklaşımı geliştirilmesi gerekmektedir. Artan nüfusa yönelik donatı alanlarının düzenlenmesi için plan revizyonları şeklinde düzenlemeler yapılmalı, çevresindeki planlar ile birlikte irdelenmelidir. Planlamanın teknik rolü yanında toplumsal rolü de öne çıkarılmalı, herkes için sağlıklı koşulların olduğu adil kentler yaratılması amaçlanmalıdır.


Prof. Dr. Adem Doğangün (Uludağ Üniv. İnşaat M. Bl. Bşk.)
‘Bursa için biraz yavaş ilerlediğimiz görülüyor'
"Kentsel dönüşüm olmazsa olmaz, yüzde 100 zorunluluktur. Her an deprem kapımızda olabilir, birinci derece deprem kuşağındayız. Yaklaşık yüzde 60 civarında kaçak yapımız var. Kentsel dönüşümü hızlı bir şekilde yürütmek durumundayız. Bursa için biraz yavaş ilerlediğimiz görülüyor. Doğru projeler çıkarsa şehrimiz açısından da faydalı olacaktır. Tüm paydaşların olabileceği kentsel dönüşüm en idealidir ama, bunu her zaman sağlamak mümkün olmuyor. Rantsal dönüşüme dönüştürmemek gerekiyor. Üzerimize düşeni yapmamız lazım.

Sayı: 1094 - Sayı'nın Kapağı