İNCELEME

OSBlerde çarklar hızlandı

OSBlerde çarklar hızlandı

Sercan USLUBAŞ

Organize sanayi bölgelerinde ilk 10 ayda tüketim rakamlarında gözlenen artış miktarı, üretimde hızlanmaya işaret ediyor.

Ekonominin en önemli barometrelerinden biri konumunda bulunan organize sanayi bölgelerindeki tüketim rakamlarının ilk on aylık verilerinden üretime dair sevindirici haberler geldi.
Türkiyenin üretim üssü olan yüksek kapasiteler, ihracat çalışmaları ve katmadeğerdeki yüksek algısıyla Bursa ekonomisi, OSBlerde yükselen tüketim oranları ile üretim göstergelerinde ivmeli bir artışın içinde bulunduğunu ortaya koydu.
Katmadeğer üretiminde Türk ekonomisi içinde de varlığını kanıtlamış dev firmaların faaliyet gösterdiği Bursanın büyük OSBleri olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ve Hasanağa Organize Sanayi Bölgesinde sanayi üretiminde önemli göstergeler olarak kabul edilen doğalgaz, elektrik ve su tüketimi miktarları, yılın ilk 10 ayında geçen senenin aynı dönemine göre önemli ölçülerde arttı. OSBlerde, ilk 10 ayda yaşanan tüketim miktarları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla elektrik, doğalgaz ve su kullanımlarında artış gösterdi. İşte OSBlerdeki yükselişi gözler önüne seren göstergeler...


Hüseyin Durmaz Bursa OSB YKB
İstikrarlı yükseliş sürüyor
Bünyesinde 260ı aşkın sanayi kuruluşunu barındıran Bursa Organize Sanayi Bölgesinde, yılın geride kalan 10 aylık döneminde elektrik tüketimi yüzde 9,21, doğalgaz tüketimi yüzde 6,81 arttı. Günümüzde ekonomik kalkınma için en önemli girdilerden biri olan enerji tüketim rakamları, Bursa Organize Sanayi Bölgesinde (BOSB) istikrarlı yükselişini sürdürüyor ve bölgemizdeki firmaların ülkemiz ekonomisine katkısı aralıksız devam ediyor.
BOSBdeki enerji tüketim rakamları incelendiğinde, yılın geride kalan 10 aylık döneminde yaşanan artışlar dikkati çekti.
Yılda ortalama 6 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştiği ve 30 yakın sektörde 50 bini aşkın kişinin istihdam edildiği bölgemizde 2015 Ocak-Ekim döneminde toplam 935 milyon 829 bin kilovatsaat elektrik tüketiminin gerçekleştiği bölgemizde, 2014 yılı rakamı olan 856 milyon 875 bin kilovatsaate oranla yüzde 9,21 yükseliş yaşandı.
Son iki ay bazında tüketim rakamları ise eylülde 90 milyon 11 bin kilovatsaat, ekimde de 101 milyon 430 bin kilovatsaate ulaştı. Ekim ayındaki tüketim geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla yüzde 21,5 oranında artarken, yılın en yüksek seviyesinde de ulaştı. Bu dönemde doğalgaz tüketimi de elektriğe paralel artışını sürdürdü. 2014 yılının ilk 10 ayında 102 milyon 601 bin standart metreküp (sm3) gaz tüketiminin yaşandığı bölgemizde, bu yılın aynı aylarında toplam 109 milyon 587 bin sm3 rakamına ulaşıldı.
Bu dönemdeki artış da yüzde 6,81 olarak kayıtlara geçti. Bir önceki yıla oranla aylık bazda en fazla yükseliş yüzde 18,6 ile ekim ayında görürken, son iki ayda doğalgaz tüketimi eylülde 8 milyon 514 bin, ekimde ise 11 milyon 50 bin sm3e çıktı.


Ferudun Kahraman DOSAB YKB
Ekonomik veriler örtüşüyor
Türkiye bu yıl iki seçim yaşadı. Bu dönemdeki siyasi belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırımlar, küresel finansal piyasalarda dalgalanmalar, bölgemizde artan gerginlikler ile ABdeki durgunluk ekonomik büyümeyi önemli ölçüde sınırlandırmıştır. Ancak 1 Kasım seçiminden sonra ortaya çıkan tablo bu sınırlamanın iç bileşenini ortadan kaldırmıştır. Bu noktada 2015 ekonomik büyümesi orta vadeli programda öngörülen yüzde 4ün altında gerçekleşecek gibi gözüküyor. Dış konjonktürün olumluya dönmemesi sebebiyle net ihracat ekonomik büyümeye katkı vermiyor, aksine yılın ilk yarısında 1,2 puan aşağıya çekti. Ancak yılın son çeyreğinde siyasi belirsizliğin ortadan kalkması olumlu yönde büyük bir gelişmedir. Bunun ilk işaretlerini Kasım ayında gördük. Son 13 yıldaki yapısal reformlar Türkiye ekonomisinin temellerinin hala sağlam olduğunun da kanıtıdır. Beklentimiz yeni hükümetin seçimler sebebiyle ertelen ekonomik reformları büyümeye katkı koyacak şekilde uygulamaya koyacağıdır.
Dolayısıyla, DOSAB açısından 2015 yılına baktığımızda yukarıda bahsettiğimiz genel çerçeve içinde bir seyir izlendiğini görüyoruz. Tüketim verilerimizde Ocak-Ekim dönemlerini bu yıl ve geçen yılla kıyasladığımızda birbiriyle örtüşen grafikler var. Elektrik tüketiminde söz konusu dönem aralığında yüzde 1,9luk artış söz konusu. Doğalgaz tüketimimiz, bölgemizdeki doğalgaz çevrim santralinin aktif çalışmamasından dolayı yüzde 15 düşük gözüküyor. Ancak firmaların kullandığı doğalgaz miktarı geçen yılla çok farklılık göstermiyor. Atık su arıtma ve proses su kullanımları yüzde 6-8 aralığında düşüş gösterdi. Bu rakamlar oldukça normal. Genel ekonomik seyirle örtüşen veriler. 2016 yılının bu yıldan çok daha iyi olacağını düşünüyorum.


Ahmet Sezgi Erceiş HOSAB YKB
Tüketim değerleri arttı
Geride kalan seçim süreçlerinin ardından piyasadaki belirsizliğin kaybolması ile beraber özellikle iç piyasada ve üretim faaliyetlerinde tekrar bir canlanma yaşandığı gözle görülür bir gerçektir. Ayrıca Hasanağa Organize Sanayi Bölgesinde yılbaşından bu yana bakacak olursak, artan firma sayısı ve artan istihdam oranları ile beraber tüketim değerleri de önemli ölçüde artış göstermiştir. Bu nedenleri birarada değerlendirdiğimizde varolan pozitif ekonomik tablo ile birlikte artan üretim süreçleri, OSBlerdeki elektrik su ve doğalgaz tüketimlerine de yansıyarak, çarkların hızlandığının bir açıklayıcısı olmuştur.

Sayı: 1020 - Sayı'nın Kapağı