banner6

13.07.2021, 00:00

Stellantis’ten yatırım haberi ve Tesla

Merkezi Hollanda’da bulunan çok uluslu otomotiv şirketi Stellantis, 2025 yılı sonuna kadar elektrikli araç üretimi için 30 milyar avronun üzerinde yatırım yapılacağını duyurdu.
Söz konusu yatırım planı kapsamında Fransa, Almanya, İtalya’da ve ABD’de toplamda en az beş batarya üretim tesisinin kurulacağı bildirildi. Bünyesinde bulundurduğu başta Peugeot, Jeep, Fiat ve Opel olmak üzere toplam 14 markanın elektrikli araç modellerinin piyasaya sürülmesi öngörülüyor ve ayrıca üretilecek araçların tek şarjla 500 ila 800 km mesafeyi kat edebilmesinin planlandığı ifade ediliyor.
Şirket ayrıca 2026 yılına kadar elektrikli otomobillerin satış fiyatının, benzin ve dizel yakıtlarla çalışan otomobillerin satış fiyatıyla aynı seviyeye indirilmesinin hedeflendiğini de belirtiyor.
Buradan anlaşılacağı üzere Stellantis Grubu elektrikli araç pazarında önemli bir oyuncu olmaya aday.
ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla 2019 yılında Şanghay’da bir fabrika açmıştı. Şirket geçen yıl Çin yapımı Model 3 arabaları, bu yıl ise Çin yapımı Model Y araçlarını müşterilere teslim etmeye başladı. Ancak işler pek de yolunda gitmedi. Tesla’nın Çin pazarında - hatalı yazılımdan dolayı kaza riski oluşturabilecek - 285 bin aracı geri çağıracağı açıklandı.
Çin Piyasa Düzenleme Kurulu’nun (SAMR) yürüttüğü inceleme sonucu, bir kısmı yerli üretim, bir kısmı ise ithal olan Model 3 ve Model Y araçlarında, otomatik sürüş sistemiyle alakalı sorunların belirlendiği öğrenildi.
Geri çağırma kararını duyuran SAMR, Tesla’nın söz konusu araçlardaki hatalı yazılımları ücretsiz olarak güncelleyeceğini de aktardı.
SAMR’ın denetimi, her dört aracından birini Çin’e satan Amerikalı firmanın son aylarda karşılaştığı aksiliklere bir yenisini eklemiş oldu. Tesla’nın geçen aylarda ölümlü kazalarla gündeme gelmesinin ardından Çin makamları denetimlerini sıkılaştırdı. Ayrıca Çinli müşterilerin Tesla’dan aldıkları hizmetle ilgili şikayetlerinde de artış gözlemlendi.


Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2019-2021 arasında çıkan Model 3 ve 2020-2021 arasında çıkan Model Y araçlarında fren kaliper cıvatalarının gevşemesinden dolayı toplamda 6000 civarı otomobili geri çağırıyor.
Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin açıkladığı belgelere göre, Tesla’lardaki fren kaliper cıvatalarında meydana gelen gevşeme çeşitli güvenlik problemlerine yol açabiliyor.
Şu ana kadar bu sorundan dolayı herhangi bir kaza meydana gelmemiş. Ama yine de tedbir almakta yarar var.
Tesla yine 2019’da yayınladığı güncelleme sonrasında Model S ve Model X’lerde menzilin düşmesi ve çeşitli hızlı şarj sorunlarının oluşması nedeniyle Norveç’te suçlu bulundu. Şirket birkaç hafta içinde savunmasını yapmazsa binlerce kullanıcıya ödeme yapmak durumunda kalabilir.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51