Şirketler

BTB hedef büyüttü

BTB hedef büyüttü

Bursanın güçlü sanayi yapısının yanında tarım ve hayvancılık sektörlerinin tekrar yükselişe geçmesinde oluşturduğu kamuoyu bilinci ile büyük rol oynayan Bursa Ticaret Borsası, yeni proje çalışmaları ile 2015e de hızlı başladı. İki yıl önce gerçekleşen seçim ile birlikte göreve gelen yeni Yönetim, iç organizasyonlarda yaptığı değişikliklerin ardından gündemine öncelikli olarak tarım şehri Bursanın şehir otoritelerince başlık oluşturmasını aldı. Bugün ulaştığı yüzde 48 işlem hacmi ve yüzde 28 artış ile güçlenen üye yapısı çerçevesinde, Bursa`nın Türkiyenin dördüncü büyük şehri olmasının yanında dördüncü büyük Borsası olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Bursa Ticaret Borsası Yönetimi, görevi teslim ettiğinde şehre ve ülkeye eser bırakacak projelerin peşinde koşuyor. Yeni dönemdeki hedef ve çalışmalarını konuşmak için bir araya geldiğimiz Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursanın tarımsal sanayide ortaya koyduğu güçlü marka yapısına yenilerini eklemek yerine öncelikli olarak mevcudu korumaya talip olduklarını söyledi. Şehirde hayvancılık sektörü adına farklılaşan konseptte yol alabilmek adına Bursada yetiştirilebilecek daha kaliteli, daha lezzetli eti olan hayvan ırklarının sektöre katkı sunabileceğini belirten Matlı, bu konuda da önemli adımlar attıklarına değindi.Yıldırımda kentsel dönüşüm, Badırga`da kesimhane, Yeşilde var olan Borsa mülkünün Bursa`ya kazandırılması noktasında şehir otoriteleri ile ortak yürüttükleri projelerin sonuna kadar destekçisi olacaklarını bildiren Matlı ile kısa vadede ortaya koydukları hedeflerinin yürütme süreçleri ile ilgili ayrıntıları konuştuk...
BORSANIN GÜCÜ
YÜKSELİYOR
"Göreve geldiğimiz günden itibaren kendi iç organizasyonumuz ile ilgili bazı revizyonlar yaptık. Çünkü her yönetimin farklı bir bakış açısı var. Yeni bir bakış açısı oluşturma noktasında ekibimiz ile aynı dili konuşabilmek için biz de bir değişim süreci yaşadık. Kurumdaki en önemli gösterge verilerdir. Hali hazırdaki verilerde Bursa Ticaret Borsasının işlem hacminin her sene yükselen bir ivmesi var. Bu yükselişin altında sadece bizim vizyonumuz değil, ekibin de mevcudu sahiplenmesi yatıyor. Ayrıca üyelerimize yerinde hizmet vermeye başladık. Belli planlamalar içerisinde üye ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Bir taraftan da üyelerimizin sorunları ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bizim gibi Anadolu şehirlerinde insanların kendi işletmeleriyle ilgili işleyişlerine de katkı sunmak gerekebiliyor bazen. Çünkü herkes temas ettiğiniz kadar yaklaşıyor, herkes hissiyatları noktasında size değer veriyor.
TARIMI KONUŞULUR
HALE GETİRDİK
Bursanın bir kolay tarafı, bir de zor tarafı var. Bursanın gelişmiş bir şehir olması, fiziksel ortamda yer bulma ve yatırım yapma noktasında ciddi sıkıntılar yaratıyor. Çünkü arazi fiyatları yüksek. Yapacağınız sosyal içerikli binaların hepsi, bugün için ciddi maliyet getiriyor. Arazi bulma ile ilgili de sıkıntılar olduğundan dolayı ciddi bir zorluğu var bu konunun. İyi tarafından baktığınızda da eğitim seviyesi ve iş gücü kalitesinin yüksek olduğu, tarımsal kısımda katma değerli işlerin yapıldığı bir şehirle karşı karşıyayız. İki yıldır tarımı, şehrin tüm otoriteleri tarafından konuşulur bir duruma getirdik. Yani bugün artık Bursada tarımın hak ettiği yere gelebilmesi için neler yapılabileceğini herkes konuşuyor, tartışıyor. Aslında dün de büyüktü ama parlatılmamış bir altın gibiydi tarım. Elimizin altında herkesin bildiği ama geride kalmış bir konuydu. Tarımsal markalar noktasında şehir bugün kendi markalarını öğrenmeye başladı. Bizler Borsa olarak şehrin markalarına, değerlerine sahip çıkmaya özen gösteriyoruz.
ESER BIRAKACAK
BİR PROJE PEŞİNDEYİZ
Geçtiğimiz günlerde Konyada gerçekleştirdiğimiz temaslarda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte iyi niyet protokolünü imzaladığımız proje bizim için çok önemli. Biz sosyal işlerin hepsinde bulunmaya çalışıyoruz zaten ama asıl hedefimiz dönemimiz bittiğinde eser bırakacak bir proje üretmek. Bu proje sadece Bursa`nın değil, Türkiye`nin projesi olsun istiyoruz. Hatta kendi coğrafyası olan Ortadoğu ve Balkanlar içerisinde örnek gösterilecek bir proje olmasını arzuluyoruz. Yani Bursanın Uludağı gibi, kaplıcaları gibi ismiyle bütünleşecek, son teknolojiyle donatılmış bir hayvancılık merkezi haline getirecek bir projenin peşindeyiz. Adım adım bunun çalışmaları devam ediyor. Meclis Başkanımızın bu konuda önemli çalışmaları var.
YÜZDE 48 İŞLEM HACMİ ARTIŞIMIZ VAR
Üniversite ile işbirliği içinde olduğumuz mayıs ayında gerçekleşecek biyogaz ile ilgili tarımsal atıklar konusundaki bir çalışmaya ev sahipliği yapmayı planlıyoruz. Bir taraftan bakanlığın uygulamaları ve tebliğleri noktasında Bursa Tarım İl Müdürlüğü ile toplantılar organize edip, üyelerimizi bilgilendirmeye gayret gösteriyoruz. Aynı zamanda tüm iş süreçlerimizle birlikte Borsanın tüm rakamlarını değerlendiriyoruz. Bursa Ticaret Borsası 2014 yılı sonu itibariyle 1 milyar 618 milyon liralık işlem hacmiyle yüzde 48`lik bir artış gösterdi. Bizler Borsamızı hak ettiği noktaya taşıyacak reel rakamlara ulaşmak için çalışıyoruz.
ÜYE SAYIMIZ
YÜZDE 28 ARTTI
Şu sıralar üyelerimizin Borsaya bakış açısını doğru tespit edebilmek adına bir memnuniyet anketi çalışmamız var. Bunu yaparken aynı zamanda üye bilgilerimizi güncelleyip veri tabanımızı güncelliyoruz. Üyelerimizin kurumumuza bakış açısı tabi ki farklılaştı.
Üye sayımızda şu anda yaklaşık yüzde 28 oranında bir artış var. Üyesiyle çok daha iç içe bir Borsa yapımız var. Tarım kesimi de artık sesini duyurmaya başladı.
Üyelerimiz bugün kendileriyle ilgili Borsanın çok daha fazla işler yapabileceğini ve kendilerini temsil eden bir kurum olduğunu biliyorlar. Aynı zamanda TOBB Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu Üyesi ve Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Üyesi olmam sadece Borsa üyeleri için değil, Bursa için farklı projeler geliştirebilmesi adına önemli zeminler oluşturuyor. Üyelerimizin bu platformlara ulaşmasında da bizler köprü vazifesi görüyoruz.
AMACIMIZ DÖRDÜNCÜ
BÜYÜK BORSA OLMAK
Bursa Türkiyenin dördüncü büyük kenti. Bizim amacımız da dördüncü büyük Borsayı yaratmak. Ürün çeşitliliği noktasında Anadoludaki diğer borsalarla farklılıklarımız var. Bizde zeytinin, hayvansal üretimin, büyükbaş ile ilgili kesimin ön planda olduğu bir yapı var. Bir taraftan da bunların mevzuat değişikliği süreçleri olduğu için bu gelişimler yavaş yavaş oturmaya başladı. Herhalde bizler görevimizi devrederken, başlangıç noktasından yüzde 100 cirosu büyümüş farklı bir Borsa devredeceğiz.
YENİ MARKALAR
OLUŞTURMAYA DEĞİL,
MEVCUDU KORUMAYA
TALİBİZ
Bursanın tarımsal markalarını korunması çok önemli diye düşünüyorum. Bursanın hali hazırdaki yerel markalarını başka bir şehirde bulmak mümkün değil. Kendi markaları konusunda da destek veren bir yapımız olmalı. Çünkü bizim önceliğimiz mevcudiyeti, ana markaları korumaktır. Bunu yaparken de bir taraftan konuşulan yeni sanayi alanlarına taraf olmaya çalışıyoruz. Çünkü mevcut markaları koruyamazsanız, yeni bir sanayi hamlesi yapan Bursada yeni bir tarım markası yaratmaya kalkarken, var olan markaların yok olma ihtimali çok yüksek. Tüketici için doğayla iç içe olan bir markanın ürününü tüketebilmek çok önemli. Sanayi tesislerinin içinde üretilen hangi ürünün doğru olduğuna inanılabilir ki?
O yüzden mevcudu korumak bizim asli görevimizdir. Bursayı büyütmek değil, Bursayı korumak bile başlı başına bir iş şu anda. Biz öncelikli olarak Bursanın mevcudunu korumaya talibiz.
BURSADA
YETİŞEN
HAYVANLARLA
SEKTÖRDE
İLERLERİZ
Ticaret Borsası olarak markalaşma anlamında neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Biz satabildiğimiz sürece güçlü olduğumuza, üretimin satıştan sonra geldiğine inanıyoruz. Önemli olan katma değer yaratacak ürünleri ön plana çıkarabilmek.
Tarımsal yapıda tüketicinin güvenle tüketebileceği ürünün arkasında durmalıyız. Bursada son zamanlarda öne çıkan et marketler özel pişirme mekanlarıyla şehir de farklı bir konsept oluşuyor.
Önemli olan et kalitesi noktasında kaliteli hayvan ırklarını Bursada yetiştirebilmek.
Bu sayede bunu geliştirip, piyasaya farklılık yaratacak, kaliteli ürünler sunabilirsek sektörde iyi bir noktaya gelebiliriz.
DOĞANBEYDE İSTENEN YAPIYA ULAŞMAMIZ İKİ
YILI BULACAK
Doğanbeyde şu anda iki aşamalı bir sürecimiz var. O bölgede 33 adet Borsa`ya ait daire var ve bunların teslim süreçleri daha yeni bitmeye başladı. Herhalde bir ay içerisinde bu 33 dairenin tapusunu alacağız. Onun haricinde orada sivil mimari örnekleri var. Sivil mimari örnekleri içerisinde belediye ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Aslında bunlar adanın farklı noktalarına yayılmış örnekler ama biz onları adanın bir noktasında toplamayı arzu ediyoruz. Böylece daha komplike, iç içe geçmiş bir konsept olacak. Bu da iki yılı bulacak gibi gözüküyor. Bizim de üyelerimiz ile rahat buluşabileceğimiz, otoparkı olan, toplantı alanları olan bir merkeze taşınarak daha verimli bir yapıya bürünmemiz gerekiyor. Temelde yeni bir idari bina çalışmamız var.
Yıldırımda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz 65 dönüm üzerine kentsel dönüşüm projemiz var. Badırgada 300 dönümlük bir arazide canlı hayvan pazaryeri, kesimhane ve karkas et borsası projemiz tüm hızıyla şekilleniyor.
Tabi bunu yapabilmek için Yıldırımda şehir içinde kalan yerin, şehre en faydalı olacak şekilde planlanması gerekiyor. Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesi ile bir iyi niyet protokolü imzaladık. Bu çalışmalar ile beraber Yıldırımda Ticaret Borsası yer sahibi kimliği ile yeni bir yaşam merkezi oluşmasına destek olacak.

Sayı: 987 - Sayı'nın Kapağı