banner34

banner50

banner6

29.06.2021, 00:09

Üniversitelerimiz ve ülkemize katkıları -1-

Ülkemizin 81 ilinde devlet üniversiteleri var. Toplam üniversite sayımız 203. Bunun 130’u devlet, 73’ü özel üniversite. Tüm dünyada bir tartışma var. Çok üniversite mi olmalı, yoksa az ve yüksek kalitede eğitim veren üniversite mi olmalı? Biz, çok ve her yerde üniversite modelini seçmişiz. İllerin bazılarında modern ve yüksek yatırımlı kampüsler oluşturmuşuz.

Örneğin Bayburt Üniversitesi yerleşkesini gördüm. Lojmanları dahil her şeyiyle tamam. Ama öğrencilerin tercihi için bu yeterli değil. Bu nedenle öğrenci ve öğretim üyesi yönünden cılız kalıyor. Ben bu yazımda kendimin de mezunu olduğu (1971 Makina) Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) çalışmaları ile ilgili olarak Rektör Sn. Tamer Yılmaz ile yapılmış bir röportajdan alıntılar yaparak, sizi bilgilendirmek istiyorum.

YTÜ 110 yıllık bir üniversite. Çok uzun bir süre İstanbul Yıldız›daki mekanda öğrenci yurdu da dahil olmak üzere mütevazi şekilde eğitimi ve öğretimi sürdürdü. Zaman içinde gelişti. Yıldız’a sığmadı. Davutpaşa Kışlası, yeni mekan olarak tahsis edildi. Gerçekten çok özenilecek bir yerleşke oluşturuldu. Ben detaylı şekilde gezdim. Teknopark yöneticisi hocamız bana ayrıntılarıyla anlatmak için benimle dolaştı. Kampüsü pek çok yönüyle anlatmak mümkün. Ben size akademik yönünü değil, teknolojik gelişmeye katkı yönünü özetle iletmek istiyorum.

YTÜ Teknopark 20 yıl önce kuruldu. 10 yıl önce de tümüyle aktif hale geldi. Şu anda Türkiye’nin en büyük Teknopark’ı YTÜ’ye ait. Davutpaşa Kampüsü’nde 11 blokta 147.394 metrekare, İkitelli şubesinde ise 1 blokta 23.472 metrekarelik mekanları var. Bu mekanlarda girişimcilere, akademisyenlere ve şirketlere hizmet veriyor. YTÜ Teknopark’ta 445 firma faaliyet gösteriyor. Bu şirketler dolaylı olarak 10.000 kişiye istihdam sağlıyor. Bu firmalarla ilgili enteresan bir bilgi aktarmak istiyorum. Bu firmalar arasında öğretim üyeleri ve öğrencilere ait olanlar var.

Bunların 57 adedi YTÜ öğretim üyelerine, 19 adedi YTÜ öğrencilerine, 45 adedi ise YTÜ mezunlarına ait. Bu yaklaşım geçmiş yıllara göre farklı. O yıllarda şirketlerin, holdinglerin yönetiminde görev alan öğretim üyeleri, “Holding Profesörleri” diye eleştiriliyordu. Nitekim bizim de bazı hocalarımız özel sektörde görev yapıyorlardı. Şimdi özellikle Ar-Ge yapan, yeni ürün geliştiren, inovatif işler yapan öğretim üyelerinin kurdukları şirketler cazip durumda.

İş dünyasından bazı yöneticiler YTÜ Yıldız Teknokent’in yönetiminde görev almış. Yıldız Tekno Yatırım adıyla bir girişim sermayesi fonu kurulmuş. Bu fona; YTÜ 10 milyon, Halkbank 10 milyon, Türk Telekom 5 milyon, Kalyon Holding 5 milyon lira ile katılmış ve 30 milyon liralık bir fon oluşmuş. Şu anda Teknopark’ta %100 bir doluluk var. Maslak 1453 mekanında 20 bin metrekarelik bir yer kiralama çalışmaları sürdürülüyor. Teknopark’ta yer isteyen 200 şirket var. Maslak için özel bir grup oluşturmak isteniyor. Bu konu bir yazıda özetlenecek durumda değil. Biraz daha ayrıntı vermek yararlı olacak. Bu nedenle gelecek hafta da devam edeceğim. Çağdaş dünyada, yaptığınız yenileşmeler ile ön sıralarda yer alabilirsiniz.

Yorumlar (1)
Cemil Altınkaynak 3 yıl önce
Cemil emil Altınkaynak
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51