banner6

30.11.2020, 20:07

Karbon Emisyonları Trilyonerlerin Gündeminde

Toplamda 5 trilyon doları yöneten dünyanın en büyük yatırımcılarından otuzunun oluşturduğu gurup, atmosfere bırakılan karbon emisyonlarını önümüzdeki 5 yıl içinde %29’a düşürmeyi hedef alan bir plan hazırlamak için kolları sıvadılar.
Bu hareket, dünyanın en güçlü şirketlerinin çoğunda büyük hisseye sahip olan etkili grup tarafından, varlık sahiplerinin daha hızlı değişim için finansal güçlerini kullanmaları için baskı oluşturuyor.
Artan sayıda yatırımcı, şirket ve hükümet 2050’ye kadar net sıfır karbon emisyonu taahhüt ederken, bazıları bu hedefe ulaşmalarını sağlamak için gereken daha kısa vadeli hedefler üzerinde çalışıyorlar.
İklim değişikliği ile mücadelede politika üretenler, önümüzdeki yıl İskoçya’da yapılacak küresel iklim görüşmelerinin bir sonraki turuna hazırlanırken, gurubun hamlesi diğer yönde ilerleyen yatırımcıların çabalarını hızlandırmalarını kamçılayacak.
Bu arada gurup üyelerinin sera gazı emisyonlarında %16-%29 arasında kesinti yapacağı ve her birinin 2021’in ilk çeyreğinde kendi özel hedeflerini teyit edecekleri açıklandı.
Gurup yaptığı açıklamada, ‘’2025 Hedef Belirleme Protokolü’’ olarak adlandırılan planın, düşük karbonlu bir ekonomiye geçişe katkıda bulunan şirketlere yatırımlarını artırmaya yardımcı olması ve hem piyasaları hem de hükümet politikalarını etkilemesi gerektiğini bildirdiler.
Özellikle yatırımcıların sahip olduğu binlerce şirkete ‘’derin emisyon kesintileri yapılması gerektiği’’ mesajının gönderileceğini ve grubun iş modellerini değiştirmek isteyen firmalarla çalışacaklarını, açıkladılar.
Bu protokol 13 Kasımda kamuoyu, akademisyenler, hükümet ve iş dünyasının görüşlerine sunulmuştur.
Gurup içinden gelen bir başka açıklamada, ‘’Net sıfıra ulaşmak sadece emisyonları azaltmak ve bugünün iş modellerini sürdürmek değildir.
Net sıfır ekonomiden gelecek köklü değişiklikler ve fırsatlar var, liderlik etmeğe hazır olanlar için yeni iş fırsatları ve güçlü kazançlar görüyoruz’’ dendi.
İş Dünyasını bu kararları almaya yönlendiren ve hatta karar alma sürecini hızlandıran son günlerde yaşadıkları bazı doğa oluşumlarına da göz atalım.
Takvim hala Eylül ayı başlarını gösteriyor olabilir, yaşanan kar yağışı ve soğuk hava sanki Kasım ayı başlarını andırıyor.
Örneğin Güney Dakota’nın bazı kısımlarında yoğun kar yağışı oldu. Colorado’da Denver dahil olmak üzere, bölgede yaşanan yoğun kar yağışı 6 milyon insanı kış alarmı altına soktu.
Kış sadece yağışlarla gelmemişti, sıcaklıklar da rekor sayılacak seviyelere düşmüştü.
1960’lı yılların başında ABD’deki mühendislik stajı sürecinde yaz ve sonbahar aylarında Denver’de kalmıştım, rutubetsiz, gündüzleri sıcak ama bunaltmayan, geceleri serin bir iklimi vardı.
Bu Eylül’de Denver’in yaşadığı soğuk hava ve yoğun kar yağışı beni de şaşırttı, işte dedim, gerçek bir iklim değişikliği olayı.
Dünya ekonomisinin atar damarlarını ellerinde tutan zengin iş adamları gurubunun, insanlığın yüz yüze olduğu doğa felaketi, iklim değişikliği ile mücadelede kolları sıvamış olmaları, bizim iş dünyamız tarafından da örnek alınır umuduyla, bu bilgileri sizlerle paylaştım.

 
Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51