İNCELEME

Sanayi üretimindeki düşüş şaşırtmadı

Elif Didem DANACIOĞLU


Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,7 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,9 geriledi. Sanayiciler, elektrik ve doğalgazda meydana gelen fiyat artışının üretim maliyetlerinin göz ardı edilemez oranda artmasına sebep olduğunun altını çizdiler.

Kur artışı finansman maliyetlerini artırdı. Piyasada belirsizlik ve maliyet arttı ve bu da sanayi yatırımları için olumsuz etki yaptı. Sanayideki elektrik ve doğalgazda meydana gelen fiyat artışlarının ve döviz kuru dalgalanmalarının ise düşündürdüğünü ifade eden sanayiciler, sanayi üretiminin olumsuz bir çizgi çizmeye devam ettiğini belirttiler.
Sanayi üretimde gerileme olduğu sinyallerini, sanayi üretim endeksi oranında görülen düşüşten de anlaşıldığını ifade eden sanayiciler, açıklanan rakamların şaşırtıcı olmadığını vurguladı. Fiyat artışlarının üretim çarklarını yavaşlattığını ifade eden sanayiciler, yaz ayları içerisinde yaşanılan dalgalanmaların güven eksikliğine dönüşmesinin etkilerini ekonomik alanda üretime yansımasının sonuçlarını yaşadıklarını vurguladılar. Sanayiciler, enerjide fiyat artışlarının ağır yük getirmeden çözülmesi gerektiğinin altını çizdiler. 
Sanayiciler son dönemde elektrik fiyatlarında çok ciddi fiyat artışıyla karşı karşıya geldi. Maliyetlerin her ay değişiklik gösterdiğini ifade eden sanayiciler, elektrik fiyatlarına geçen yıldan beri gelen zamlardan şikayetçi olduklarını belirttiler. 
Sanayi kuruluşları üretimin olabildiğince istikrarlı devam etmesi adına çeşitli tedbirler aldığını ifade eden sanayiciler, alınacak tedbirlerin yapıcı ve kapsayıcı olması gerektiğinin altını çizdiler. TÜİK'in açıkladığı Haziran ayı sanayi üretim endeksi verileri, ekonomide sıkıntı olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdiğini vurgulayan sanayiciler, bu verilerin sanayideki durgunluğun işareti olarak ifade edildi. Krizin, özellikle üretim alanında kendini göstermeye devam ettiğini belirten sanayiciler, sanayiciye etkisi olumsuz olacağı belirtildi. "Maliyetlerdeki artış, sanayideki çarkları da durma noktasına getirdi. Sanayici bu duruma çözüm arayışında maalesef diyen sanayiciler ile haziran ayı sanayi üretim verilerini değerlendirdik.
SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,9 gerilerken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla yüzde 3,7 azaldı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 düşüş gösterdi. Bu dönemde 96,9 olarak hesaplanan endeks, geçen yıl haziranda 107,2 seviyesinde bulunuyordu. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziranda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,5 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,6 azaldı. Haziranda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,4 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,3 azaldı.

Erol Gülmez - NOSAB Başkanı
"Alınacak tedbirlerin yapıcı olması gerekiyor
Sanayi üretiminde yaşanan gerileme sanayi kuruluşlarının içinde bulunduğu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. Sanayi sektöründe yüksek enerji tüketimi yüksek üretim anlamına gelir, ancak ekonomide meydana gelen ve yönetilmesi güç olan bazı gelişmelerden dolayı enerji tüketiminin de gerilediğini görüyoruz. NOSAB'da da durum buna benzer biçimde seyrediyor. Elektrik ve doğalgazda meydana gelen fiyat artışı, üretim maliyetlerinin göz ardı edilemez oranda artmasına sebep oldu. Maliyetlerin artmasını, elbette, salt enerji fiyatlarındaki artışa bağlayamayız. Ancak, bu etkeni azımsamak da doğru değil. Sanayi kuruluşları üretimin olabildiğince istikrarlı devam etmesi adına çeşitli tedbirler alıyor. Ancak alınacak tedbirlerin yapıcı ve kapsayıcı olması gerekiyor. OSBÜK Yönetim Kurulu olarak OSB'lerin sorunlarını ilgili makamlara iletmeye devam ediyoruz. Umarım üreticiler üzerindeki yükü hafifletecek, istihdam ve üretimin sürmesine olanak sağlayacak önlemler alınır.

Yalçın Toy - Kayapa OSB Başkanı
"Gerileme olduğunu görmekteyiz
Sanayi üretiminde bir gerileme yaşadığımız açık. Sanayi üretiminde ve dolayısıyla ekonomide ciddi bir küçülme yaşıyoruz. Bölgemiz her geçen gün gelişen ve yeni yatırım çeken bir bölge. Üretim devam ettiği ölçüde olumlu gelişmeler de artacaktır. Bu durum iç talepteki küçülmenin hala sürdüğü anlamına geliyor. Elektrik, doğalgaz ve su tüketimlerini geçen senenin aynı dönemi tüketimi ile mukayese edildiğinde gerileme olduğunu görmekteyiz..

Yunus Aydın - Uludağ OSB Başkanı
"Sanayideki çarkları durma noktasına getirdi
TÜİK'in açıkladığı Haziran ayı sanayi üretim endeksi verileri, ekonomide sıkıntı olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Zira, haziran ayında sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla yüzde 3,7 geriledi. Bu veriler sanayideki durgunluğun işareti. Bu düşüş, krizi ağırlaştırdı. Geçen yılın Ağustos ayında kaydedilen aylık düşüşle birlikte son bir yıllık dönemin en sert düşüşü oldu. Kriz, özellikle üretim alanında kendini göstermeye devam ediyor. Elbette, sanayiciye etkisi olumsuz olacaktır. Maliyetlerdeki artış, sanayideki çarkları da durma noktasına getirdi. Sanayici bu duruma çözüm arayışında maalesef.

Arif Demirören - BARSİAD Başkanı
"Düşüşün yavaşlayacağını düşünüyorum
Bu durumu, özellikle yaz döneminde yaşanan finansal olayların ekonomik hayata yansımasının sonucu olarak değerlendirebiliriz. Bu azalmaya rağmen finansal açıdan istikrarın yeniden yakalanması ile önümüzdeki aylarda düşüşün yavaşlayacağını düşünüyorum.

Sayı: 1213 - Sayı'nın Kapağı