banner6

18.01.2021, 20:02

Yeni yıla başlarken (2)

Geçen hafta, 2020 yılını nasıl geçirdiğimizin satır başlarını yazmıştım.
-Yıl içindeki olayların önemli bir bölümü 2021 yılına sarktı. Bunlardan en önemlisi CORONA salgınıdır. Çünkü; tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Bazı ülkelerde azalıyor, bazı ülkelerde tümüyle bitti derken; bakıyorsunuz yeniden yükselme eğilimine girmiş. Bu konuda en önemli husus, aşı… Dünyadaki bazı ülkelerdeki birçok firma aşı üretiminde 1. fazı geçmiş. Bazı firmalar 2. fazı da aşmış. Tamamlanma 3. faz ile oluyor. Bizde de aşı üretim çalışmaları yürüyor. Yakın geçmişte kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü devam ediyor olsaydı aşı konusunda biz de dünya ile yarışıyor olurduk.
Çin’den 3 milyon doz aşı geldi. 50 milyon doz için de anlaşma yapılmış. Ayrıca Biontech & Pfizer’dan da bağlantı yapılmış. Corona olayının; yaz mevsimine kadar azalacağını düşünüyorum.
-Yine dünyayı ilgilendiren ve geçen yıldan başlayan ABD seçimleri. Karşılıklı suçlamalar, Parlamento’nun basılması, şiddet olayları halen devam ediyor. Siz bu satırları okurken BIDEN koltuğuna oturmuş olabilir. Ama öyle bir süreçten geçtik ki; sorun sürüyor da olabilir. Başka ülkelere demokrasi götürmeye çalıştığını söyleyen A.B.D., bunun için milyonların ölümüne sebep olurken; kendi içindeki basit bir olayı nasıl tıkadığını da tüm dünya gördü. Önümüzde heyecanlı günler var.
-Bir diğer önemli konu Bilişim. Son yıllarda öyle gelişmeler oldu ki, artık konunun uzmanları bile ortak bir noktada buluşamıyor. Şu anda dünyanın en değerli şirketlerinin borsa değerleri ayrı ayrı trilyon dolara yaklaştı ve bunların ilk sıradakileri A.B.D.’de. Bunlara bir de uzaya uydu gönderen Elon Musk’ı da katarsanız, karşımıza dev bir güç çıkıyor. Dünya çaresiz. Hepimizin cebinde cep telefonları var. Büyük oranda A.B.D. menşeili. Çin ve Kore de yarışın içindeler.
-Kişisel verilerimiz tehlike altında. Bizim, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’muz (KVKK) var. Bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ancak konu o kadar karmaşık ki çözümü hemen gerçekleşebilecek gibi görünmüyor. Sorun bireysel bazda ve şirketler ölçeğinde ele alınıyor. Bireysel olarak fazla sıkıntılı değil deniyor ama, şirketler bazında çok sorunlu bir durum var. Bu sorunu çözebilmek için yerli ve milli bir üretim gerekiyor. Bilişimcilerle görüştüğümde bunun mümkün olduğunu söylüyorlar. Umarım devlet onların sözlerine değer verir ve henüz cılız durumdaki sanayimiz ve diğer sektörlerimiz başkalarının kontrolüne geçmez. Zaten şirketlerin önemli bir bölümü şu anda ya yabancı ortaklı veya yabancı sahipli duruma geldi.
-Yine dünyada hızla büyüyen, bir Kripto Para konusu var. Her gün büyüyen bir parasal oluşum. Öyle iddialı konuşuluyor ki; yakın gelecekte, bildiğimiz para artık kullanılmayacak. Masal gibi…
Ülkemizi daha yakından ilgilendiren birkaç konu hakkında neler olabilir onlara bir bakalım:
-S400 alımı, kullanımı, NATO ile ilişkilere etkisi masaya yatırılmış durumda. Biden görevi alınca ne olacak, izleyip göreceğiz.
-Dağlık Karabağ’da Azerbaycan/Ermenistan/Rusya’nın pozisyonları, Türkiye›nin izlemeye katılımı, Orta Asya’ya ulaşım kolaylaşacak mı? Göreceğiz.
-Yerli Oto konusunda çalışmalar sürüyor. Ne kadar yerli, ne kadarı milli olacak diye tartışmalar bitmedi. Fabrika inşaatı devam ediyor. İzleyerek göreceğiz. Fabrika Gemlik/Gemsaz bölgesinde olduğundan fiziksel gelişmeleri görsel olarak da takip edebiliyoruz.
-İşsizlik; pandemi uygulamaları da eklenince bir türlü düşürülemiyor. Ayrıca esnafın durumu da hiç iç açıcı değil.
-Yaşlara uygulanan 65 üstü ve 20 altı sınırlamaları nedeniyle günde 3 saat dışarı çıkılabiliyor. Bunun yarattığı ruhsal gerilimin aşılması zor. Ben; kitap okuyarak, televizyonda belgesel izleyerek günlerimi geçirmeye çalışıyorum. Ama buna ne kadar dayanılır bilemiyorum. Çünkü bazı söylemlere göre bu sınırlamalar Haziran sonuna kadar da sürebilirmiş. İnşallah çok kısa dönemde sınırlar gevşetilir. İlgilisi, bilgilisi çok ama yetkilisi bir tane olunca kestirimde bulunmak zor.
-Her halükârda; Maske, Mesafe ve Temizlik konusunda bu yıl özenli olmamız gerektiği ortada.
-İnşaat Sektörü; kredi faizleri % 1’in altına inince birden atılım yaptı. Ama destek kalkınca, içerideki olumlu hava durgunlaştı. Beklentim devletin tekrar bir destek çalışması şeklinde…
Önümüzdeki haftalarda daha iyi haberlerde buluşmak dileğiyle tekrar iyi bir yıl diliyorum.
Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51