banner6

Teknik tekstillerin uygulama alanları ve son kullanım yerleri

Tekstilin yeni yüzleri ile sizleri bu sayfa aracılığı ile tanıştırmayı istediğimizi yazmıştık. Bu amaçla bugün biraz kitabi bir girişle başlıklar halinde teknik tekstillerin sınıflandırılmasında esas alınan 12 ana grubun kapsadığı uygulama alanlarını ve bu alanlara giren örnek ürünleri inciliyoruz.

Tekstilin Yeni Yüzü 01.03.2021, 20:59 01.03.2021, 20:59
Teknik tekstillerin uygulama alanları ve son kullanım yerleri
Tekstilin yeni yüzleri ile sizleri bu sayfa aracılığı ile tanıştırmayı istediğimizi yazmıştık.
Bu amaçla bugün biraz kitabi bir girişle başlıklar halinde teknik tekstillerin sınıflandırılmasında esas alınan 12 ana grubun kapsadığı uygulama alanlarını ve bu alanlara giren örnek ürünleri inciliyoruz.
Son kullanım yerlerine göre teknik tekstiller;

•Tarım Teknik Tekstilleri (Agrotech): Tarım, ormancılık, bahçecilik, peyzaj bahçeciliği ve balıkçılık alanında kullanılan bu ürünlere, dokuma ve dokusuz yüzey bitki koruma örtüleri, arazi örtüleri, balıkçılıkta kullanılan halat ve ağlar, misinalar örnek gösterilebilir.
•Bina ve İnşaat Teknik Tekstilleri (Buildtech): Membran yapılar, hafif ve sağlam yapılar, hafriyat işleri, hidrolik mühendisliği ve yol inşaatında kullanılan bu ürünlere, brandalar, tenteler, çatı kaplama keçeleri, kanalizasyon astarları, dokuma çatı kaplamaları örnek gösterilebilir.
•Giyim Teknik
Tekstilleri (Clothtech):
Ayakkabı ve giysi üretimindeki yeniliklerde kullanılan bu ürünler, dokuma, örme ve dokusuz yüzey astarlar, vatkalar, ayakkabı bileşenleri, akıllı giysiler bu grup altında değerlendirilebilmektedir
•Jeotekstiller
(Geotech):
Yol inşaatı, inşaat mühendisliği, baraj ve atık alanı inşaatında kullanılan bu ürünlere, binalardaki temel malzemeleri, toprak kuvvetlendirme ürünleri, yol kuvvetlendirme ürünleri ve erozyon kontrolünde kullanılan ürünler örnek gösterilebilir.
•Ev Teknik tekstilleri (Hometech): Mobilya, döşemelik, yer döşemesi ve halı üretimindeki yeni malzemeler, binalardaki temel malzemeleri, toprak kuvvetlendirme ürünleri, yol kuvvetlendirme ürünleri ve erozyon kontrolünde kullanılan ürünler, genel olarak polimer malzemelerden oluşan geçirgen tekstil yapılarıdır.
•Endüstriyel Teknik Tekstiller (Indutech):
Makine mühendisliği, kimya ve elektrik endüstrisinde kullanılan ürünlere, taşıma bandı, hortum, emniyet kemeri, fırçalar, akü seperatörleri, zımparalar, dokuma filtreler, kablo bileşenleri, dokusuz yüzey hava, toz, sıvı ve diğer filtre ürünleri örnek gösterilebilir.
•Hijyen ve Tıbbi Teknik Tekstiller (Medtech): Tıbbi ve hijyen ürünlerindeki yenilikler, cerrahi tekstiller, yatak takımları, koruyucu giysiler, örtüler, ilaç salım sistemleri, hijyenik pedler, bakım ve hijyen ürünleri, implante edilebilen tekstiller (damar dokuları, kalp kapakçıkları, yapay eklemler, fıtık tedavisinde kullanılan kumaşlar, yapay kemik vd), implante edilmeyen ürünler (sargı bezleri, yara örtüleri, plasterler vb), vücut dışı cihazlarda kullanılan tekstillerdir.
•Taşımacılık Teknik Tekstilleri (Mobiltech): Gemi ve havacılık sektörleri ile otomotiv, demiryolu ve uzay yolculuğunda kullanılan bu ürünler, araç lastik kord bezi, tahrik kayışı, emniyet kemeri, hortum, kabin filtreleri, hava yastığı, zemin paspasları, dokuma, örme, dokusuz yüzey kaplamaları ve döşemelerde kullanılır.
•Ekoloji ve Çevre Teknik Tekstilleri (Oeko Tex): Çevre koruma, atık imha ve geri dönüşümde kullanılan ürünlere, çevre koruma, atık yönetimi, geri kazanma ürünleri, ayırma filtreleri örnek verilebilir.
•Ambalaj Teknik Tekstilleri (Packtech): Ambalajlama, kaplama ve nakliye konusunda yeniliklerde uygulanan bu ürünler arasında esnek taşıyıcı torbalar, çuval, çamaşır torbaları, sicim, çay poşeti, gıda sıvı tutma pedleri, dokusuz yüzey paketleme malzemeleri, ağlar, çantalar bulunmaktadır.
• Koruyucu Teknik Tekstiller (Protech):
Kişi ve eşyaların korunmasındaki yeniliklerde kullanılan ürünlere kişisel ve mülki koruma için termal koruyucu giysiler, nükleer, biyolojik ve kimyasallara (NBC) karşı koruyucu giysiler, mekaniksel koruma giysileri, elektrikten koruyan giysiler, temiz oda giysileri, radyasyona karşı koruyucu giysiler örnek gösterilebilir.
•Spor Teknik
Tekstilleri (Sportech):
Spor ve eğlence dünyası için yenilikçi ürün geliştirmekte kullanılır. Futbol, basketbol ve tenis gibi sporcu giysileri, jimnastik ve kayak giysileri, bisiklet tekerleği, toplar, sörf ekipmanları, yüzücü mayoları, dağcı kıyafetleri, kamp malzemeleri, hava sporu malzemeleri örnek gösterilebilir. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere teknik tekstillerin pek çok uygulama alanı vardır. Bazı ürün gruplarının birkaç farklı alan içerisinde aynı anda değerlendirilebileceği de görülmektedir. Artan çeşitlilik ve yenilikçi ürünler bu iç içe geçme durumunu daha da arttırmaktadır. Bugünden itibaren bu gruplar bazında yapılan çalışmalarla ilgili kısa bilgiler ileteceğiz. Umarız ilginizi çeker…

Teknik Tekstiller
Tekstil üretimi insanlığın en temel uğraşlarından biri olmuştur. İnsanın ilişkilerine, tercihlerine ve gündelik yaşamına önemli etkisinin olduğunu biliyoruz ya da zaman zaman fark edip, gülümsüyoruz. Basit ihtiyaçlarımızı giderdiğini düşündüğümüz tekstil ürünleri, son yüzyılda teknolojik ve bilimsel gelişmelerde yaşanan büyük gelişmelerle, oluşan yeni ihtiyaçlarımıza, pek de farkında olmamamıza rağmen, büyük katkı sağlamaktadırlar. Konforumuzu sağlayan, sağlığımızı iyi eden, hatta bazen bizi iyi hissettirdiğini düşündüğümüz ürünlerin önemli bir bölümünün yeni bir alan diye nitelendirebileceğimiz “Teknik Tekstil” üretimlerinin bize sağladığı ürünler olduğunu görebilmekteyiz. Çok geniş bir alanda insan hayatına dokunuyor bu ürünler.
TAŞIMACILIK TEKSTİLLERİ (Mobiltech)
Kullandığımız tüm araçlar, dışarıdan bakıldığında, çoğunlukla; şık, parlak, ürünlerdir. Dokunduğumuzda, malzemelerin yapısına bağlı olarak, çoğu zaman dayanıklılığını hissederiz. Ancak bu ürünler, düşündüğümüzden önemli ölçüde hafiftirler. Burada teknik tekstil ürünlerinin varlığının etkisi önemli ölçüdedir. Can güvenliğimiz risk altındayken, emniyet kemerleri, hava yastıkları, can yelekleri, kurtarma botları, halatlar, paraşüt iplikleri gibi teknik tekstil ürünleri bu riskleri en hafife indirecek ya da ortadan kaldıracak ürünler oluyorlar. Taşımacılık amacıyla kullanılan bu teknik tekstil ürünleri, önemli fiziksel etmenlere karşı bir tampon görevi görmektedir. Dış seslere, sıcaklık değişimlerine karşı yalıtım sağlarlarken, oluşan titreşimleri azaltarak bize konforlu bir seyahat sağlamaktadırlar.
KORUYUCU TEKSTİLLER (Protech)
Koruyucu tekstil malzemeleri bizleri zararlı maddelere, olumsuz fiziksel çevre koşullarına maruz kalma riskini önlemek ve bu riskten korunmamamızı sağlamak veya bu riski azaltmak için üretilmekteler. Üretilmeleri için yoğun olarak Aramid, Poliamid, cam ve metal lifleri kullanılmakta ve bu malzemeler sayesinde, bazılarımız sevdiğimiz uğraşları, bazılarımız ise mesleklerini güven içerisinde yapma imkanını buluyor.
Günlük yaşamda polisler, güvenlik görevlileri, itfaiyeciler, askerler, kış sporcuları, sağlık görevlileri, astronotlar, otomobil sporlarının sürücüleri, madenciler tarafından gelişen teknoloji ile birlikte üretilen koruyucu teknik tekstil ürünleri kullanılmaktadır.
Bu ürünler, kullanıcılarını fiziksel darbelerden, UV ışınlarından, radyasyondan, ısı değişikliklerinden ve tehlikeli kimyasallardan korumaktadır. Bizler de tüm tekstil sektörü paydaşları olarak, bu düzeyde hayatımıza dokunan bir alanda daha iyi ürünler geliştirmek, bu konudaki bilgi birikimini güçlendirmek ve birikimi olan yetişmiş insan gücünün daha fazla bu alana yönelmesini sağlamak isteğindeyiz. Türk tekstil sektörü, tekstil alanında sahip olduğu bilgi birikimi, kurulu tesisleri, yetişmiş insan gücü varlığı ile, bu yeni sayılabilecek alanda da üretimlerini yıldan yıla arttırmakta ve pazardaki payını genişletmektedir. Tekstil sektörünün bu en katma değerli bölümü diyebileceğimiz bu alandan alınacak pazar payı arttıkça, “orta gelir tuzağı” diye tabir edilen alandan çıkarma konusunda katkısı da artacaktır.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51