Şirketler

ihracatın yıldızları

Bursa'da 2015 yılında tekstil ve hazır giyim sektörlerinde en yüksek miktarda ihracat yapan toplam 113 firma Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları' adlı görkemli bir törenle ödüllendirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katıldığı törende, hükümetin ihracatı artırmaya dönük çalışmaları da anlatıldı.

‘İhracatın Yıldızları' ödüllerini Bakan Fikri Işık, Bursa Valisi Munir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay'ın eliden aldı. Altın, gümüş ve bronz kategorisinde iki ayrı birliğe bağlı ihracatcılar yeni ihracat çalışmaları için moral topladılar.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ile Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) üyesi ihracatçıların ödüllendirildiği törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, hükümet olarak ihracatın artmasına büyük önem verdiklerini söyledi ve bu yöndeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. "Her zaman sanayicinin, iş adamının yanında olduk, olacağız diyen Işık, çalışmalarını yürüttükleri "Anahtar Teslimi Fabrika projesi hakkında nihai kararın çok yakında verileceğini belirterek "Yatırım ortamını iyileştirme topolantısında kararını vereceğiz. Artık sanayicimize fabrikayı biz yapacağız, teslim edeceğiz dedi.
Işık, Sanayi 4.0'ın bütün sektörleri etkileyen bir süreç başlatacağını, buna hazırlık için çalışmaların sürdüğünü, yeni dönemde sanayideki ‘seri üretim'in artık ‘özel üretim'e döneceğini, bu yüzden Ar-Ge, patent, marka, tasarım, dizaynın ön plana çıkacağını kaydetti. Işık, "Artık örneğin bir firmamız Ford'un Ar-Ge merkezine özel sipariş verebilecek. Tasarım ofisi desteğimiz olacak. Ar-Ge merkezlerinin sayısını artırılmasını planlıyoruz. Artık yükte hafif pahada ağır şeyler üretme zamanı. Tasarımla, dizaynla bir kilo tişörtü 26 dolar yerine 96 dolara satmak varken neden yapmayalım. Türkiye'de 245 Ar-Ge merkezi var. Bunların yalnızca 11 tanesi tekstil, 2 tanesi de hazır giyim alanlarında faaliyet gösteriyor. Bu alanda bizim de sizden isteğimiz, Ar-Ge merkezlerine daha fazla yatırım yapmanız diye konuştu.

KİLOSU 9 DOLAR

UTİB Başkanı İbrahim Burkay Ar-Ge, inovasyon ve tasarımın önemine değinerek, "Türkiye tekstil sektörü kilogram başına ihracat fiyatı 4,5 dolar gibi önemli bir düzeydeyken; UTİB'in kilogram başı ihracat değeri 2015'te Türkiye ortalamasını da ikiye katlayarak 9 dolar düzeyinde gerçekleşti. Projelerimizin sonucunda inşallah bu rakamı 10 doların da üzerine çıkaracağız dedi.
Burkay, ‘Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi'nin temellerinin atıldığını da hatırlatarak, "Burada ‘Moda ve Tasarım Merkezi' ile ‘Kompozit Merkezi'ni de hayata geçireceğiz. Uzay ve savunma tekstilleri, spor tekstilleri, kompozit malzemeler, ev teknik tekstilleri, jeotekstiller ve giyim teknik tekstilleri gibi bin 100'ün üzerinde test yapabileceğimiz merkezi inşallah ağustos ayında hayata geçireceğiz diye konuştu.

YÜKSEK KALİTE...

UHKİB Başkanı Şenol Şankaya ise Türkiye'de tekstilcinin en yüksek kaliteyi talep eden AB'nin en büyük tedarikçisi durumunda olmasına dikkat çekti. Tasarım ve Ar-Ge, inovasyona nano teknolojinin de destek vermeye başladığını söyleyen Şankaya, "Kilo başına 20 doları bulan gelirimizle örnek alınan birlikler arasına girdik.
Türkiye'nin hedeflediği yüksek katma değerin adresi olduk.
Dünyada modaya yön veren İtalya, Fransa gibi ülkelerle yarışa başladık. Konfeksiyon ve hazır giyimde Türkiye algısını güçlendirdik. Artık ürünlerimiz taklit edilirken, biz sektör olarak daha da ileriye koşmanın hesaplarını yapıyoruz. İhracatta İran'da, ABD'de etkinliğimizi nasıl artırabiliriz diye projeler geliştiriyoruz dedi.
Şankaya, ‘kira öder gibi fabrika sahibi olma', asgari geçim indirimi gibi destekler beklediklerini de ifade etti.

YILDIZLAR GEÇİDİ...

‘İhracatın Yıldızları' töreninde hazır giyim ve konfeksiyon alanında birinci Yeşim Tekstil, ikinci Oz Tekstil Sanayi, üçüncü sırada EDT Hazır Giyim ödül alırken, konfeksiyonda performanslarına göre altın, gümüş ve bronz olarak toplam 43 firmaya plaket verildi.
Tekstil sektöründe ise Yeşim Tekstil yine ilk sırayı aldı. Tekstilde ikinci sırayı Fistaş Dış Ticaret kaparken, polyesterde Türkiye'nin lideri olan Zorlu Dış Ticaret üçüncü sırada en fazla ihracat yapan firma olarak ödüllendirildi. Tekstilde altın, gümüş ve bronz olarak toplam dağıtılan ödül sayısı ise 64 oldu.

Sayı: 1041 - Sayı'nın Kapağı