banner6

21.12.2020, 20:09

Hukuk reformuna dokunuş

Günümüzde izlenen basın ve yayımlardan, “Hukuk ve Demokrasi Reformu” konusunda çalışmalar olduğu yolunda haberler izlemekteyiz. Bu alanla ilgili olarak ilgili çevrelerin aşağıda belirtilen konulardaki tespitlerimizin dikkate alınacağını umut etmekteyiz:
1. “Türk Patent ve Marka Kurumu” ibaresi
6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 188/I.a madde bendi uyarınca, “Türk Patent Enstitüsü” ibaresi “Türk Patent ve Marka Kurumu”, “TPE” ibaresi “ de “TÜRKPATENT” şeklinde değiştirilmiştir.
Yasal düzlemde, TÜRKPATENT’in amacı; marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin başvuruları, tescil ve tescil sonrası işlemleri yerine getirmektir. Oysa, söz konusu sınai haklardan sadece “Patent” ve “Marka” yı içeren bir adın yani, “Türk Patent ve Marka Kurumu” ibaresinin kabul edilmesi yerinde sayılamaz. Bu gerekçe ile, “Türk Patent ve Marka Kurumu” ibaresinin “Türk Sınai Mülkiyet Kurumu” şeklinde değiştirilmesini önermekteyiz.
2. “Sömürgecilik Hukuku Araştırma Enstitüsü”nün kurulması
Dünyada pek çok ülkede ve iç hukukumuzda “soykırım” bir uluslararası suç olarak kabul edilmektedir (Bkz., TCK m.79).
Sömürgecilik ise, bir uluslararası insanlık suçu olarak sayılmamaktadır.
Oysa sömürgecilik, bir uluslararası insanlık suçudur ve mutlaka faillerinin cezalandırılması insanlık adına kaçınılmazdır.
Konu ile ilgili bilincin yeşermesi, kökleşmesi, yayılması ve hukuki boyutta çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekir.
Sömürgecilik Hukuku ile ilgili ilmi eserlerin yayımlanması, sömürgecilik yöntemleri, “Sömürgeci Devletler Listesi” hazırlanması, sömürgeci devletlerle kurulacak ikili ya da çok taraflı anlaşmalarda özel hükümler öngörülmesi, bu konuda kamuoyunda bilincin oluşturulması ve güçlendirilmesini sağlayacak bir ortamın varlığı gerekmektedir.
Bu amaçla kurulacak, “Sömürgecilik Hukuku Araştırma Enstitüsü”nün insanlığa önemli çalışmalar yaparak, faaliyetleriyle hizmet edeceği inancındayız.
3. “Sınır Ötesi Terörü Destekleyenleri Derecelendirme Kuruluşu”nun kurulması
İnsanlığın daha fazla kan kaybını yaşamaması için, tıpkı Kredi Derecelendirme Kuruluşu gibi, bir “Sınır Ötesi Terörü Destekleyenleri Derecelendirme Kuruluşu”na hava kadar ihtiyacı vardır.
İnsanlığın asla affetmeyeceği ve hoş görmeyeceği bu hastalıkla mücadelede en etkili yöntem, “Bırakınız teröristlerle güvenlik güçleri uğraşsınlar” deyimi yetersiz olup, kurulacak olan bir “Sınır Ötesi Terörü Destekleyenleri Derecelendirme Kuruluşu” özgürlük, güvenlik ve barış yolunda hem aydınlık yüzleri hem de karanlık yüzlerin ortaya çıkması ve alınacak önlemler bakımından yararlar sağlayacaktır.
Bu anlamda, insanlık için terör hastalığının ateşini yok etmese de ateşin odunu yemesi gibi, karanlık yüzleri tanıtacak, medeniyet maskesi altında gizlenenlerin gerçek yüzlerini gösterecek ve kardeşliğin uzattığı zeytin dallarıyla terör ateşinin derecesini giderek düşürecek, yavaş yavaş gözlerine korku çöktürecek, insanlığın özgür bir yaşama kavuşması için önemli bir kazanım sağlayacaktır.
Esenlik ve mutluluk dileklerimizle,
en içten saygılarımızı sunarız.
Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51