banner34

banner50

banner6

12.10.2020, 20:50

Varlık Fonu'nun varlığı nedir?

Son günlerde adı, Türk Hava Yolları’nın satışıyla gündeme gelen Türkiye Varlık Fonu ile ilgili tartışmalar yine alevlendi.

(Bu arada hemen belirtmeliyiz ki, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, TVF’nin 49,12 hissesine sahip olduğu Türk Hava Yolları (THY) ile ilgili finansman görüşmeleri ve hisse satışı yapmayı planladığı şeklindeki iddialarla ilgili bir açıklama yaparak “THY’de hisse satışı ile ilgili hiçbir planımız bulunmamaktadır ve kurum kendi finansman süreçlerini başarılı bir şekilde yönetmektedir. THY’nin havacılık sektörünün zor bir sınav verdiği Kovid-19 sürecini başarıyla atlatacağına inancımız tam. Ancak en kötü senaryoda da TVF olarak THY’nin her zaman arkasındayız” diye konuştu.

Türk Hava Yolları’nı böylesine zorlu bir dönemde, bu tür tartışmalardan uzak tutmak doğru bir tavır olacaktır. THY her hangi bir devlet yardımı yapılmadan ve kendi imkanlarıyla ayakta durabilme gayretini göstermektedir. Söz verdikleri gibi tek çalışanı bile işten çıkarmadılar.

Maaşlarda düzenleme yaparak çözüm arama yoluna gidilmesi tek çareydi. Şimdilerde öne sürülen görüşler yapılan tartışmalar Varlık Fonu’nun sadece THY ile ilgilendiği gibi bir algı yaratmaktadır.

Bu nedenle, THY’nin de sahibi olarak nitelenen Türkiye Varlık Fonu’nun kim olduğuna, ne olduğuna ve varlıklarının neler olduğuna bakmakta yarar vardır.

Çok yeni bir kuruluş olan, kamuoyunda fazla bilinmeyen bu kurumla ilgili olarak İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına girip baktığımızda TVF’ye ait bilgiler şöyle:

Şirketin Ticari Unvanı:

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş

Ticaret Sicili Numarası: 55174-5

(Mersis No: 0859 0640 2870 0010)

Türkiye (TVF AŞ’nin şubesi yoktur.)

Bu şirketin neden kurulduğuna ilişkin yasal dayanak, kendi web sitelerinde

“Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ö (TVF A.Ş), 26 Ağustos 2016 tarihli ve 29813 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6741 no’lu “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” doğrultusunda kurulmuştur. 6741 no’lu Kanun hükümlerinde TVF AŞ’nin ana faaliyet konusu “Sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlanması, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkların ekonomiye kazandırılması,

dış kaynak temin edilmesi, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak edilmesi amacıyla Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonların kurulması ve yönetilmesi” olarak ifade edilmiştir.

1 Temmuz 2018 tarih ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 37. maddesi gereğince TVF, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurumlardan biri hâline gelmiştir.

TVF’nın amacı nedir diye sorduğumuzda “Türkiye Varlık Fonu, gelecek nesillere güçlü bir ekonomi bırakmak için çalışır. TVF, varlığa dayalı kalkınma fonudur ve değer yaratımına odaklanmıştır. Portföyündeki kuruluşların büyüme hedeflerine katkı sağlar.Fon, değer yarattığı şirketlerden lisans, kâr ve kira geliri elde ederek kendini finanse edebilen bir yapı oluşturmayı hedefler. Türkiye’nin vizyoner projelerine de sermaye desteği sağlamak için çalışır. Nihai amacı stratejik yatırımlarıyla Türkiye’deki şirketlerden bölgesel ve küresel liderler çıkmasına destek olmak, finansal piyasaların iyileşmesine katkıda bulunmak ve gelecek nesillere ekonomisi güçlü bir ülke bırakmaktır. Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı kurumda, Dr. Berat Albayrak Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Prof. Dr. Erişah Arıcan, Hüseyin Aydın, Salim Arda Ermut, Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu ve Fuat Tosyalı Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Sönmez ise Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak bulunuyor.

Türkiye Varlık Fonu, dört temel ilke ve değer doğrultusunda hareket edermiş.

1-TVF Türkiye’nin geleceği için kurulmuştur. Tüm iş ve faaliyetlerinde ulusa hizmeti ve yaratacağı ek değeri gözetir. TVF, bu değerlerin olmadığı iş ve faaliyetlerde yer almaz.

2-TVF, tüm iş ve faaliyetlerinde hesap verebilir ve şeffaf olmayı hedefler. Bu ilkeleri uluslararası kurumsal yönetim standartları ile tüm iş ve karar süreçlerinde gözetir.

3-TVF çalışanları hem bireysel hem de takım olarak fon ilkelerine uygun davranış biçimi ve disiplinle hareket eder. Tüm çalışanlar yüksek seviye profesyonelliğe ve disipline bağlıdır. Çalışanlar ve kurum birbirlerini destekler ve birbirlerine saygı duyar.

4-TVF, ulusa hizmet ve değer yaratma anlayışıyla üstlendiği işlerde başarı ve sonuç odaklıdır.

Türkiye Varlık Fonu’nun ne kadar varlığı var, bunu ayrıntılı bilmekte fayda var. 2016 yılında kurulan Türkiye Varlık Fonu günümüzde 8 farklı sektörden 20 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahiptir. Bu da 177 milyar TL öz kaynağa sahip olması demektir. Aktif büyüklüğe göre Türkiye’nin üç büyük ölçekli kamu bankası ile Borsa İstanbul, TVF portföyündedir. Kamu sigorta şirketlerinin birleşmesinden oluşan Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik de TVF potföyünde yer almaktadır. Son olarak Platform AŞ’ye ortak olan TVF’nın varlıklarına bakalım.

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Fon sahiplik oranı %100. Türkiye Halk Bankası A.Ş. Fon sahiplik oranı %75.3. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Fon sahiplik oranı %36. Borsa İstanbul A.Ş. Fon sahiplik oranı %90.6. Türkiye Sigorta A.Ş. Fon sahiplik oranı %81,10. Türkiye Hayat ve Emeklilik A.Ş. Fon sahiplik oranı %100. Platform Ortak Kartlı Sistemler A.Ş. Fon Sahiplik Oranı:%20 Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. Fon sahiplik oranı %100. Türkiye Petrolleri A.O. Fon sahiplik oranı %100. TVF Enerji. Fon sahiplik oranı %100. TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret AŞ. Fon sahiplik oranı %100. Türk Hava Yolları AŞ. Fon sahiplik oranı %49,12. Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. Fon sahiplik oranı %100. Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. Fon sahiplik oranı %49. TCDD İzmir Liman İşletmesi. Fon sahiplik oranı %100. Türkiye Varlık Fonu ile olarak bizim açık kaynaklardan edindiğimiz bilgiler böyle. Kuruluşun, gerekli olup olmadığını ve de amacına uygun hareket edip etmediğini konunun uzmanları daha iyi bilir.

Mutlu yarınlar Türkiye’m...
Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51