banner34

banner50

banner6

21.12.2020, 20:06

Elektrikli otomobil maliyetlerinde gelişmeler

Dünya piyasasında elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasında araç maliyetleri etkili fren rolü oynuyordu.
Ancak iklim değişikliği olgusunun pompaladığı sıfır karbon salınımlı elektrikli otomobillerin yoğun kullanıma girmesi yolunda maliyetleri aşağı çekecek çok geniş kapsamlı araştırmalar yapılmakta ve adım adım hedefe yaklaşılmaktadır.
İşte bu alandaki bir gelişme de General Motors’dan, akü kimyasındaki bir ilerlemenin elektrikli araç fiyatlarını düşüreceği ve beş yıl içinde benzinle çalışanlara eşit olacağı açıklanıyor.
Teknoloji ayrıca şarj başına menzili 450 mile çıkartıyor.
Son yapılan bildirimlerde, elektrikli araç teknolojisinin ne kadar hızlı geliştiği ve neredeyse herkesin sandığından daha kısa sürede ulaşım için birincil yakıt olacağı vurgulanıyor.
Ford ve Fiat Chrysler geçtiğimiz günlerde Kanada fabrikalarında elektrikli araç üretimi planlarını açıkladılar ve dünyanın en çok satan otomobil üreticisi Volkswagen de elektrikli araç yatırımlarını ve modellerini artırıyor.
Elektrikli otomobil üreticileri için maliyetleri dengeleme sürecinde, batarya maliyetlerinin yüksekliği ve kullanım menzilini uzatma zorluğu öne çıkmaktadır, GM bu zorluğu da aşmış görünmektedir.
Bu konu üzerinde çalışan bir GM yetkilisi, 300 ila 400 mil menzilli araçlar üzerinde geliştirdikleri çalışmalarla ön maliyetin, içten yanmalı araçlara yaklaştığını, açıklıyor.
Bu arada California ve İngiltere 10 ila 15 yıl içinde benzinle çalışan yeni araç satışlarını yasaklamayı planladıklarını açıklarken, hükümetlerin iklim değişikliği ile mücadelede daha etkin adımlar atacakları belirginleşiyor.
Bildiğimiz gibi ABD’ni Paris Sözleşmesi dışında tutan Donald Trump, karşısında seçimi kazanan Joe Biden, hükümetin yakıt ekonomisi düzenlemelerini, elektrikli araçlar ve şarj alt yapısı için büyük paralar harcama yolunda geliştireceği sözünü veriyor.
GM bu geri dönüşü destekliyor.
GM ürün geliştirme sorumlusu şu açıklamayı yapıyor. ‘’Tüm tahminlere bakarsanız, genel olarak, talebin bir şekilde toparlanacağı anlaşılıyor.
Sektörün dönüştüğünü düşünüyoruz ve bu nedenle bu değişimin öncü ucunda olmak istiyoruz.’’
GM elektrikli araç harcamalarını söz edilen 20 milyar dolardan 2025 yılına kadar 27 milyar doların üzerine çıkarmayı planlıyor ve bu hamleyle sektörün şu anki lideri Tesla’nın yerini almak istiyor.
Tesla Model S gibi daha pahalı lüks elektrikli araçlar, büyük piller ve 400 milin üzerinde menziller sunuyor, ancak GM yetkilileri daha yüksek menzilli araçları ana pazarlara getirmeyi hedefliyorlar ve 450 millik bir menzilin, insanların bir benzin deposundan beklediklerine neredeyse eşit olduğunu söylüyorlar.
Bu arada bir muhasebe ve danışmanlık firması yaptığı bir çalışmada, tamamen elektrikli araç küresel satışlarının geçen yıl 2 milyonu geçtiğini ve tüm yeni araç satışlarının %2,5’ini oluşturduğunu belirlediler.
2030 yılına kadar da toplam elektrikli araç satışlarının 31 milyona ve küresel yeni araç satışlarının %32’sine yükseleceğini tahmin ediyorlar.
İşte size elektrikli araç piyasasından bir başka görüntü daha. Biz de Gemlik’te üretimi planlanan yerli otomobilimizle elektrikli araç piyasasının bir ucuna tutunacağız, herhalde…
Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51