Söyleşi

Gerim: 2020 yılı dönüşüm yılı

"Sanayicimiz BEBKA'nın ve yaptığı işlerin farkında diyen BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, "Bölgedeki çatı kuruluşlar ve SİAD'larla iletişimimiz güçlü. Sanayicilerimizi, okullarla ve diğer kurum kuruluşlarla işbirliğine yönelten çalışmalarımız da oldu. Yeni desteklerimizle bu farkındalığı daha da artırmak istiyoruz dedi.

Mali destek programlarını hazırlarken bölgede kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini ifade eden İsmail Gerim, görüşmeler, araştırmalar yaptıklarını ve programlarını buna göre şekillendirdiklerini söyledi. 2020 yılında bölgede yenilik ve verimliliğin artırılması, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, kırsal kalkınma ve turizm tanıtım konularına odaklanacaklarını ifade eden BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, destek programlarının da bu konular özelinde şekilleneceğini söyledi.

Bütçesi toplamda 30 milyon TL olarak öngörülen 2020 yılı mali destek programlarının önceliklerini belirlemek üzere çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden İsmail Gerim, "Ülkemizin ve Ajans sorumluluk alanındaki illerimizin ihtiyacı olan sanayinin ve kamu kurumlarımızın yenilik ve verimlilik kapasitesinin artmasına ve kırsalda ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak alanlara odaklanılacaktır. Mali destek programı başlıkları ve tüm detayları önümüzdeki aylarda kamuoyuyla paylaşılacak dedi. Ülkemizin yüksek teknolojili, katma değerli üretim yapması için gereken destekleri her zaman verdiklerini ifade eden BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ile BEBKA mali destek programlarını değerlendirdik.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KALKINMA HEDEFİNİ BENİMSİYORUZ

Kalkınma ajanslarının kuruldukları günden bu yana sağladıkları destekler, geliştirdikleri işbirlikleri ve ortaya koydukları yenilikçi yaklaşım ve ürünlerle Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağladığını ifade eden BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Kalkınma ajanslarının birçok alanda kurumların çözüm ortağı haline geldiğinin altını çizdi.
Sürdürülebilir bir kalkınma hedefini benimsediklerini ifade eden BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, şöyle devam etti: "Bölge planları ve buna bağlı analiz çalışmaları ile bölgenin vizyonu genişletilmiş, odaklanması gereken alanlar tespit edilmiş ve bu yönde somut adımlar atılmıştır. Bölgenin uluslararası düzeyde rekabet gücünün artırılmasını desteklerken yenilikçi ve bilgi odaklı sanayi ile çevre ve sosyal bileşenlerin göz ardı edilmediği sürdürülebilir bir kalkınma hedefini benimsiyoruz. Diğer yandan, mali desteklerle finansman erişim sorunu olan hem işletmeler hem de yerel yönetimlerin projeleri için katalizör olmuştur.

"SANAYİCİYE YÖNELİK OLANLAR DA YAKLAŞIK 700 PROJE BAŞVURUSU OLDU

BEBKA desteklerini paylaşır mısınız?
Mali destek programlarımızın çerçevesine göre kar amacı güden kuruluşlara verdiğimiz desteklerde geri dönüşlerimiz daha yüksek. Bugüne kadar verdiğimiz desteklerde sanayiciye yönelik olanlar da yaklaşık 700 proje başvurusu oldu, bunların 200'e yakını da başarılı oldu. Sanayicimiz BEBKA'nın ve yaptığı işlerin farkında. Bölgedeki çatı kuruluşlar ve SİAD'larla iletişimimiz güçlü. Sanayicilerimizi, okullarla ve diğer kurum kuruluşlarla işbirliğine yönelten çalışmalarımız da oldu. Yeni desteklerimizle bu farkındalığı daha da artırmak istiyoruz.

"ÖZEL SEKTÖRE YAKLAŞIK 4,4 MİLYON TL DESTEK SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ

İsmail Gerim, "Son yıllardaki desteklerimize bakıldığında, 2018 yılı mali destek programları kapsamında özel sektöre yönelik sektörel rekabetçiliğin artırılması ve endüstriyel simbiyoz programı kapsamında desteklenen 10 projeden 5 proje halen devam etmektedir. Projeler tamamlandığında özel sektöre yaklaşık 4,4 milyon TL destek sağlamış olacağız. Bursa ilimizde; özel sektöre yönelik sektörel rekabetçiliğin artırılması programında 3 proje tamamlandı ve bu projelere yaklaşık 1,4 milyon TL destek verildi. 2018 yılı programında kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik ise kırsalda ekonomik kalkınma programında 15 projeye 4,6 milyon TL destek sağlanıyor dedi.

"20 MİLYON TL'LİK KAYNAK BÖLGENİN GELİŞMESİ İÇİN HARCANACAK

"2019 yılında doğrudan özel sektöre yönelik bir mali desteğimiz olmadı diyen İsmail Gerim, şöyle devam etti: "Ancak çatı kuruluşlar ve kamu kurumlarına verdiğimiz destekler ile mesleki eğitim ve girişimcilik konusunda bölgenin kapasitesinin arttırılması hedeflendi. Böylece dolaylı yoldan özel sektörü olumlu yönde etkileyecek projeler destekleniyor. Bu kapsamda; 27'si Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi ve 7'si Girişimcilik Mali Destek Programında olmak üzere toplam 34 projeye 17 milyon TL'lik hibe desteği sağlanacak. Proje sahiplerinin yapacağı eş finansman katkısı ile yaklaşık 20 milyon TL'lik kaynak bölgenin gelişmesi için harcanacak. Aynı programlar kapsamında Bursa'da 23 projeye 12 milyon TL'lik hibe desteği sağlanacak olup eş finansman ile birlikte 14 milyon TL değerinde yatırım hayata geçecektir. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere destek almaya hak kazanan 34 projeden 23 proje Bursa'dan olmak üzere oran %70 civarında gerçekleşti. Ancak, projelerin değerlendirilmesinde başvuru yapılan şehirden bağımsız bir değerlendirme sürecinin yürütüldüğünü ifade etmek isterim.

BÜTÇESİ TOPLAMDA 30 MİLYON TL

2020 yılı mali destek programlarından bahseder misiniz?
Mali destek programlarını hazırlarken bölgemizde kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz; görüşmeler, araştırmalar yapıyoruz. Bunun neticesinde elde edilen ihtiyaçlar doğrultusunda ne yönde desteğe ihtiyaç olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz ve programlarımızı buna göre şekillendiriyoruz. 2020 yılında bölgede yenilik ve verimliliğin artırılması, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, kırsal kalkınma ve turizm tanıtım konularına odaklanacağız. Destek programlarımız da bu konular özelinde şekillenecek. Bütçesi toplamda 30 milyon TL olarak öngörülen 2020 yılı mali destek programlarının önceliklerini belirlemek üzere çalışmalarımızı tamamladık. Ülkemizin ve Ajans sorumluluk alanındaki illerimizin ihtiyacı olan sanayinin ve kamu kurumlarımızın yenilik ve verimlilik kapasitesinin artmasına ve kırsalda ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak alanlara odaklanılacaktır. Mali destek programı başlıkları ve tüm detayları önümüzdeki aylarda kamuoyuyla paylaşılacak.

"YÖNETİM DANIŞMANLIĞI PROGRAMLARI YÜRÜTECEĞİZ

İsmail Gerim, "2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın vizyonu doğrultusunda ülkemiz sanayisinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümünü hızlandırmak amacıyla firmalarımızın kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapacağız. Ajans olarak yürüttüğümüz saha çalışmalarında da bölge genelinde özellikle sektörel dönüşüme, uzmanlaşmaya ve bu alanlarda teşvik ve destek mekanizmalarına yönelik ihtiyaçlar tespit edildi. Bu amaçla 2020 yılında bölgemizdeki firmaların eğitim ve danışmanlık ihtiyaçlarının karşılanması adına sözü geçen konular ve bölgesel önceliklerimiz doğrultusunda "Yönetim Danışmanlığı programları yürüteceğiz. Bu tür programlara katılan firmaların çalışanlarına gerekli yetkinliklerin kazandırılması ve işletmelerin çeşitli fonksiyonel alanlardaki süreç ve operasyonlarında kurumsal performansın ve kapasitenin artırılmasına büyük önem vermekteyiz dedi.

"ÇÖZÜMLER SUNAN MERKEZ OLMA BİLİNCİYLE GÖREV YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İsmail Gerim, şöyle devam etti: "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen hedefler çerçevesinde BEBKA olarak milletimizin hizmetinde, kamu-özel sektör-STK işbirliklerini geliştirmeye, bölgemiz için önemli projeleri desteklemeye, yerli ve yabancı yatırımcılar için yerelde danışma noktası olmaya, yerel sorunlara yerel çözümler sunan merkez olma bilinciyle görev yapmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da daha müreffeh ve güçlü bir Türkiye hedefine katkı sağlamak en büyük arzumuzdur.

Sayı: 1243 - Sayı'nın Kapağı