banner6

'Tüm sanayicilerimizin BUTTİM'de en az bir dükkanı olmalı

"Tüm sanayicilerimizin BUTTİM'de en az bir dükkanı olmalı

Söyleşi 06.08.2018, 21:00 06.08.2018, 21:00
'Tüm sanayicilerimizin BUTTİM'de en az bir dükkanı olmalı
Elif Didem Danacıoğlu

BUTTİM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tiryaki, "Ticaretin içeriği ve pazarlamanın şekli değişti, yavaş yavaş ticaret fabrikalara doğru kaymaya başladı. Fabrikalardan satışların yapılmaya başlamasıyla Buttim, zor günler geçirdi. Dünyada ticaret tekrar kümelenme arayışına girdi dedi.

Sadece Anadolu'ya değil, dünyaya mal satan bir ticaret merkezi hedeflediklerini ifade eden BUTTİM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tiryaki, BUTTİM'in uluslararasına açılan bir kapı olmasını istediklerini ve çalışmalarının bu doğrultuda devam ettiğinin altını çizdi. BUTTİM'in amacına uygun şekilde hareketlilik kazanması için yerel yönetimler, STK'lar, sanayi bölgeleri ve ticari dinamikleriyle hareketle bu konularda neler yapılması gerektiğini seçimlerden önce çok iyi planladıklarını ve göreve gelir gelmez de çalışmalarını hayata geçirmeye başladıklarını ifade eden Ali Tiryaki, "Dünyanın her yerinde kümelenen ticaretin yapıldığı merkezler var. Tüm sanayicilerimizin Buttim'de en az bir dükkanı olmalı. Fuara gelen alım heyetleri fabrikanızı görmek istiyor, işte Buttim bunun için çok değerli çünkü tüm firmaları aynı çatı altında görebilmiş olacaklar dedi. İşte, BUTTİM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tiryaki ile büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığı dev tesisin geleceğini konuştuğumuz röportajımız...

BUTTİM'in ticaretteki geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ticaret Merkezi olan BUTTİM, 1996 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. BUTTİM Ticaret Merkezi bünyesinde büyük sanayi kuruluşlarının da yer aldığı 2 bin işyeri bulunmaktadır. Bursa'nın değeri olan bu dev tesisi kazandırdıkları için BUTTİM'in kurucu Başkanı Halil Yılmaz Haliloğlu ve kurucu yönetim kurulu üyelerimize sonsuz teşekkür ediyoruz.
FABRİKADAN SATIŞLAR
İLE BUTTİM'DE
ZOR GÜNLER BAŞLADI
BUTTİM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tiryaki, "Ticaretin içeriği ve pazarlamanın şekli değişti, yavaş yavaş ticaret fabrikalara doğru kaymaya başladı. Fabrikalardan satışların yapılmaya başlamasıyla Buttim, zor günler geçirdi. Dünyada ticaret tekrar kümelenme arayışına girdi. BUTTİM'in amacına uygun şekilde hareketlilik kazanması için yerel yönetimler, STK'lar, sanayi bölgeleri ve ticari dinamikleriyle hareketle, bu konularda neler yapacağımızı seçimlerimiz öncesinde çok iyi planlamıştık. Göreve gelir gelmez de çalışmalarımızı hayata geçirmeye başladık. BTSO'nun yapmış olduğu UR-GE çalışmalarına katıldık. BTSO ile ev tekstili ve hazır giyim kumaşı üzerine düzenlenen iki alım heyetini BUTTİM'de ağırladık. Alım heyetlerine ve uluslararasında BUTTİM'i daha iyi anlatabilmek için iki dilde broşür ve tanıtım filmi, dört dilde web sitesi hazırlandı. Ekonomi Bakanlığına ziyaret gerçekleştirerek BUTTİM olarak UR-GE projesi hazırlamak için onay aldık. Ekonomi Bakanlığı'ndan BUTTİM Kooperatif üzerinden yürütülecek yüzde 75 devlet destekli UR-GE projeleri için Hazır Giyim Kumaşı, Perde ve Ev Tekstili, Döşemelik Kumaş olmak üzere 3 başlık halinde çalışmalara başladık ve BUTTİM'in ticaretine katkı sağlamış olacağız dedi.
"DÜNYAYA MAL SATAN
BİR TİCARET MERKEZİ
HEDEFLİYORUZ
Ali Tiryaki, şöyle devam etti: "Biliyorsunuz ki, ticaretin akışının olmadığı bir yerde binanızın fiziksel şartları ne kadar iyi olursa olsun, ticaretiniz yavaşlıyorsa oranın değeri düşüyor. Ev tekstili, döşemelik ve perdelik olmak üzere Buttim'de çok büyük firmalarımızda var. Bursa'nın tekstildeki tarihsel sürecide çok önemli. Sadece Anadolu'ya değil, dünyaya mal satan bir ticaret merkezi hedefliyoruz. Atıl alanları değerlendirilip yeni alanlar oluşturduk. Çehrenin gelişmesiyle cazibe merkezi haline gelen bu bölge T2 tramvay hattı ile Tüyap Fuarı'nın daha da canlanmasını planlıyoruz. Bursa'da 12 fuar, İstanbul'da 400 fuar yapılıyor. Bizler uluslararasına açılan bir kapı olmak istiyoruz. Bütün gayretlerimiz bu doğrultuda devam ediyor. Belediye otobüsümüz Büyükşehir Belediyemiz ve Burulaş Genel Müdürlüğüyle yapılan görüşmeler sonucu BUTTİM Kültür Merkezi önünden hareket etmeye başlamıştır. Sosyal alanlara ihtiyacımız vardı, parkımız eskimişti yenilendi. Fiziksel şartlarımızın iyileştirilmesi için iş merkezimizin çatısına bir güneş enerjisinden elektrik üretecek sistemi yaparak enerji maliyetlerimizi yaklaşık yüzde 35 kadar indirmeyi hedefliyoruz.Buttim'de daha giderleri düşürüp, atıl durun alanların kiraya verilmesi sağlanarak gelirlerimizi arttırdık. Uyguladığımız şeffaf ihale anlayışı ile ihalelerimizin en hesaplı şekilde yapılmasını sağladık. Artan gelirlerimizle yeni projelere imza atarak bu yönde odaklandık. Ticaretin yanında Fiziksel şartlarımızı da iyileştirerek yaşanabilir ve uluslararasına yakışan bir Buttim olarak Bursamınızın ve ülkemizin ekonomisine katkıda bulunacağız.
"SANAYİCİLERİMİZİ
BUTTİM TİCARET MERKEZİNE DAVET EDİYORUM
OSB'ler ile işbirliğiniz var mı?
İnegöl'den Karacabey'e kadar uzanan bünyemizde büyük şirketlerimiz var. Bu şirketlerimiz kendi pazarlarını yaratıyorlar. Dünyanın her yerinde kümelenen ticaretin yapıldığı merkezler var. Tüm sanayicilerimizin BUTTİM'de en az bir dükkanı olmalı. Fuara gelen alım heyetleri fabrikanızı görmek istiyor, işte BUTTİM bunun için çok değerli çünkü tüm firmaları aynı çatı altında görebilmiş olacaklar. İstanbul'dan bir iş insanını Bursa'daki bir fabrikaya getiremezsiniz, ama bunu başarabilirsek alıcı firma direkt fabrikaya gidecek üretim yerini gördüğü zaman asıl satış pazarlama o zaman başlamış olacak. İstanbul'un arka bahçesinden çıkarak, Bursa olarak var olmak istiyoruz. Ticaret birden bire fabrikalara kaydı, tekrar ticaret kümelenme arayışına girdi. Satışın şekli değişti, Buttim daha da değer kazanmaya başladı. T2 tramvayı bittiği zaman, perakende günleri yapmak istiyoruz. 1-2 yıl içerisinde Buttim'in daha da değeri artacak. Buttim'in geleceği parlak gözüküyor, şu anda en uygun ticaret yapılacak yerdir. Sanayicilerimizi Buttim Ticaret Merkezine davet ediyorum. Bursa'nın 1,2 milyar dolarlık tekstil ürünü ihracatının yarısından çoğu Buttim firmalarından gerçekleşiyor.
Tüyap Fuarı ile
BUTTİM daha da ileriye nasıl taşınabilir?
İstanbul'da ev tekstili ile ilgili iki fuar gerçekleşiyor. İstanbul'da yapılan fuarlardan en az birinin Bursa Tüyap'ta yapılmasını istiyoruz. Bu avantaj kendi üretim yerlerimizi gösterme fırsatı da sağlayacak. Ayrıca stant fiyatlarının çok yüksek olması caydırıcı oluyor, bu konuda da teşvik bekliyoruz. Dünyaya kapısı açılan bir pencere hedefliyoruz. Tüyap'ın uluslararası bir fuar haline gelmesine, yolunun İstanbul caddesinden girilen fuar anlayışını geliştirmek istiyoruz.
Doluluk oranınız
ne durumda?
BUTTİM'de doluluk oranımız yüzde 90 düzeyinde. Yavaş yavaş bu canlılığımızı dünyanın her yerine mal satarak göstermeliyiz. Özellikle markalaşmaya ağırlık vererek başarıya yükselebiliriz. Ticaretin şartlarını markalaşmak ve ürün kalitesinde birinci sırada yer almak olarak tanımlayabiliriz.
Buttim'in Bursa
ekonomisine katkısını nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Bursa'nın 1,2 milyon dolarlık tekstil ürünü ihracatı var, yarısından çoğu Buttim'deki tekstil ihracatçısı firmalarımızdan karşılanıyor. 10 bin kişilik bir istihdamımız var. Türkiye'nin dört bir tarafına üretimlerimizi yolluyoruz.
"UR-GE'DE BURSA'NIN
İLK KOOPERATİFİYİZ
İhracatın finansal
sorunlarını nasıl
değerlendiriyorsunuz?
İhracat yapan firmalarımız var. Bu firmalarımızın ihracatlarının arttırılması ve hiç ihracat yapmamış firmalarımıza da ihracatın yolunun açılması yönünde hedeflerimizi koyduk. Eximbank'ın desteklerinin artarak devam etmesini bekliyoruz. Ülkemizde finansman olarak sıkıntılar var. Kurdaki dalgalanmalar ihracatçılarımızı yoruyor. İhracat için kümelenme çalışmalarımızı başlattık. Ekonomi bakanlığından yüzde 75 destek alan Ur-Ge'de Bursa'nın ilk kooperatifiyiz.
Cari açığı nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Para piyasası ayrı bir piyasadır ve bu kesinlikle üretimden, üretimde ihracattan geçer. Para piyasasını dengelemenin ve döviz kurunu düşürmenin yolu kesinlikle üretim ve ihracattır.
Üretim ve ihracatın olmadığı yerde siz istediğiniz kadar para piyasasında oynama yapmaya çalışın geçici bir süre piyasayı kontrol altında tutabilirsiniz.
Yeni pazarlarınız var mı?
Ortadoğu, Irak, İran, Arabistan ve Rusya önemli pazarlarımız arasında yer alıyor. Biz komşularımızla alışveriş yapan bir ticaret merkeziyiz. Yükselen değerleri fark etmek lazım. Çin'in ekonomide söz sahibi olduğunu biliyoruz. Gelişen piyasalarda yavaş yavaş yeni pazarlara açılmaya çalışıyoruz. BTSO ile ortak çalışmalarla bunu başaracağımıza inanıyoruz.

Sayı: 1161 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51