banner6

31.08.2021, 11:30

Temmuz Ayı Sinai Mülkiyet Verileri

Ülkemizde sınai mülkiyet tescilinin ve bilincinin yayılması ve gelişmesi gerçekten çok iyi durumda. Sektöre ilk başladığımda yani yaklaşık 22 yıl önce özellikle küçük işletmeler bu konuya hiç önem vermez, tescil yaptırmazlardı. Hatta tescil için konuştuğumuz bazı firmalar taklit edilmelerinin avantajlı bir şey olduğunu, başkalarının da onların ismini tanıttığını düşünürlerdi. Fakat geçen zaman içerisinde tescil alanların almayan kişilere açtığı davalar, daha eski olmasına rağmen kullanılamayan markalar durumun aslında tamda öyle olmadığını gösterdi. Elinde belgesi olan öncelik hakkına sahip oluyor, başkasının kullanmasını engelliyor. Patent davaları ve korkular tescil sayılarının artmasında çok büyük role sahip.

Ayrıca devletin tescil için veya tescil alanlara verdiği destekler de sayının artmasına katkı sağladı diye düşünüyorum. Bir de patent ofislerinin sayısının artması var tabi. özellikle pazarlama ayağı olan ofislerle tescil almaya yönlendirmeler de artıyor.

Yaşadığımız pandemi dönemine rağmen sayılarda hala artış olması hem şaşırdığım hem de çok sevindiğim bir konu. Türk Patent ve Marka Kurumu Temmuz ayı verilerini açıkladı. Ben de birazda geçen yılla karşılaştırarak durum değerlendirmesi yapmak istedim.

İlk 3 ayda yaptığım çalışmada zaten nerdeyse ilk 3 aylık dönemin geçen senenin toplamının nerdeyse %30’unu karşıladığını görmüştük. Ve önümüzde daha 9 ay vardı. 7 ayı atlattığımız şu dönemde açıklanan rakamlara baktığımızda sayıların yine arttığını ve başvuru sayılarının yılı büyük bir farkla kapatacağını görüyoruz.

Çalışma hem yurt içi hem yurt dışından yapılan başvuruları kapsamakla birlikte ben yurt içi talep ile ilgili bir karşılaştırma ve değerlendirme yapmak istiyorum. Yurt dışından Türkiye’ye yapılan başvurular belki başka bir yazının konusu olabilir. Bu bize Türkiye ile ticaretin durumunu da gösterir aslında.

Çıkarılan istatistiğe göre Temmuz 2021 sonu itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan marka başvuru sayısı 98.029’u yerli toplam 106.272 olarak gerçekleşti. 2020 yılında yerli marka başvurusu sayısı 78.027 idi. Yani ilk 7 ay için %25,6’lık bir artış söz konusu.

Patent başvuru sayısı 3.977’si yerli, 5.251’i yabancı, toplam 9.228 olarak gerçekleşti. 2020 yılında yerli patent başvurusu sayısı 3.473 adet idi. Yani %8’lik bir artış söz konusu.

Faydalı model başvuru sayısı 2.639’u yerli toplam 2.674 oldu. 2020 yılında yerli faydalı model başvurusu sayısı 1999 adet idi. Yani %31’lik bir artış söz konusu.

Tasarım başvurularına bakacak olursak farklı bir durum da var. 2020 yılında tasarım başvuru sayısı 5192, 2021 yılında ise 8198 adet gözüküyor. Burada zaten artış oranı oldukça yüksek. %61 lik bir artış söz konusu. Fakat bir tasarım başvurusu içinde çok sayıda ürün olabiliyor. 10 adet koltuk bir tasarım başvurusunun içinde yapılabiliyor. Ürün adetlerine baktığımızda başvuruda bulunulan ürün sayısı 27.527’si yerli, 550’si yabancı, 3.252’ü Lahey sistemi üzerinden uluslararası başvuru olmak üzere toplam 31.329 oldu. 2020 yılında yerli tasarım başvurusunda bulunan ürün sayısı 22.171 adet idi. Yani 22.171 adet farklı tasarım için başvuruda bulunulmuş. Yani %24’lük bir artış söz konusu.

Görüldüğü üzere artış oranları oldukça yüksek. Bu oranlar temelde bize ülkemizin Ar - Ge ve URGE için yaptığı çalışmaların arttığını, kendi ürününü kendi tasarımını çıkaran firma sayısının arttığını ve marka yaratmanın önemini anlayarak kendi markasını oluşturan işletme sayısının artığını gösteriyor. Ticaret alanda kalkınmamızın en baştaki şartı da bu değil midir?

İyi haftalar dilerim.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51