Genel

Sanayide kış çetin geçecek

EPDK ve BOTAŞ 1 Eylül itibariyle olacak fiyat tarifelerini açıkladı. Sanayi abonelerinin elektrik ve doğal gaz tarifelerine yüzde 50 zam geldi.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) eylül ayı iti­bariyle geçerli olacak elektrik ve doğal gaz tarife fiyat­larını duyurdu.

EPDK, 1 Eylül tarihinden sonra geçerli olacak elektrik tarifesinde mesken ve tarımsal faaliyet abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi grubu için yüzde 50 artışa gitti. EPDK tarafından yapılan açıklamada kü­resel enerji krizinin Türkiye’deki enerji üretim maliyet­lerini de olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı.

BOTAŞ ise doğal gazda eylül itibariyle geçerli olacak konut tarifesinde yüzde 20,4, KOBİ’lerde yüzde 47,6, sa­nayi tarifesinde yüzde 50,8 ve elektrik üretim amaçlı tarifede yüzde 49,5 zam yapıldığını bildirdi.

BOTAŞ, ithal bir enerji kaynağı olan doğal gazın yüzde 99’undan fazlasının yapılan uluslararası anlaş­malar çerçevesinde yurt dışı kaynaklarından temin edildiğini açıklayarak, küresel enerji piyasalarındaki doğal gaz fiyatlarında yüksek artışların doğal gaz fiyat­larında düzenleme yapılmasını mecbur kıldığını duyurdu.

Çevikel’den zam açıklaması

Türkiye Genç İş İnsan­ları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sa­nayici ve İş İnsanları Der­neği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çe­vikel, sana­yide doğalgaz fiyat tarife­sinde yüzde 50,8, elek­trik üreti­minde kullanılan doğalgazda yüzde 49,5 ora­nında; elektrikte de sana­yide yüzde 50 ve ticarethane tarifesinde yüzde 30 oranında artışa gi­dilmesini değerlendirdi. Çe­vikel, güçlü rekabetçilik için fiyat artışlarının gözden ge­çirilmesi ve tarifelerin vergi­lerden arındırılması gerektiğini dile getirdi.

Çevikel, “Son 1 yıl içinde doğalgazda yüzde 347 ve elektrikte yüzde 458’in üze­rindeki fiyat artışı, sanayici­nin yükünü zorlu üretim şartlarında iyice artırmıştır” diye konuştu.