banner34

banner50

banner6

19.10.2020, 20:50

Elektrikli ve hibrid aracı sevdik

Türkiye,  elektrikli ve hibrid aracı sevdi ve her geçen gün kullanım sayısı katlanarak artıyor. 2016 yılında henüz %100 elektrikli otomobil satış adedi 44 iken (BMW i3 ve Renault ZOE) 2020 yılının ilk 9 ayında satılan %100 elektrikli otomobil sayısı 261 adet olarak gerçekleşti.

Yine 2016 yılında tüm segmentlerde satılan hibrid otomobil sayısı 950 adet iken, bu yılın ilk 3 çeyreğinde  toplam 9788 adet satıldı. TEHAD verilerine göre, 2020 yılının ilk 3 ayında satılan Elektrikli ve Hibrid otomobil sayısı, 2019 yılı tüm satışları geçmiş, 2019 yılı aynı dönemine göre artış göstermiş durumda.

Türkiye elektrikli ve hibrid araç pazarının ilk markaları BMW ve Renault, 2015’ten beri satış listesinde yer alan i3 ve Zoe modellerini yeniledi. Öncü model BMW i3 için menzil mesafesi, ilk nesle göre 3 kat arttı. Daha verimli ve performanslı bir hale geldi.

Renault Zoe’de ise platform aynı kalmakla birlikte, teknoloji ve iç yaşam alanı tamamen değişti. DC şarj seçeneğine kavuştu. Menzili de yine ilk nesil Zoe’ye göre yaklaşık 3 kat arttı. Bu yıl ayrıca Türkiye elektrikli pazarına MINI Cooper SE ve Smart ForFour modelleri giriş yaptı. Mini markasının prestij modeli Cooper elektriklendi ve bu yılın ilk 9 ayında 76 adetlik satış rakamı ile güzel bir başlangıç yaptı. A segmentinin temsilcisi Smart ise Forfour ve Fortwo elektrikli modelleri 42 adetlik satışı ile geçen yılın satışı olan 22 adedi daha şimdiden ikiye katlamış oldu. Listemizin son markası Jaguar ise I-Pace ile yakaladığı başarılı satış grafiğini devam ettirdi.

Türkiye hibrid araç pazarında ise yeni marka ve model girişleri devam ediyor. Hyundai i20 lansmanı ile birlikte pazara giriş yapan markalar 33 adede yükseldi. Hibrid motor seçeneğinde kısaltılmış adı ile MHEV (MH- mild hybrid) yani yarı hibrid modellerin, markalar tarafından tercih edilmeye başlandığını görüyoruz. MHEV modellerinin tam hibrid modellerden en büyük farkı, aracın tahrik unsurunda yer almaması, sadece ilk çalıştırmada ve verimli sürüş modunda sürüşe yardımcı olmasıdır. Bu şekli ile toplam emisyon düşüşü ve kilometrede yakıt verimliliği elde edilmektedir. Tam hibrid modellerde araç ilk çalıştırma ile birlikte ilk hareketi de yapabilmekte, elektrik motoru sürekli devrede kalarak yakıt verimliliğinde maksimum değer elde edilebilmektedir.

Hibrid araçlarda ülkemizde satış üstünlüğünü yıllardır elinde bulunduran Toyota, toplamda 9177 adetlik rakam ile pazarın %90’lık oranını temsil ediyor. Subaru Forester ve LR Range Rover modelleri ile en çok satan diğer markalar oldu.

Türkiye otomotiv pazarında tüketici tercihi her yıl değişmekle birlikte, ilk 9 aydaki değişim çok daha fark edilir bir seviyeye ulaştı. Dizel motorlu araç tercihinde 2 puanlık bir düşüş görülüyor. Elektrikli modellerde henüz grafiği etkileyebilecek bir satış rakamına ulaşamadığımızdan %1’lik oranın altında seyrediyor. Hibrid sekmesinde ise ilk 9 aylık dönemde, hibrid oranı %3’e ulaştı. Bu oranın bu yılsonu itibariyle %3,5’e yükselmesini, 2021 yılında ise rahatlıkla %5’e yükseleceğini söylememiz mümkün.

Kısacası elektrikli ve hibrid araçların satış trendi ülkemizde logaritmik olarak artmaya devam edecek, yazının başında ülkemizin elektrikli ve hibrid aracı sevdiğini söylemiştim fakat  bu rakamların dünyadaki seviyesini görelim isterseniz.

Karşılaştırma açısından Almanya’da bu rakamlar nedir diye baktığımızda; sadece Eylül ayında 263.770 araç satılmış. Bunların %45 civarı benzinli , %26’si dizel , %13 hibrid ve %16‘sı elektrikli olarak gerçekleşmiş. Daha çarpıcı bir oran için Norveç örneğini verebiliriz. Norveç’te Eylül ayında 15.552 araç satılmış. Toplam elektrikli araç satış oranı %81.6 olarak gerçekleşmiş, evet yanlış duymadınız bu ciddi bir oran ve  tamamen çevre bilinci, verimlilik gibi artık kaç yazıdır bahsettiğimiz tüm avantajları benimsemiş bir toplumun bilinç seviyesi olarak önümüze çıkıyor.

Kaynak: TEHAD
Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51