Bölgesel teşvik sistemiyle ilgili çalışmalar yeniden başladı. Bakan Çağlayan, konu ile ilgili sektör ve rekabet analizlerinin üzerinde durduklarını söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bölgesel teşvik sistemini yeniden gözden geçirildiğini belirterek, 2011 yılına yeni teşvik sistemi ile gireceklerini söyledi. Çağlayan, İngiltere'deki temaslarını tamamlayıp Türkiye'ye dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgeler arası iller arası gelişmişlik endekslerinin sağlıklı bir şekilde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından tespit edildiğini, sektörel analizlerin yapıldığını söyledi. Türkiye olarak 12 proje belirledikleri hatırlatan Bakan Çağlayan, ülke olarak hangi sektörlerde rekabet edebileceklerini konusunda rekabet analizlerinin ellerinde olduğunu, yine bunların tamamını alacak yeni bölgesel teşvik sistemi üzerinde çalışıldığını bildirdi.Yeni teşvik sisteminde Türkiye'yi kaç bölgeye ayıracakları konusunun belli olmadığını, mevcut teşvik sisteminde gördükleri aksayan yönleri tespit edip bunların tamamını izole edecek yeni teşvik sistemini çıkaracaklarını ifade eden Çağlayan, ''2011'e girerken yeni teşvik sistemimiz ile gireceğiz'' yanıtını verdi. Gazetecilerin, ''bölgeler arası teşvik sisteminde yeni oranlardan da bahsediyoruz değil mi?'' şeklindeki sorusuna ''tabi teşvik sisteminin içinde verilen teşvikler, bunların miktarları çeşitleri ve bölgeler tamamıyla gözden geçirilecek'' dedi.
GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER
Çağlayan, gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkelerin ikili ilişkilerinin birbirinden farklı olduğunu ifade ederek, gelişmekte olan ülkeye örneğin 100 işadamıyla gidildiğinde karşılarında muhatap olarak 300-400 işadamı bulduklarını, buna karşın İngiltere gibi belli bir seviyeye gelmiş, ihracatta belli bir düzeye ulaşmış olan ülkelerde çok fazla ikili temasların işlemediğini bildirdi. Bundan dolayı işadamlarına yurt dışına gidiş- geliş alışkanlıklarını kazandırılması, işadamlarının, firmaları bu konudaki çekingenliklerini aşmaları gerektiğini belirten Çağlayan, şöyle dedi: ''İngiliz işadamları görüşmelerde 'Türkiye'nin Kafkasya'da akrabalık bağlarınız var. Orta Doğu ile çok yakın ilişkileriniz var. Orta Doğudaki hükümetler üzerinde etkiniz son derece kuvvetli ve Afrika pazarlarına hakimsiniz' bunları açık açık söylediler. 'Bizler sizin bu imkanlarınızdan yararlanmak istiyoruz' dediler. Ben de kendilerine bir takımda 11 tane forvet olmaz, 11 tane kaleci de olmaz. Bir futbol takımında çeşitli özelliklere sahip oyuncuların bir takım ruhu içinde çalışması önemli. Biz kendi onbirimizi seçeceğiz, onlar kendi onbirlerini seçecekler. Bu sayı ilerde 20- 25'lere çıkabilir. Ama biz onbir ile başlangıç yapacağız''. Gazetecilerin ''Görüşmelerde, Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmayacağı konusunu gündeme geldi mi?'' şeklindeki sorusuna Çağlayan, konunun iki toplantıda gündeme geldiğini belirterek, ''sordukları soruların yanıtları önlerinde duruyordu. İyi not almışlardı. Onlara Türkiye'nin kriz içinde notu yükselen 17 ülkeden biri olduğunu, buna neden olarak ekonomik, siyasi istikrar, bütçe disiplini, mali disiplin konusunda hassasiyetimizin hep devam ettiğini kendilerine aktardım'' dedi.

Sayı: 724 - Sayı'nın Kapağı