banner6

Uludağ Üniversitesi marka yolunda

Elif didem danacıoğlu Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa'da kurulması planlanan yeni üniversiteler konusunda formüller üretiyor. Sanayi ve kent ile bütünleşen bir üniversite planlıyor.

Söyleşi 05.08.2019, 21:00 05.08.2019, 21:00
Uludağ Üniversitesi marka yolunda
Elif didem danacıoğlu

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa'da kurulması planlanan yeni üniversiteler konusunda formüller üretiyor. Sanayi ve kent ile bütünleşen bir üniversite planlıyor. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, "Kent üniversitenin içinde, üniversite kentin içinde olacak diyor.


Bursa Uludağ Üniversitesi ile iş birliği içerisinde, meslek yüksek okulları ile teknik bilimler fakülteleri oluşturularak ayrı bir üniversite haline dönüştürmesi planlanıyor. "Bu, Bursa Uludağ Üniversitesi'nin gücünü zayıflatmaz diyen Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, ilçelerde üniversitelerin açılabileceğini desteklediklerinin altını çizdi.
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, özellikle üniversite sanayi ile iş birliğine, toplumla ilişkilerde bütünleşmeye vurgu yapıyor. Bursa'nın Uludağ Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi'nin Bursa ve Türkiye için varlığına işaret eden Kılavuz, inovatif bir üniversite hedeflediklerini anlatıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi'nin ait olduğu coşkusunu herkesin gönlünde oluşturmak istediklerinin altını çizen Kılavuz, kentle bütünleşen bir marka üniversite hedefinde ilerleyeceklerini söyledi.


"MARKA ÜNİVERSİTE
HEDEFİNDE
İLERLEYECEĞİZ
Hedeflerinizi
paylaşır mısınız?
Bursa Uludağ Üniversitesi'nin ait olduğu coşkuyu herkesin gönlünde oluşturmak ve tüm kadrolarımızla birlikte istikrar ve gelişime önem veren bir kitle oluşturmak istiyoruz. Türkiye ve Bursa ekonomisine ciddi katkılar sunabilecek bir üniversite oluşturabileceğimizin kanaatindeyim. Bilimsel çalışmalarıyla, dünya üniversiteler sıralamasındaki yükselişiyle, kentle bütünleşen ve ekonomik hayata katkısıyla ve ürettiği projeler ile daha da büyüyen ve gelişen bir marka üniversite hedefinde ilerleyeceğiz ve üretimde çok ciddi mesafeler alabileceğimizi düşünüyorum.
"KENT ÜNİVERSİTENİN İÇİNDE, ÜNİVERSİTE KENTİN İÇİNDE
OLACAK
Üniversite - sanayi
işbirliğini nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Bursa Uludağ Üniversite'si sağlık bilimleri, fen bilimleri, sosyal bilimler ve eğitim bilimleri alanlarında öğrenci yetiştiriyor. Dolayısıyla, sanayi ve üniversite dediğimizde sadece bir alan oluşuyor. Fakat, üniversite kent, üniversite toplum ilişkisi dediğimiz alanda da sosyal ve eğitim bilimleriyle de çok ciddi kentle bütünleşen bir alan ortaya çıkıyor. Bu sebeple toplumla ilişkilerde bütünleşmeyi yansıtmak olacaktır. ‘Kent üniversitenin içinde olacak, üniversite kentin içinde olacak' sloganıyla hareket ediyoruz. Bursa,Uludağ Üniversitesi için var. Uludağ Üniversitesi, Bursa ve Türkiye için var. ‘Bursa büyürse Türkiye büyür' mottosuyla Bursa'nın büyümesi Uludağ Üniversitesi'nin büyümesine bağlı. Bursa Uludağ Üniversitesi; eğitimiyle, araştırmalarıyla ve ürettikleriyle toplumla bütünleştiğinde daha da büyüyecektir. İstikrarı çok önemsiyoruz, daha da iyiye doğru ilerleyen, gelişen ve inovatif bir üniversite haline gelme düşüncemiz var. Sadece ürettiğini ticarete çeviren değil, patent alan, inovasyon, yaratıcı ve bilgi birikimine sahip olan, teknolojiyi bir üst sınıfa çıkarabilen bir üniversite hedefimiz var. Yapay zekanın konuşulduğu bir yapıda inovatif bir üniversite hedefliyoruz. Bursa Uludağ Üniversitesi'nde yatırım stratejileri genişledi.Türkiye ve Bursa'nın ihtiyaçlarını ve gerekliliklerini dikkate almaya devam ediyoruz.
ULUTEK TEKNOPARK
YENİDEN YAPILANDI
Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, şöyle devam ediyor:
"ULUTEK yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.ULUTEK'e bağlı teknoloji transfer ofisimiz var. Bu iki unsur ile sürekli Bursa sanayisiyle temas halinde olacağız. Yakınlığı itibariyle ULUTEK'i TEKNOSAB ile entegre hale getirebilirsek ve TEKNOSAB'ın içerisinde yer alan sanayi kuruluşlarının Ar-Ge merkezlerini ULUTEK'te oluşturabilirsek eğer, TEKNOSAB'ın bilimsel desteğini ve marka olma imkanını Uludağ Üniversitesi arazisi içerisinde yer alan ULUTEK ile yapabiliriz. Bu hayalimiz gerçekleşirse eğer, Bursa sanayisi ile üniversite iç içe geçmiş olacak. Bu anlamda sanayimizde bilim adamlarına ihtiyacımız var. Artık Uludağ Üniversitesi'ni sanayi, yerel yönetim, kamu ve toplumun her kesiminde işbirliği içinde göreceksiniz.
Bursa'da
üniversiteler
çoğalmalı mı?
Kesinlikle çoğalmalı.Bursa üniversite sayısını arttırmayı hakediyor. Vakıf üniversitelerine yeni yatırımlar olacağı söylenti var. Diğer bir yandan da devlet üniversitelerinin de çoğalması gerektiğini düşünüyorum. Bursa Uludağ Üniversitesi'nin ana kimliği korunarak, Bursa'da kurulması planlanan yeni üniversiteler konusunda da formüller üretiyoruz. Bursa Uludağ Üniversitesi ile işbirliği içerisinde meslek yüksek okullarımız ile teknik bilimler fakülteleri oluşturarak bunları ayrı bir üniversite haline dönüştürmeyi istiyoruz. Bu Bursa Uludağ Üniversitesinin gücünü zayıflatmaz. Karacabey ve Mustafakemalpaşa eksenli olmak üzere bir tarım ve gıda üniversitesi. Oradaki meslek yüksekolullarımız hem tarım fakültesi hem de veteriner fakültesinin temellerini oluşturabilecek düzeydeler. Bir de gıda bilimleri fakültesi gibi bir şey oluşturabilirsek olur. İnegöl'de bu mümkün diye düşünüyorum. İnegöl'de işletme fakültemiz var, tasarım fakültesi teklifimizi yaptık. Sağlık bilimleri fakültesi teklifimizi de yaptık. Yenişehir ve İznik de oraya bağlanabilir. Aynı şekilde Orhangazi ve Gemlik eksenli bir üniversitemiz çıkabilir. Misyon odaklı bölgesel kalkınma üretiminde yapısal dönüşüm oluşur. İlçeler de üniversiteler açılabilir.
Yatırımlardan
bahseder misiniz?  
Kalkınma projeleri ve yatırımlara da ciddi kaynaklar ayırdık. Uludağ Üniversitesi'ni mevcut kimliğinin ötesine taşıyarak bilimin ekonomik değere ve toplumsal faydaya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Yapılan projelerin koruma altına alınması ve ticarileşmesi gerekir.Yaşayan bir üniversite haline gelmeliyiz. Bursa, sanayi ve tarım şehri.Üniversitede bilimin teknolojiye, teknolojinin ticarileşmesine yönelik döngüyü tamamlamak istiyoruz. 
İş dünyası ve üniversite işbirliği içerisinde yürütülen projeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Şehirle üniversiteyi bütünleştirmeye karar verdik. Bu anlamda özel sektörümüzü güçlendirecek ve girişimci sayımızı arttıracak adımlar atmaya çalışacağız. Teknoloji üretebilecek seviyeye gelmemiz gerekiyor. O da araştırma ve geliştirmeye bağlıdır. 
Bilginin katma değerli üretime dönüşmesi noktasında üniversite ile iş dünyası ve girişimcilerimiz arasında kuracağı işbirlikleriyle sonuç odaklı çalışmalara değinir misiniz? 
Genç araştırmacıların fikirlerini ticarete dönüştürebilmeye yönelik yapılan TÜBİTAK'ın projeleri içerisinde önemli konumdayız. Bunun ara yüzü de teknoloji transfer ofisleridir. Dünyada teknoloji transfer ofisleri gelişmiş üniversitelerin tamamında var. Bugün dünyadaki oranlarına bakarsanız teknoloji transfer ofislerinin yüzde 50'si üniversitelerin sahip olduğu teknoloji transfer ofisleridir. Ar-Ge desteklerinin artıyor olması üniversiteler için önemli bir kazanç. Bizlerde bilimsel araştırma projelerimizle çok ciddi katkılar veriyoruz. Üniversitelerin bulunduğu kentin ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçla çok sayıda kurum ve kuruluş ile ortak çalışmalara imza attık. Üniversite-sanayi işbirliği noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Bursa, Türkiye'nin en önemli kentlerinden birisi olarak karşımızda duruyor. Şehrimizde hizmet veren sanayi kuruluşları ile sürekli temas halindeyiz. Bizlere iletilen ihtiyaçları ve istekleri dinliyoruz. Savunma sanayi alanında Ar-Ge mühendisi yetiştirme programları düzenledik. Hayata geçirdiğimiz bu programlar ile yüzlerce öğrencimiz Ar-Ge alanında önde gelen kurumların temsilcileri ile çalışma fırsatı yakaladı. Bilgi ve teknolojinin belirleyici olduğu günümüz dünyasında tüm alanlarda yaşanan hızlı dönüşüm, kurum ve kuruluşların yanı sıra bireylere de yenilikçi olmaktan başka seçenek bırakmamaktadır. Hedeflerimize ulaşmamız, bilgi üretmek ve bunu katma değere dönüştürmekle mümkün. Hükümetimizin Ar - Ge teşvikleri sayesinde ülkemiz bu alanda son dönemde ciddi bir ivme yakalandı. Teknolojiye yön vermeliyiz. Teknoloji üreten bir ülke haline gelmeliyiz. Bursa Uludağ Üniversitesi olarak bizler de bu yüksek teknolojiye geçiş hamlelerin odağında olmak ve bu alanda da projeler üretmek üzere çalışmalarımızı hızlandırdık. Ar-Ge ve inovasyon konusunda devletimizin destekleri, sanayicilerimizin yaptığı yatırımlar, üniversitelerimizin ortaya koyduğu projeler çok değerli. En önemlisi de tüm bu çalışmaların bir arada ve ortak bir hedefle yürütülmesidir. Ülkemizin gelecek projeksiyonu doğrultusunda çalışmaların meyvelerini kısa sürede vereceğine inanıyorum.

Sayı: 1211 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51