banner34

banner50

banner6

30.11.2020, 21:00

Temsa'da mutlu son…

Sabancı’nın ilk otomotiv yatırımı olan ve 1968’de kurulan Temsa, faaliyetlerine çelik üretimi ile başladı.

1984’te Japon Mitsubishi Motors ile imzalanan distribütörlük sonrası bir otomotiv şirketine dönüştü.

Temsa 1987’den bu yana Adana’daki 510 bin metrekarelik tesiste yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretiyor.

2000’li yıllarda Temsa, Batı Avrupa için geliştirdiği otobüslerinde, Alman MAN ve şaft üreticisi ZF ile anlaştı.

2008 krizinin ardından organizasyonel yapılanmaya giren şirket, unvanını Temsa Global olarak değiştirdi.

Temsa’nın satılacağı ile ilgili ilk haberleri 2009 yılında duymaya başlamıştık. 2015’e gelindiğinde Temsa’da üretilen her 4 otobüsün 3 ü yurt dışına ihraç ediliyordu.

Tamamı Türk mühendislerce geliştirilen 15 bine yakın aracı bugüne kadar dünyanın 66 ülkesine ihraç eden TEMSA, 3 saat şarjla 230 kilometre yol gidebilen ilk elektrikli otobüsü MD9 electriCİTY yi 2018’de tanıttı. 



Ve Mayıs 2019 da Temsa’nın yıllardır konuşulan satışı gerçekleşti. Buna yerli sermaye adına çok üzülmüştüm. Ayrıca uzun yıllar otomotive parça üreten fabrikalarda çalışan biri olarak Adana’ya gitmenin benim için en güzel tarafı Temsa ziyaretleriydi.

Ancak sevindirici haber 2020 başlarında geldi ve Sabancı Holding büyük bir özveriyle önemli bir yabancı ortak ile Temsa’yı yeniden satın almıştı.

Dünyada toplu taşımanın geleceğinin elektrikli araçlar özelinde  şekilleneceği aşikar. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan hisse devri ile Sabancı Holding ve Skoda Transportation’ın ana ortağı PPF Group ortaklığı bünyesine katılan TEMSA  ilk elektrikli otobüs ihracatını gerçekleştirdi.

Dünyada elektrikli toplu taşıma konusunda en gelişmiş ülkelerin başında gelen İsveç’e  MD9 electriCITY ihracatı gerçekleşti.

Adana’daki tesislerinde üretilen 6 adet otobüs İsveç’e doğru yola çıktı.

Bu arada Skoda bildiğimiz Alman VW grubundaki otomobil markası değil Çek Cumhuriyetindeki elektrikli otobüs, elektrikli lokomotif, troleybüs ve metro üreticisi bir firma. Ben bu firmanın Temsa’nın gelecek hedeflerine ulaşmasına ve Türkiye’deki toplu ulaşımın geleceğinde öncü bir rol oynamasına katkıda bulunacağına inanıyorum.

Üniversiteden arkadaşım,  Sabancı Holding CEO’su Sn. Cenk Alper’i  Temsa’yı bize tekrar kazandırdığı için kutluyorum.

Yine meslektaşım ve arkadaşım Temsa’nın çiçeği burnunda CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu’na  başarılar diliyorum.

 

 
Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51