banner6

19.07.2021, 23:26

Sulak alan doğal yaşam çeşitliliğini de koruyalım

Geçmiş yazılarımda sizlere, sulak alanlarımızın karbon emme özelliği nedeniyle, iklim değişikliği üzerindeki frenleyici etkisini, bizde ve dünyada sulak alanlara bakış açılarını, aktarmıştım ve sulak alanlarımızı koruyalım, demiştim. Bu hafta da ülke gündemine düşen, ülkemizin önemli sulak alanlarından Gediz Deltası’nın kuzey bölgesinin 2022 yılı av sezonunda avcılığa açılması konusundaki bir haber nedeniyle, üzerindeki değeri ölçülere sığmayacak doğal yaşam çeşitliliğini de koruyalım, diyerek konuyu değerlendirmenize sunuyorum .

Şu anda Gediz Deltası UNESCO Dünya Doğa Mirası adayı, gelin şimdi doğanın bize bahşettiği bu mirasın içeriğine göz atalım. Nüfusu 4 milyonu aşkın İzmir’in yanı başında yer alan, kuşlar için yerkürenin önemli yaşam alanlarından biri olan GEDİZ DELTASI, neden avcılığa açılmaması gerekli sorusunun, çok yönlü cevabını da arayalım. Gediz Deltası, İzmir Körfezi’nin batı yakasında, Gediz Nehri’nin denizle buluştuğu noktada, 40.000 hektarlık, Bursa Ovası’nın neredeyse dört katı, alanı kapsayan çok değerli bir ekosisteme sahip doğa değerimiz, sahip olduğu doğal yaşam çeşitliliği ile Akdeniz havzasındaki en değerli sulak alanlardan biri. Her yıl on binlerce kuşun ürediği, Türkiye’deki 312 Önemli Doğa Alanı ’ndan ve 184 Önemli Kuş Alanı’ndan biri olan delta, ulusal ve uluslararası sözleşmelerle koruma altındadır ve yerkürenin en çok tehlike altındaki 277 kuş türünün de yaşam alanları arasında yer almaktadır.

Ülkemizdeki Ramsar Sözleşmesi kapsamındaki alanlardan biri olan Gediz Deltası, hem doğal sit alanı hem de yaban yaşamı barındırma alanı olma özellikleriyle, Sulak Alanları Koruma Yönetmeliği gereğince öncelikle korunacak değerlerimizden biridir. Gelin şimdi bölgeye bu değeri kazandıran, içindeki doğal yaşam çeşitliliğine göz atalım; Dünya flamingo nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una ev sahipliği yapan Gediz Deltası, aynı zamanda flamingoların Türkiye’deki ürediği iki alandan biridir, diğeri Tuz Gölü. Gediz Deltası’nda her yıl 18-20 bin flamingo kuluçkaya yatıyor, nesli tükenme tehlikesi altında olan tepeli pelikanın dünyadaki varlığının yüzde 3’üne ev sahipliği yapıyor, yine nesli tehlike altında olan Akdeniz Foku ve Deniz Kaplumbağasının, Caretta Carettalar’ ın da beraber yaşadığı nadir alanlardandır.

Deltada bugüne kadar 300 kuş türü gözlemlendi. Delta kış aylarında yaklaşık 80bin kuşa ev sahipliği yapıyor. Alan kuşlar için, sahip olduğu iklim koşulları ve zengin beslenme çeşitliliği nedeniyle, önemli bir kışlama, beslenme ve üreme alanıdır. Şu anda Gediz Deltası’nın kuzey bölgesinin 2022 yılı av sezonunda avcılığa açılması yolunda çalışmalar yapıldığı haberleri dolaşıyor.

Ülkemizdeki kuş çeşitliliğinin en yoğun olduğu alanlardan biri ve kuşlar açısından büyük değere sahip olan deltanın bırakın avlanmaya açılmasını, bilimsel veriler ışığında tüm türler için av yasağının getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bir yandan paha biçilmez doğa değerimizin farkında olup, bilim dünyasının, bu doğa hazinemizin korunması yolunda araştırmalar yapmasını ve özellikle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerin dikkatle izlemesini sağlamak gerekmektedir. Diğer yandan da iyi tanıtım yapılarak, dünyadaki doğa meraklılarının bölgeye çekilmesi ve bu paha biçilmez doğa varlıklarımızın, onların bölgedeki yaşamını etkilemeden, örneğin motorsuz kayıklarla yakından görmelerinin, incelemelerinin sağlanması, çok değerli bir doğa turizmi hareketini başlatacaktır. Bölgede avlanma izni çıkartma yetkisine sahip olanları, ülkemizin turizm yeteneklerini canlandıran kurumlarımızla kol kola girmelerini, paha biçilmez güzelliklere sahip bu doğa alanımızı doğru tanıtımlarla turizm dünyasının önüne açmalarını öneriyorum. Ve bu çok değerli doğa varlıklarımızı avlama arzusuyla yanıp tutuşanlara da sesleniyorum, gelin av tüfeklerinizi evinizde bırakın, birer sandal ve fotoğraf makinası alın, onları vurup öldüreceğinize bol bol renkli fotoğraflarını çekin, yayınlayın, bölgenin bu güzelliklerini ulusal ve uluslararası ortamlarda tanıtın, ilgi duyup gelen yerli, yabancı doğa meraklılarını sandallarınızla gezdirerek hem zevkinizi tatmin edin, hem de para kazanın. Değerli okurlarımın Kurban Bayramını kutluyorum…

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51