banner6

23.11.2020, 21:47

Haçlı seferleri

Ankara Dil Tarih Ve Coğrafya Fakültesi “Tarih” bölümünde öğrenci olduğum sıralarda, işlenen pek çok tarih konusu arasında “Haçlı Seferleri” de yer almaktadır. Bu vesile ile başta Sayın Prof. Dr. İnalcık olmak üzere, tüm hocalarımıza en içten şükranlarımı ve saygılarımı arz ederim.
Çok saygıdeğer bir arkadaşım yakın zamanda, Sayın Raşid Erer tarafından 1948 tarihinde yayımlanan “Haçlı Eserleri” adlı eseri kitaplığıma kazandırdı.
Bu vesile kendisine bu köşede tekrar teşekkür ederim. Bu eserin tanıtımı öncesi “Haçlı Seferleri” konusunda şu özet bilgiyi sunmak isterim;
Ortaçağda batılı Hıristiyanların Kudüs ve öteki kutsal yerleri müslümanların elinden almak amacıyla düzenledikleri sekiz askeri - dini sefer.
Haçlı seferleri bir anlamda Akdeniz havzasının yarısının 400 yılda müslümanların eline geçmesine Hıristiyan dünyasının tepkisidir.
Diğer bir bakış açısı ile, XIV. yüz yıl sonlarından başlayan haçlı seferlerinin başlıca amacı Osmanlı yayılmasını durdurmaktı.1
Tanıtımı yapılan eserin, “Türklere Karşı Haçlı Seferleri” başlıklı ilk sayfasında şu bilgiler yer almaktadır;
“Miladın 1095 tarihinden 1291 senesine kadar dünya tarihi yeni bir cins mücadeleye sahne oldu. Bu mücadele mezhep ve akide perdesi altında gizlenen bir istismar ve keşişler mücadelesi olarak tavsif edilebilir.
İsaya kul ve kiliseye tebaa temin etmek gayesi ile, geri medeniyetli ve iptidai halk kütleleri harekete geçirildi ve bu sefer Şarka doğru yeni bir ‘Barbar istilası’ başladı.
Bu mücadelenin sebepleri çeşitli ve girifttir.
Eskiden beri ileri sürülen sebeplerin yanında ve arkasında derin ve esaslı ameller saklı bulunmaktadır.
Din perdesi altında Papalık müessesesinin teşvik ettiği bu insan sellerini tüccar zümreleri ve çeşitli devlet adamları ile asilzadeler desteklediler.
Bu üçlü pakt bilhassa İslam alemine karşı iki asır bir iz’aç ve aşındırma da halk kütleleri sayısızca harcandı.
Aleumum putperestlerle Katolik olmayan Hıristiyanlara ve Müslümanlara karşı yapılan savaşlara Avrupalılarca Haçlı Seferleri ismi verilmiştir.
Fakat nihayet bu isim Türklerle yapılan seferlere tahsis olunmuştur.”
Esenlik ve mutluluk dileklerimi iletir, en içten saygılarımızı sunarız.

(1)Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi,
Cilt 8, 1986, s.4915 vd.
Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51