banner6

27.09.2021, 23:00

TOGG, TOGG.com için  açtığı davayı kaybetti

Yeni bir şirket kurulurken pek çok yerden araştırma yapılır. Tüzel şirket kurulacaksa ticaret odasından aynı isimde bir başka firma olup olmadığı incelenir. Ve artık bir şirketin var olabilmesi için olmazsa olmazımız web siteleri. 
Ulaşılabildiğimiz, maillerimizin uzantılarıyla kurulan web sitelerimiz. Şirket kuruluşundan önce marka tescilinden, ticaret odası tescilinden faklı olarak bir de bu alan adı tescilini yaptırmamız gerekiyor. Öncesinde de bununla ilgili müsaitlik araştırması yapılması gerekiyor. 
Alan adı (domain), bir internet sitesinin adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir kullanıcı internet sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Alan adı tescilinin pek çok uzantısı var, ‘com’ uzantısı her ülkede standart olarak kullanılabilen ve herkesin alabileceği bir uzantı. ‘com.tr’ ise Türkiye’ye ait bir uzantı. Eğer firma Almanya şirketiyse com.de, Arjantin şirketiyse com.ar olarak uzantı alabiliyor. Ülke uzantılı alabilmesi için ya şirket unvanı olmalı ya da marka başvurusu olmalı.  
Niye girdim bu konulara, çünkü bu hafta bir haberle çalkalandı ortalık. Konu; yerli arabamız TOGG’un, ‘com’ alan adı uzantısını almak isteği için açtığı davayı kaybetmesi. Öncesinden kontrol edilmediği için ya da hallolur diye düşünüldüğü için sadece togg.com.tr alan adı alınmış. Birinin zaten bu alan adını alabilmesi için Türkiye’de olması gerekiyor. Fakat togg.com alan adı, The Office of George Gloud isimli bir şirkete ait, ki baş harflerine baktığınızda neden bu domain’i aldıklarını anlıyorsunuz
Şu anda TOGG, ‘togg.com.tr’ alan adının sahibi olsa da ‘togg.com’ ‘The Office of George Gloud’a ait. Bu alan adının bu firmadan alınması için açılan dava ne yazık ki kaybedildi. 
Yerli otomobilin çalışmaları devam ederken TOGG, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) dava açmıştı.  Geçtiğimiz Temmuz ayında açılan davayı inceleyen WIPO, TOGG’un alan adını “haksız bir şekilde ele geçirmeye çalıştığını” ifade ederek ve davanın “kötü niyetle açıldığına” kanaat getirdi. Araba üretimi, pek çok sektöre göre daha global bir sektör, tüm dünyada marka tescili yapılması gerektiğinin dışında .com uzantısı da tüm dünyaya hitap ettiği için bu üründe çok önemli. 
Açıklamalara göre togg.com ilk olarak 2003 yılında alınmış. Sonrasında “2010 yılında şirketi CedarPC isimli bir başka şirket satın almış ve yine sonrasında başka bir şirketle birleşmiş ve bu birleşmeden sonra TOGG firması T.C.B. Associates firmasına dönüşmüş. 
Bu yüzden togg.com’a girildiğinde ‘tcbinc.com’a yönlendiriliyorsunuz. 
Orta ölçekli firmalarda bu hataları bazen görebiliyoruz ama bu çapta bir firma da nasıl böyle bir eksiklik oldu gerçekten şaşırıyorum. İstediğiniz yatırımı yapın, istediğiniz kadar markanızı oluşturun, tasarımlarınızı reklamlarınızı yapın, tescili sizde değil ise hiçbir kıymeti yok. Hedeflerinizde ancak bir yere kadar gidebilirsiniz. 
Şimdi milli aracımız TOGG bu karara itiraz edebilir veya bu alan adının sahibiyle anlaşma yoluna gitmeyi de seçebilir. 
Bir alan adı tescili yaptırmanın maliyeti inanılmaz ucuz ama bir anlaşmaya gitmenin maliyeti kim bilir ne kadar? Mayıs ayında tam da bunu anlatan “Sizin tesciliniz kaç para?” yazısını yazmıştım. İsterseniz yine bir göz atın.  
İyi haftalar dilerim.

Yorumlar (1)
Erol Özmen 3 yıl önce
Güzel yazı. Bence togg markası da olmadı. Kavramsallığı yok söylenmesi türk dili açısından sıkıntılı. Togi koysalardı daha iyiydi. Ülkedeki bütün Tolga lar alırd
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51