banner6

Zaman en önemli sermaye

Zaman en önemli sermaye

Söyleşi 26.06.2006, 21:00 26.06.2006, 21:00
Zaman en önemli sermaye
Zaman en önemli sermaye
Yakup Altınözün Örnek Girişimci konuğu, BUSİAD tarihinin en genç yöneticisi, TÜGİAD Bursa Başkanı, aynı zamanda Bursa Birlikin sahibi Murat Coşkunkan.
ÖRNEK GİRİŞİMCİLERİMİZ-119
Bu haftaki Örnek Girişimci konuğum, Bursa Birlik A.Ş. sahiplerinden Murat Coşkunkan. Murat Bey, çok sevgili dostum, rahmetli Halil Coşkunkan'ın oğlu. Halil Bey ile uzun yıllar Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi'nde bulunduk. Rahmetli Halil Bey son derece beyefendi, hep güleryüzlü olan bir insandı. Malum, kendisini çok genç yaşta kaybettik. Bu vesile ile Allah rahmet eylesin diyorum. Efendim, hani bir laf vardır; 'armut dibine düşer' diye. Gerçekten de öyle oldu. Sevgili Murat Coşkunkan, bire-bir babasının aynısı. Kısaca özetlemek gerekirse, Sayın Coşkunkan, genç yaşına rağmen son derece olgun, beyefendi, gerek özel işlerinde gerekse sosyal işlerde başarılı olmuş biri. 17 Haziran 1971 Bursa doğumlu olan Sayın Coşkunkan, ilkokulu Bursa Özel İnal Ertekin Okulu'nda tamamlar. Daha sonra rahmetli babası Halil Coşkunkan'ın da öğrenim gördüğü İhsan Çizakça Lisesi'ne devam eder. Öğrenim hayatını 1994 yılında Bilkent Üniversitesi'nden mezun olarak tamamlar. Biri 10, diğeri 5 yaşında Rana ve Ayşenaz isimli iki kız çocuğu bulunmaktadır. TED Bursa Koleji'ne devam eden Rana, bu yıl dördüncü sınıfı bitirecek. Ayşenaz ise henüz Biliş Anaokulu'na devam ediyor. Murat Coşkunkan, merhum Halil Coşkunkan ve annesi Ayşe Coşkunkan'ın tek çocuğu. Şimdi gelelim Sayın Coşkunkan'ın iş yaşamını birlikte okumaya...
'İşi kendin bulacaksın'
İşe ilk başladığımda yapacak bir şeyim yoktu, hep boş oturuyordum. Babam bir gün, "Niye karşımda bomboş oturuyorsun" dedi. Sonra da ilave etti; "Ben sana iş tarif etmem, işi sen kendin bulacaksın." Anladım ki iyi bir gözlemci olarak kendime uygun işi bizzat benim bulmam gerekiyordu. Ben de öyle yaptım, artık yapacağım işleri kendim buluyordum. Babam merhum Halil Coşkunkan, BUSİAD üyesiydi. Dolayısıyla BUSİAD'ı çok yakından tanırdım. Ayrıca çok değerli arkadaşım Burhan Ersöz, BUSİAD'ın kurucu başkanı, rahmetli Doğan Ersöz'ün oğlu olduğundan ben de sıkça rahmetli Doğan amcanın ofisine uğrar ve BUSİAD'dan haberdar olurdum.
En genç yönetici
1996 yılında baba dostumuz olan, değerli büyüğüm Atilla Parlamışı arayarak BUSİAD'a nasıl üye olabileceğimi danıştım. Sağolsun kendisi konuyla ilgilendi ve bana bir ay içinde BUSİAD üyesi olarak Sayın Erol Türkün başkana rozet taktırdı. 2002 yılında Sayın Celal Beysel başkanımız beni yönetim kuruluna aldı ve o döneme kadar ki BUSİAD yönetim kurullarının en genç üyesi oldum. Daha sonra 2004 yılındaki genel kurulda Sayın Ali ihsan Yeşilova başkanımız genel sekreterlik görevini teklif etti, ben de büyük bir gururla bu göreve başladım. O döneme kadar da BUSİAD Genel Sekreterliği yapmış en genç üyeydim.
TÜGİAD Bursa Başkanı
BUSİAD ile birlikte Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin de üyesiydim. 2000 yılında Derneğin Bursa Şubesi'nin kurulmasıyla birlikte ilk yönetim kurulunda iki yıl genel sekreterlik, daha sonra dört yıl başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. 2006 yılının Mart ayında gerçekleştirdiğimiz genel kurulla Türkiye Genç İşadamları Derneğinin Bursa Şubesi Başkanlığı'na seçildim. Bu arada BUSİAD'daki genel sekreterlik görevimi de sevgili Gürcan Şirin'e devrettim. Kendisi şu an BUSİAD'ın en genç genel sekreteri olarak görevini başarıyla sürdürmektedir. Ayrıca 1996 yılından bu yana Bursa Yeşil Rotary Kulübü üyeliğim devam etmekte olup, Kulübün 1999-2000 faaliyet döneminde Başkanlığını yürüttüm. Şunu açıklıkla ifade etmeliyim ki, rotary camiasının çeşitli organlarında görev yaparken edindiğim tecrübe ve öğrenimler, bugünkü dernek çalışmalarıma büyük fayda sağladı, hep yol gösterici oldu.
Bursa Birlik
Şirketimiz Bursa Birlik Nakliyat ve Ticaret A.Ş., 1955 yılında rahmetli dedem M. Rahmi Coşkunkan tarafından kuruldu. Daha sonra yıllar ilerledikçe Türk sanayi ve ticaretinin önemli şehirlerinde şubeleşen firmamız, 1982 yılında rahmetli Cumhurbaşkanımız Sayın Turgut Özal'ın başlattığı dışa açılma ve ihracat politikaları doğrultusunda uluslararası nakliye faaliyetlerine başladı.
Bursa Birlik, bünyesinde yurtiçi taşımacılık, uluslararası nakliyat, sigortacılık, lojistik-dağıtım ve depoculuk işletmeleri bulunan bir işletme grubu. Bugün geldiğimiz noktada şirketimizin, Bursa'da bulunan 3 faaliyet yerinin haricinde, İstanbul, Çorlu-Çerkezköy, Ankara, İzmir, Konya ve Denizli illerinde şubeleri, Münihte ise temsilciliği var. Bursa Birlik, 150 kişiyi aşan çalışanı, 40 birimlik özmal araç filosuyla, şehrimiz ve ülkemizin önde gelen taşımacılık şirketlerinden biri konumuna ulaştı. 1982 yılından beri sürdürdüğü uluslararası taşımacılık faaliyetlerini ISO 9001:2000 Kalite Belgesi ile belgelendiren firmamızın, filo bünyesinde tenteli ve frigofrik araçlar ile otomotiv yan sanayi için özel tasarlanmış double-deck mega dorseler mevcut.
'Daha nice 50 yıllara
2005 yılına 'daha nice 50 yıllarda Bursa'yı taşımak umuduyla' başlayan firmamız Bursa Birlik, filosundaki değişik araç yelpazesiyle yük ayrımı yapmaksızın her türlü emtiayı taşıyor. Bugün Bursa'nın ipliğinden konfeksiyonuna, havlusundan kestane şekerine, otomotiv yedek parçasından her türlü makine ve tezgahına, kimyevi maddeden dondurmaya, balıktan yaş-meyve sebzeye kadar araç, ısı ve yol farkı gözetmeksizin oluşmuş geniş bir müşteri ve yük portföyümüz var. Bu portföy, her sektörden Bursalı firmalarımızın Bursa Birlik A.Ş'ye 50 yıldır gösterdiği güvenin bir göstergesi, bizim de firma olarak gururumuzdur.
Misyonumuz...
Sanayi ve ticaret firmalarının her türlü girdi veya ürünlerini en kısa sürede, kusursuz ve eksiksiz olarak en ekonomik fiyatla alıcılarına teslim etmek.
Vizyonumuz...
Çağdaş teknolojiyi kullanarak güleryüzlü ve müşteri odaklı hizmet anlayışı ile kusursuz ve zamanında hizmet veren bir taşımacı olmak.
2006 beklentileri
2005 yılı firmamız için öncelikle 50. kuruluş yılı olması bakımından önem taşıyordu. Bunun dışında 2005 yılı başında Denizli şubemizi faaliyete geçirdik. Ayrıca bu yıl yürürlüğe girecek Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne yönelik yatırımlarımızı ve belgelendirme faaliyetlerimizi tamamladık. 2006 yılından ümitliyiz, hedeflerimizi de buna göre büyük tuttuk. Şubat ayı içinde yeni araç yatırımlarımızı tamamladık. Yine bu yıl içinde yeni dağıtım ve depolama tesisimizi de bitirmek istiyoruz. Bu yıl diğer bir yatırım yapacağımız alan ise, nitelikli işgücü olacak. Günümüzde satış ve pazarlama, en az üretmek kadar önemli. Bursa Birlik olarak satış ve pazarlama alanına ağırlık vereceğiz.
Lojistikte atılım
İstanbul merkezli lojistik firmamızı güçlendireceğiz. Ayrıca Bursa Birlik Sigorta olarak yaklaşık 6 yıldır istikrarlı bir şekilde büyüyoruz. Sigortacılık sektörünü çok önemli görüyor, bu alanda önümüzü açacak her türlü yatırımdan kaçınmıyoruz. Özellikle ülkemizde yeni tanışılan ürün sorumluk sigortasını portföyümüzde bulunan sanayi kuruluşlarımızın hizmetine sunacağız ve ümit ediyorum ki başarılı olacağız.
Genel değerlendirme
2005 yılının sektör adına çok olumlu geçtiğini söyleyemem. Sektördeki en büyük iki maliyet kalemimiz, akaryakıt ve işçilik. Dünyada artan petrol fiyatlarının ülkemize ve dolayısıyla pompa çıkış fiyatlarına yansıması, sendikaların ülke ve sektör gerçeklerini görmezden gelerek elde ettikleri yüksek ücret artışları, iş barışına yönelik menfi baskılar, bütün bunların yanında acımasız fiyat rekabeti ve girdi maliyet artışlarımızı fiyatlara yansıtamamak... sektörümüzdeki karları bitirdi.
Kabuk değişimi
Bu yıl sektör için umutluyum. Türk taşımacılığı kabuk değiştirecek. Bildiğiniz gibi 25 Şubat 2006 tarihinden itibaren Karayolu Taşıma Yönetmeliği devreye girdi ve ülke içinde taşımacılık, aynen uluslararası taşımacılıkta yıllardır uygulandığı gibi belge ve teminat kapsamı altına alındı. Bu bağlamda bugün iki kamyonet, bir kamyon ve emanetçi zihniyetiyle yapılan, kayıt dışı çalışan ve haksız rekabete yol açan bu şirketler kayıt altına girmedikleri, yeterli teminatları vermedikleri, yeterlilik belgesi alamadıkları ve ilgili Yönetmelik hükümlerince belirlenen ücretleri ödemedikleri müddetçe, taşımacılık faaliyetlerinde bulunamayacak, bu tarz firmalara mal taşıttırmakta ısrar eden sanayi ve ticaret erbabı da mağdur olacak. Bu Yönetmeliğin sektörün önünü bir nebze açacağını, uygulamayla ilgili denetimlerin sıklaşmasıyla kayıt dışı çalışan firmalarda elenmelerin kaçınılmaz olacağını düşünüyorum.
Görüş, düşünce, tespitlerim...
- Yaşamımı etkileyen en talihsiz olay, henüz 52 yaşındayken babamı kaybetmem oldu.
- Babamla birlikte çalışmam 13-14 ayı geçmedi. Kendi işinde engin tecrübeye sahip birinden, istifade şansım maalesef olmadı.
- Büyüklerimizi, bazen fikirlerine katılmasak bile her zaman dinlemeli ve sonra iki kere daha düşünmeliyiz.
- Tecrübe, parayla satın alınamayacak kadar değerli.
- TÜGİAD eski genel başkanlarından Hamdi Akın'ın şu söylemi beni çok etkiledi: "En zor meslek ve konum veliaht olmaktır. Çevresinde gözler hep onun üzerindedir, devralıp gelecek nesillere devretmek ve hep göz önünde bulunmak baskı yaratır. Baskı sonucu cesaret ve müteşebbislik azalır, en azından durumumu koruyayım mantığı yerleşir, şirket gerekli hamleleri yapamayabilir, baskı, acele ve yanlış kararlar verdirebilir." Gerçekten şirket jenerasyonları atladıkça baskı artıyor, sorumluluk büyüyor.
Zaman...
Diyelim ki bir bankanız var ve her sabah uyandığınızda hesabınıza 86,400 USD yatıyor. Ancak bankanızın bir koşulu var. Bu 86,400 USD'yi aynı gün içinde harcadınız harcadınız, harcayamadınız asla ertesi güne devredemiyor ve biriktiremiyorsunuz. Yani paranızı gün bitene kadar tüketmelisiniz.
Ancak yarın yeniden 86,400 USD alacaksınız. Aslında herkesin böyle bir bankası var. Adı: Zaman. Her sabah hesabınıza 86,400 saniye yatıyor.
- Yılın değerini anlayabilmek için, sınıfta kalmış bir öğrenciye sorun.
- Ayın değerini anlayabilmek için, prematüre bir bebeği dünyayı getiren anneye sorun.
- Bir günün değerini anlayabilmek için, günlük bir gazetenin editörüne sorun.
- Bir saatin değerini anlayabilmek için, biz, yani nakliye sektörüne ve müşterisine sorun.
- Bir saniyenin değerini anlayabilmek için, uçağı henüz kaçırmış bir yolcuya sorun.
- Bir salisenin değerini anlayabilmek için, olimpiyatlarda gümüş madalya almış bir sporcuya sorun.
- Özetle, Bursa Birlikte zaman ve para taşıyoruz. Emanetler zamanında ve doğru olarak alıcısına ulaşmalı. Çünkü, zaman kaybı, para kaybı demektir.

Sayı: 529 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51