Enerji Güncesi

Elektrik talebi artıyor



2020 yılı enerji görünümü
Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda en yüksek elektrik tüketimi 35 bin 964 megavatsaatle Haziran ayında gerçekleşti. Günlük bazda 767 bin 651 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 779 bin 365 megavatsaat olarak kayıtlara geçti. Üretimde ilk sırada 179 bin 934 megavatsaatle ithal kömür santralleri yer aldı. Bunu, 145 bin 367 megavatsaatle barajlı hidroelektrik santralleri ve 140 bin 909 megavatsaatle doğal gaz izledi.
Enerji alanında düzenlemelerin yer aldığı bir yasama yılı 2020 de geçti ve yenilenebilir enerji yatırımları daha da şekil aldı. Çatı üstü güneş enerjisi sistemleri ve santrali kurma teşvik edildi. Eğer çatılar en az 21 m² boş bir alana sahipse çatı üstü güneş enerjisi sistemi kurulumu yapılarak yılda 10 bin TL’ye varan bir kazanç elde edebilmektedir.
Çatısına güneş enerjisi sistemi ve santrali kuranlar kendi elektriğini ürettiği gibi vergi de ödemeyecek. Apartmanlarda bulunanlar dahil olmak üzere, konutların çatı veya cephelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi (Örn: güneş enerjisi sistemleri ve santrali) üretimi amaçlı kullanılması teşvik edilirken bu çerçevede üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını isterlerse vergisiz olarak tedarik şirketine satabilecekler.
2020 Yılı Temmuz Ayı Sonu İtibariyle Lisanssız Elektrik Kurulu Gücünün Kaynaklara Göre Dağılımı (MW) şu şekilde gerçekleşti. Burada yenilenebilir kaynaklarını oranının hızla arttığı dikkati çekmektedir.

Lisans almak zorlaşıyor,
lisanssız üretim kolaylaşıyor;
Temmuz 2020 Döneminde Lisanslı Elektrik Üretiminin Kaynak Bazında Dağılımı Yenilenebilir Enerji lehine değişiyor. İlk defa doğalgaz ve kömür %55 altına düştü. Böylelikle Türkiye, AB’nin 2050 hedeflerini şimdiden tutturabilir duruma geldi.
Piyasada güçlü bir özelleşme var. Kamunun enerji üretimdeki payı %20’nin altına düştü. Önümüzdeki dönemde bunun daha da azalması beklenmektedir. Bununla birlikte enerji piyasasında rekabetin daha fazla olacağı da beklenmektedir.
Enerji Yatırımı yapmak için çok mu geç? Eğer faturalarında yazan tüketim sözleşme gücü 10 kW ve altı ise sizin için serbest tüketici olmanın kapısı açıldı. Böylelikle küçük bir köy evi bile kendi üretimini kolayca yapabilecektir. Bulunduğu bölgenin (Bursa için UEDAŞ) Bölge Müdürlüğü’ne gidip hızlıca bağlantı gücünüzü öğrenebilirsiniz. Bu sizin için enerji alanına girme noktasında bir fırsatın kapısını açabilir. Sanayi veya diğer tesislerinizin bu manada değerlendirebilirsiniz. Daha büyük ölçekteki yatırımlar için mutlaka bir enerji danışmanına başvurunuz. Türkiye’nin batı veya güney bölgesinde işiniz veya ikametiniz var ise size daha büyük bir fırsat açılıyor, zira ülkenin tüketimlerinin büyük kısmı bu bölgedeki dağıtım şirketleri tarafından sağlanıyor.
Özellikle sanayi en büyük tüketimi sağlamakla birlikte ticarethaneler de önemli bir tüketim payına sahiptirler. Bunlar iyi bir yatırım alanı oluşturmaktadırlar

Elektrik tüketimi artıyor
Elektrik tüketiminin artmasının diğer bir sebebi de artık ulaştırma alanında da ana enerji kaynağı elektrik olacağı örülüyor. Avrupa Birliği’nde Eylül 2020’den itibaren elektrikli araç satışı ilk defa %27 ile dizel araç satışını geçmiştir. Bu demektir ki önümüzdeki dönemde tüm dünyada ulaştırmada elektrikli araçlar daha fazla tercih edilecek ve elektrik tüketimi daha da artacaktır. Şimdiden dünya genelindeki elektrikli araç sayısı 7 milyonu aşmıştır.
Bu yüzdendir ki elektrik talebinin artışı hızla devam edecektir. Bu yüzdendir ki elektrik üretimi giderek daha da önem kazanacaktır.