banner6

16.11.2020, 21:05

Sevinç, hüzün ve yeniden Sekizinci Viraj

Formula 1, Ağustos 2005’te 100 binin üzerinde bir katılımla ülkemizin en kalabalık spor organizasyonuyla İstanbul Park’ta start aldı. Ve 2011’e gelindiğinde ise maalesef  ülkemizdeki son yarışta o coşkudan eser kalmamıştı. Bana göre gelmesi politik gelişmelerin bir ürünüyse gitmesi de öyle oldu. O dönemlerde ben de bu sporun bir neferiydim ve yakından takip ediyordum. (Bir süre BOSSEK - Bursa Otomobil Sporları Kulübü başkanlığını yürüttüm.)

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) eski başkanı Mümtaz Tahincioğlu’nun hedefleri hatta vaatleri vardı “Formula 1, Dünya Ralli Şampiyonası (WRC), Moto GP gibi organizasyonları Türkiye’ye getirecekti!” Tüm bu hayallerin gerçek olabilmesi için hem altyapı oluşturulacak, hem ilgili devlet kurumları ikna edilerek destek sağlanacak hem de F1 yönetimi ikna edilecekti.

Bu hedefler hepimizin hayaliydi ve ülkemizin tanıtımı için büyük bir fırsattı.

Bir yandan Mümtaz Tahincioğlu’nun FIA Dünya Motor sporları Konseyi’nde olması diğer yandan F 1’in patronu Bernie Ecclestone ile olan samimi ilişkiler F1 yolunu açtı. Bu arada Türkiye ERC’yi başarılı bir şekilde düzenleyip tam not alınca ve ayrıca WRC provaları da iyi gidince 2002 yılı başında Ecclestone F1’in Türkiye’de yapılabileceğine dair iyi niyet mektubu verdi.

Evet sonunda sıra WRC, ERC, Moto GP gibi yarışlardan sonra F1’e gelmişti.



 

Bu, TOSFED’in tek başına yapabileceği bir şey değildi.  O günün hükümeti rahmetli Ecevit’in  başında olduğu koalisyondu. 2002’nin Ağustos ayında 57. Hükümet, F1 Türkiye projesi için onayı ve devlet garantisini verdi. Ve o güzel pist ülkemize kazandırıldı. Bizler, bu sporu sevenler 2005-2011 yıllarında keyif ile takip ettik. Bu uzun hikayeyi burada anlatmak tabii ki zor ancak belirli başlıklarla hatırlatmakta fayda var. Birçoğumuzun neden geldi, neden gitti, şimdi neden yine geldi diye merak ettiğini görür gibiyim.

İstanbul Park pisti bildiğim kadarıyla oldukça zor, çetrefilli virajları olan, motor ve lastikleri yoran ama F1 pilotlarına keyifli anlar veren bir pistti.

Ayrıca pistimizin o ünlü Sekizinci Virajı tüm pilotların dilindeydi. Tüm pistlerin en iyi virajı derlerdi.

Ve şimdi  Türkiye 13-14-15 Kasımda Formula 1 yarışlarına tekrar ev sahipliği yapacak. Pandemi döneminde bazı yarışlar iptal oldu bazılarında takvime uyum sorunu yaşandı ve de o uçuk bildiğimiz rakamlar makul seviyelere indi.

Bunda Sayın Vural Ak’ın ve TOSFED geçmiş dönem başkanı ve özellikle FIA konsey üyesi olan Serkan Yazıcı’nın katkılarıyla gerçekleştiğini öğrendim ki bu keyfi tekrar yaşatacakları için çok teşekkür ediyorum.

Bu arada 2021 takviminde Türkiye’yi görebilecek miyiz sorusuna inşallah diyorum. Neden mi? Vietnam yarışı iptal edildi ve 3 ülke aday İtalya İmola, Portekiz ve Türkiye.

Umarım güzel pistimiz artık atıl kalmaz ve milyonlar yine bu heyecanı tekrar yaşar. Ancak o tarihte Ramazan ayı var organizasyon nasıl şekillenir bilinmez!
Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51