Uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulan sağlık hizmetleri ve aracılık hizmetlerinin asgari hizmet sunum standartlarının belirlenmesi, uluslararası sağlık turizmi hizmetlerinde faaliyet yürütecek sağlık kuruluşları ile aracı kuruluşların yetkilendirilmesi ve bu faaliyetlerin denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Uluslararası Sağlık Turizmi Ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik (Kısaca "Yönetmelik") yayımlanarak yürürlüğe girdi.[1] Bu Yönetmelik, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve milletlerarası ikili mütekabiliyet anlaşmaları kapsamına girmeyen, ancak; yurt dışından sağlık hizmeti almak amacıyla ülkemize gelenler ile turist olarak ülkemizde bulunduğu sırada sağlık hizmeti ihtiyacı ortaya çıkan kişiler ve bu kişilere sağlık hizmeti sunan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sağlık kuruluşları ve aracı kuruluşları kapsar (Yönetmelik m.2/1). Bununla beraber, aşağıdaki durumlar için bu Yönetmelik uygulanmaz: a) Savaş, afet ve benzeri olağanüstü durumlarda, Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen ülkelerden, Türkiye’de bulundukları sürede sağlık hizmeti alan veya bu ülkelerden sivil toplum kuruluşları tarafından tedavi amacıyla getirilerek tedavi bedeli ödenen yabancı hasta ve yaralılar. b) Sağlık Bakanlığı, Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı veya Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından uygun görülen sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Balkanlardan ve Türk Cumhuriyetlerinden ülkemize tedavi amaçlı getirilen hastalar. c) Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından getirilen hastalar.
ç) Türkiye Cumhuriyeti’nin imzalamış olduğu uluslararası anlaşma uyarınca sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında sağlık yardımı alma hakkı olan ülke vatandaşları ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve ülkemize sağlık alanında milletlerarası ikili işbirliği anlaşması kapsamında tedavi için gelenler. d) Ülkemizde öğrenim görmek için öğrenci ikamet izni alanlar ile bunların eğitimleri süresince bakmakla yükümlü oldukları yakınları için aile ikamet izni alanlar.
e) Geçici koruma altındaki yabancılar, uluslararası koruma statüsü alanlar veya vatansız kişi statüsünde olanlar. f) Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci ve 44’üncü maddesi kapsamında bulunanlar.
g) Türk soylu olduğuna dair belge ibraz eden Türk soylu yabancılar. ğ) Adli vaka kapsamında kolluk kuvvetlerince getirilerek acil sağlık hizmeti alan yabancılar (Yönetmelik m.2/2). Üstte 2 (2) nci madde fıkrasında yer alan kişiler, kendi isteği ile uluslararası sağlık turizmi kapsamında ücret ödemeyi taahhüt etmesi durumunda da bu Yönetmelik kapsamında uluslararası sağlık turizmi hizmeti alabilir (Yönetmelik m.2/3)
Sağlık tesisi tarafından, bu Yönetmelik kapsamında verilen sağlık hizmetleri ile ilgili verilerin kaydedilmesi ve arşivlenmesi hususlarında Bakanlığın kayıt tescil sisteminde kayıtlı bir sağlık bilgi yönetim sistemi kullanılması zorunludur (Yönetmelik m.8/1). Ülkemizde toplantı, kongre, ticari veya turizm amaçlı süreli olarak kalan yabancılar, ülkemizde bulundukları sırada gelişen hastalıklarında ve acil durumlarında kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler veya özel sağlık kuruluşlarında sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Ancak, ani gelişen hastalık ve acil durumların sonrasında devam niteliğindeki sağlık hizmetleri yetki belgesi bulunmayan sağlık tesisinde sunulamaz (Yönetmelik m.10/1). Çalışmalarınızda başarı, ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.
[1] 26 Nisan 2025 Tarih ve 32882 Sayılı Resmi Gazete'de Sağlık Bakanlığınca yayımlandı