Haberler

Sanayi üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin sanayi üre¬tim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, ekimde takvim etkisin­den arındırılmış sanayi üretim en­deksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 yükseldi. Arındırılmamış sanayi üretim endek­sinde de yıllık bazda yüzde 3,1 artış oldu.

Sanayinin alt sektörleri incelendi­ğinde, endeksin, ekimde geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 7,4, elek­trik gaz, buhar ve iklimlendirme üre­timi ve dağıtımı sektöründe yüzde 4,8 azaldığı, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 3,7 arttığı görüldü.

Mevsim ve takvim etkisinden arın­dırılmış sanayi üretimi ekimde eylül ayına kıyasla yüzde 2,4 artış gösterdi.

Söz konusu ayda bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sek­törü endeksi yüzde 7,8, imalat sa­nayi sektörü endeksi yüzde 2,5 artar­ken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,1 azaldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sanayi üretiminin gelişmiş ekonomilerde gerilerken ekim itiba­rıyla Türkiye’de artış gösterdiğini be­lirterek, “Ekim ayı, ara malında, daya­nıklı tüketim malında, sermaye malında üretimin güçlendiği bir ay olurken yerli üretimi ve ihracatı önce­leyen politikalarımız çerçevesinde sa­nayide çarklar hızla dönmeye devam etmektedir” ifadesini kullandı.