banner34

banner50

banner6

'Şartlar ne olursa olsun üretim devam etmeli'

Türkiye’deki tüm OSB’lerin çatı kuruluşu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu’nun (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, pandemi sürecinin başından bu yana, sanayi üretiminin kesintiye uğramadan devam etmesi gerektiğini savunduklarını dile getirerek, “Organize sanayi bölgelerimizle birlikte; ‘Tedbir Al, Çalışanını Koru, Üretime Devam Et Türkiyem’ dedik” şeklinde konuştu.   SEMİH AYDIN   Bursa’daki OSB Yönetim Kurulu Başkanlarıyla gerçekleştirdiğimiz ‘OSB’ler Konuşuyor’ röportaj dizimizin sonuncusunu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ile gerçekleştirdik.

Söyleşi 08.09.2020, 12:48 08.09.2020, 12:48
'Şartlar ne olursa olsun üretim devam etmeli'
Türkiye’deki tüm OSB’lerin çatı kuruluşu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu’nun (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, pandemi sürecinin başından bu yana, sanayi üretiminin kesintiye uğramadan devam etmesi gerektiğini savunduklarını dile getirerek, “Organize sanayi bölgelerimizle birlikte; ‘Tedbir Al, Çalışanını Koru, Üretime Devam Et Türkiyem’ dedik” şeklinde konuştu.

 

SEMİH AYDIN

 

Bursa’daki OSB Yönetim Kurulu Başkanlarıyla gerçekleştirdiğimiz ‘OSB’ler Konuşuyor’ röportaj dizimizin sonuncusunu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ile gerçekleştirdik. Kütükcü, pandemi sürecini, Türkiye’deki OSB’lerin normalleşmeyle birlikte atacağı adımları EKOHABER Gazetesi’ne değerlendirdi.

 

“Sanayide toparlanma hızla devam ediyor”

Pandemiyle birlikte hem Türkiye’nin hem de dünyanın çok özel bir dönemden geçtiğini ifade eden OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Kütükcü, “İnsan sağlığını, ekonomileri, üretim hayatını, özetle tüm alanları olumsuz etkileyen, dünyayı yeni bir belirsizliğe sürükleyen yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını, maalesef ülkemizde de halen etkisini sürdürüyor” dedi.

Kütükcü, “Yaklaşık 6 aydır hepimiz kendi cephemizde olağanüstü bir mücadele veriyoruz. OSB camiası olarak bu süreçte, gerçekten büyük bir stres testinden geçtik, geçmeye de devam ediyoruz” diye konuştu.

Normalleşmeyle birlikte OSB’lerde hızlı bir toparlanmanın yaşandığına dikkat çeken Kütükcü, “Özellikle Nisan ayında sanayi üretimimiz neredeyse dip yaptı, kapasite kullanım oranlarımız ciddi oranlarda düştü. Üzerine bir de artan enerji maliyetleri binince, ciddi zorlandık. Ancak hamdolsun, bu dönemi geride bıraktık. Organize Sanayi Bölgelerimizden gelen veriler, özellikle de sanayi üretiminin öncü göstergelerinden birisi olan elektrik tüketimi sanayi üretimimizdeki toparlanmanın hızla devam ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

 

“Sanayi üretimi kesintiye uğramamalı”

Memiş Kütükcü, Türkiye’deki tüm OSB’lerin çatı kuruluşu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) olarak, pandemi sürecinin başından bu yana, sanayi üretiminin kesintiye uğramadan devam etmesi gerektiğini savunduklarını dile getirdi.

“Şartlar ne olursa olsun, tedbirlerimizi alarak üretime devam etmeliyiz’ kararlılığını ortaya koyduk” diyen Kütükcü sözlerini şöyle sürdürdü; “Bunun için de, organize sanayi bölgelerimizle birlikte; ‘Tedbir Al, Çalışanını Koru, Üretime Devam Et Türkiyem’ dedik. Bu mottomuzu öne çıkaran, farkındalığı artırmaya yönelik sosyal medya çalışmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleri ile kamu spotları yayımladık. Yaptığımız tüm çalışmaların da sanayi üretimimize pozitif yansıdığını sahada görüyoruz.”

Türkiye’nin pandemi döneminde, OSB’lerin katkılarıyla, dünyanın neredeyse tamamından pozitif ayrıştığına işaret eden Kütükcü, “Örneğin açıklanan Mayıs ayındaki sanayi üretiminde yakaladığımız aylık bazda yüzde 17.4’lük artışla, Almanya, Japonya, Çin, Singapur, Güney Kore, Polonya, İspanya gibi ülkelerin tamamından daha iyi performans gösterdik. Sanayi üretimindeki bu toparlanma, Haziran ayı verisinde de kendisini gösterdi” diye konuştu.

Hakkari’de kurulan OSB ile birlikte Türkiye’de OSB’siz şehir kalmaması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Memiş Kütükcü;

“Organize sanayi bölgelerimizde pandemi döneminde ilk defa 2 milyon istihdam rakamını aştı. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle bu dönemde, OSB olmayan tek İlimiz Hakkari’de de OSB kuruldu ve şu anda ülkemizde OSB olmayan hiçbir şehrimiz kalmadı.

Bu başarılar Türk sanayicisinin, müteşebbisinin başarısıdır.

Bu çalışkan, üretim sevdalısı camiaya hizmet etmek de, her zaman ifade ettiğim gibi Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak bizim görevimizdir” dedi.

 

“Pandemi süreci, tüm dünya için yeni kalkınma modelleri getirecek”

“Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak bizim görev alanımız OSB’lerimiz” diyen Memiş Kütükcü, “Onun için bizim önceliğimiz OSB’lerden gelen sorunları dile getirmek, çözümler üretmek üzere güçlü köprüler inşa etmek.

Pandemi sürecinde de OSB’lerimizden gelen tüm talepleri ilgili bakanlıklarımıza, kurumlarımıza iletiyor, çözümünü takip ediyoruz.

Hayata geçirilen düzenlemelerle ilgili OSB’lerimizi de sürekli olarak bilgilendiriyoruz” şeklinde konuştu.

OSBÜK olarak bugüne kadar dile getirdikleri, talep ettikleri konuların çok önemli bir kısmının çözüme kavuştuğunu dile getiren Kütükcü, çözüme kavuşturulmayan sorunların takibini de OSB’ler adına sürdürdüklerini kaydetti.

OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Kütükcü sözlerine şöyle devam etti, “Ancak burada iş dünyası olarak, camia olarak unutmamamız gereken bir konu var; bu pandemi sürecinin daha ne kadar süreceği, ekonomiler üzerindeki baskısının ne kadar devam edeceği ile ilgili şu an için bir tahmin dahi yürütmek çok zor.

Dolayısıyla sanayi tesislerimizde üretimin devam etmesi için, tedbirlere eksiksiz riayet edilmesini sağlamak zorundayız.”

Pandemi sürecinde iki önceliklerinin olduğunu sıklıkla ifade ettiğini belirten Kütükcü, bunların çalışanların sağlığını ve işletmeleri korumak olduğunu söyledi. Kütükcü, “Gazeteniz aracılığıyla organize sanayi bölgelerimizden özellikle bu konuya dikkat etmelerini bir kez daha istirham ediyorum.

Türk sanayisinin yüzde 35’ini temsil eden, 2 milyonun üzerinde doğrudan istihdamla Türkiye’nin istihdamını sırtlayan organize sanayi bölgelerimiz, inanıyorum ki pandemi sürecinde aldıkları tedbirlere sanayi üretimine pozitif katkı vermeye, pandemi sonrasında da yeni fırsatlara kapı aralamaya devam edecekler” dedi.

 

“Küresel kalkınmanın yolu, yerel kalkınmadan geçiyor”

Pandemi sonrası dünyada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının altını çizen Kütükcü, “Tedarik zincirleri yeniden şekillenecek, iş dünyasının, üretim hayatının tüm algıları sil baştan yeniden yazılacak. Üretim metotlarından pazarlamaya, insan kaynağından iletişime kadar her alanda büyük değişim aslında başladı diyebiliriz. Dolayısıyla bu süreç, tüm dünya için yeni kalkınma modelleri de getirmiş olacak. Tüm bunların yanı sıra OSBÜK olarak, küresel kalkınmanın yolunun yerel kalkınmadan geçtiğine inanıyoruz.

Şehirlerimizi ne kadar üreten, girişimci yetiştiren kuluçka merkezleri haline getirebilir, insan kaynağımızı ne kadar verimli ve rekabetçi yetiştirebilirsek ülkemizin kalkınmasını da o kadar geliştirebiliriz” şeklinde konuştu.

OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü sözlerini şöyle tamamladı; “Organize sanayi bölgelerimiz bu anlamda ülkemiz için büyük bir fırsat oluşturuyor. Ülkemizin 81 şehrinde üretim hayatına kazandırılan OSB’lerimiz üretimi, ihracatı, istihdamı, hatta teknolojiyi yerinde besleyerek güçlendiriyor. Şu anda ülkemizde 342 organize sanayi bölgesi buluyor. Bu OSB’lerimizden 254’i işletme aşamasında, yani üretimde. Diğer OSB’lerimiz yer seçimi, kamulaştırma, planlama ve alt yapı süreçlerindeler. Ayrıca organize sanayi bölgelerimizde, 31 binin üzerindeki üretimdeki parselde 64 bin firma faaliyet gösteriyor.  Bu firmaların, bu sanayi tesislerin her biri, ülkemizin geleceğindeki en önemli yapı taşları. Dolayısıyla biz OSB’lerimizdeki sanayi tesislerimizi ne kadar rekabetçi hale getirebilirsek, Türkiye’nin küresel kalkınmasına ve rekabetçiliğine de o kadar katkı vermiş oluruz. Ben inanıyorum ki, Türkiye pandemi sonrasında yeniden şekillenecek küresel tedarik zincirinde yerini alacak ve yeni başarı hikayeleri yazmaya devam edecektir.

Yeter ki biz, millet olarak bir olmaya, çalışmaya, üretmeye devam edelim.”

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51