banner34

banner50

banner6

18.10.2021, 23:09

Tedarik krizi

Bir tedarik krizidir gidiyor. Gazetelerde tedarik zincirinin kopmasına bağlı yaşanan ekonomik sorunlardan söz ediliyor. Bu nedenle her şeyin fiyatı tabiri yerindeyse roketlemiş vaziyette. Fiyatlar öyle noktalara geldi ki, üretimler etkilenmeye başlıyor. Şu an dünyada tüm fabrikalar çalışır durumda, herkesin bildiği gibi aslında tüm sektörlerde dünyada arz fazlası var.
Peki neden bu kıtlık hissiyatı oluştu?
Yirmi yıllık karşılıksız para oluşma süreci sonunda gelinen noktada arz fazlası üretimin çok üzerinde parasal genişlemeye gidildi. Bugün ağzına kadar ham madde dolu olan fabrikalara neden rastlanıyor? Neden insanlar panikle bir şeyler alma eğiliminde?  İnsanlar alıyor çünkü fiyatlar artıyor.
Fiyatlar artıyor, beklenti daha da artacağı yönünde… Öyle olunca alım çılgınlığına şahit oluyoruz. 
Dünyanın üretim üssü Çin’de ne yaşanıyor? Kömür fiyatı artıyor, o elektrik fiyatını arttırıyor. Bu durum üretici fiyatlarının artmasına neden oluyor. Vatandaşın konutunda tükettiği enerjinin fiyatını kontrol altında tutmak için enerji arzı kısılıyor. Üretim düşünce ürün fiyatları artıyor, ürün fiyatlarının artması dünyada ürün fiyatlarının artış sarmalına girmesine neden oluyor.  İşte buna tedarik zincirinin bozulması deniyor?
Aslında dünya ekonomisinde yaşanan dengesizliğin getirdiği sorundan bahis ediyoruz. Çin’den navlun fiyatları uçtu deniyor. Çin’e konteynır dönmediği noktada sonuç başka ne olabilir? Dünya hiç yaşamadığı bir süreci tecrübe etmektedir. Karşılıksız para basma sürecini hasarsız bir şekilde sonlandıracak reçeteyi yazacak ekonomiste Nobel verileceği kesindir.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51