banner34

banner50

banner6

23.11.2020, 21:57

İş gücünde elektrikli araç

Türkiye uzun yıllardır hem hafif ticari hem de ağır ticari araçlarda söz sahibi bir ülkedir. Bu özelliğimizi tam elektrikli versiyonlarla da pekiştirmemiz gerekmektedir.
Hafif ticari araçların elektrikli hale çevrilmesini 8-10 yıl önce BD otomotivden duymuştum. Boyner Grubu’nda olan bu firma Türkiye’deki tesislerinde 0 km Fiorino, Scudo, Ducato, Kangoo ve Traffic modellerinin koltuklu ve kargo tipi araçlarını elektrikliye dönüştürmekte ve satışa sunmaktaydı. O dönemlerde hedef kitle kargo sektörü olmuştu.
eKangoo, eTrafic ve eDucato modellerini tercih eden firmalar ağız birliği etmişçesine daha verimli ve daha çevreci olduğunu ve ciddi yakıt tasarrufu sağlandığını belirtmişlerdi.



Transit, plug-in hibrit versiyondan sonra tamamen elektriklisine de kavuşacak.
1965 yılından bu yana Türkiye ve Avrupa’da en çok tercih edilen ticari araç olma özelliğini gururla taşıyan ve 1967’den beri Ford Otosan tarafından üretilen Ford Transit’in tam elektrikli versiyonu, Ford’un elektrifikasyon stratejisi kapsamında önemli bir yere sahip bulunuyor. Ford’un Avrupa’da sattığı Transit ailesi araçların %85’inin üretimini Kocaeli’de gerçekleştiren Ford Otosan, E-Transit üretim hamlesi ile birlikte Ford’un Avrupa’daki elektrikli araç üretiminde kritik bir rol üstlenecek.
Geçen hafta Ford Motor Company Başkanı, Ford E-Transit‘in global lansmanında ticaretin lideri Transit’in tam elektrikli ilk versiyonunun Avrupa müşterileri için Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda üretileceğini açıkladı.
Ticari araçlar için elektrikli ve hibrit teknolojisine geçiş iş dünyası için özellikle çok önemli. Otomotiv sektöründeki elektrik dönüşümü büyük bir hızla devam ediyor. Elektrikli modellere geçiş, ticari araçlar için çok daha büyük öneme sahip. Elektrikli ticari araçlarla işletmelerin yakıt maliyetleri, bakım masrafları önemli ölçüde düşecek, verimlilik artacak. Ford Otosan’ın da yatırımlarını ve Ar-Ge çalışmalarını elektrikli ve hibrit araçlara odaklanarak sürdürdüğünü biliyoruz. Türkiye’de ürettikleri segmentinin ilki, elektrikli hibrit Ford Transit Custom Plug-In Hybrid, 2020 Uluslararası Yılın Ticari Aracı ödülüne layık görüldü. Geçtiğimiz aylarda da Türkiye’de üretilen ve sunulan ilk ticari hibrit modellerini müşterileriyle buluşturmaya başladı. Şimdi ise lansmanda bahsedildiği üzere gerekli tüm altyapı ve koşulları sağlayarak, Ford’un tam elektrikli ilk Transit modelinin Avrupa’ya yönelik seri üretimini gerçekleştirecek olması hepimizi mutlu ediyor. Bu durumda ilk tam elektrikli Ford E-Transit 2022 bahar aylarında Avrupa ile paralel olarak Türkiye’de de müşterileriyle buluşacak. Üretimi hedeflenen tam elektrikli yeni Ford E-Transit için bazı verilerden bahsedelim. Yeni E- Transit, 67 kWh kullanabilir batarya kapasitesinin yanı sıra WLTP (hafif taşıtlar yani binek ve 3.5 tonun altında ağırlığa sahip ticari araçların Dünya genelinde uyumlu test prosedürü) ile 350 kilometreye varan menzile sahip bulunuyor. Bu sayede ortalama filo kullanıcılarının günlük olarak sürdüklerinden 3 kat daha fazla mesafe kaydedebiliyor. E-Transit, daha düşük bakım giderleri sayesinde de servis maliyetlerinde dizel modellere göre yaklaşık yüzde 40 daha fazla tasarruf sağlıyor. Hem AC hem de DC Hızlı şarj özelliğine sahip model, yaklaşık 8,2 saatte yüzde 100 şarj olabiliyor, 115 kW DC Hızlı şarj özelliği ile de 34 dakika içinde yüzde 15’ten yüzde 80’e kadar şarj gerçekleştirebiliyor. Ford’un Avrupa’da hafif ticari araçlar için ilk kez sunduğu ‘Pro Power Onboard‘ özelliği ilk tam elektrikli E-Transit’i 2.4 kw‘a kadar bir mobil jeneratöre dönüştürüyor. Böylece, müşterilerin iş mekanlarında ve sürüş esnasında araç gereçlerini kullanmaya devam etmelerine ve şarj etmelerine yardımcı oluyor. Taşıma kapasitesinden ödün vermeyen E-Transit, Van modelleri için 1.616 kg ve kamyonet modelleri için 1.967 kg’a varan yük kapasitesi sunmaya devam ediyor. Maksimum 198 kW (269PS) ve 430 Nm tork güç sunan elektrikli motoru ile E-Transit, böylelikle Avrupa’da satışa sunulan en güçlü tam elektrikli ticari araç ünvanını kazanıyor.
Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51